Am avut experiente neplacute cu chiriasii in trecut ( cu contract de inchiriere la fisc)......dupa ultimii am platit datorii de 3100 RON .
Acum , un coleg de serviciu m-a invatat sa fac contract de comodat pentru ca asa pot sa-i dau afara mult mai usor , dupa prima luna de neplata chirie si utilitati.
E adevarat ? Ca eu acum suflu si-n iaurt.
Deci , cum se reziliaza contractul de comodat? Si daca chiriasul nu vrea sa plece ,ce posibilitati am?
Nu puteti sa chemati politia in caz de neplata sau refuz eliberare locuinta. Asa cum vi s-a explicat si mai sus, cine va invatat ca cel mai bun ar fi contractul de comodat in loc de contract de inchiriere, v-a invatat gresit. Corect este sa faceti contract de inchiriere, inregistrat la financiar (pentru ca astfel devine titlu executoriu pentru plata chiriei), iar in caz de alte neintelegeri, cum ar fi refuzul de a parasi locuinta, se poate recurge la procedura speciala a evacuarii din imobilele folosite sau ocupate fara drept.
Problema dvs. este una banala si frecventa, se intampla des, iar asa zisii chiriasi abuzeaza cu intentie, de lipsa de informare a proprietarilor, de lipsa lor de timp dedicat acestor probleme, samd. Important este sa stiti sa va alegeti chiriasii, sa vedeti daca au loc de munca, de cat timp au loc de munca, pentru ca mai apoi sa va puteti indrepta impotriva lor pe calea executarii silite. Nu este o treaba usoara, insa cu putina informare o puteti depasi.
Se poate prevede o garantie in contractul de inchiriere?
Sa spunem echivalentul a 2 luni chirie, platita la inceputul contractului de catre chirias si care se va restitui la sfarsitul contractului - pentru pastrarea starii bunurilor din locuinta, pentru plata intretinere si utilitati, sau respectiv pentru predarea locuintei Curata (asa cum a primit-o).
Daca nu lasa casa cum a primit-o= curat, e trecut in contract ca va suporta din garantie costul firmei de curatenie, la alegerea proprietarului.
Astfel de clauze exista in alte tari.
Sunt si clauze de evacuare - in prezenta politiei. Exemplu - Daca chiriasul nu Plateste doua luni consecutiv, daca repetat nu respecta regulamentul de ordine interioara al cladirii, daca nu permite accesul pentru inspectii sau reparatii, daca produce stricaciuni - somat , si daca tot nu, se executa garantia (2 luni) si ii evacueaza in prezenta politiei.
Da, se poate stipula, in principiu, aproape orice tip de clauza in contractul de inchiriere (daca nu este abuziva, ilegala sau imorala), inclusiv clauza cu garantia sau alta similara.
Cat priveste evacuarea in prezenta politiei in alte tari, exista o forma similara si in legislatia romana atunci cand se obtine o hotarare judecatoreasca de evacuare, pusa in executare de catre un executor judecatoresc, si la nevoie, in prezenta fortelor de ordine.
Contract de inchiriere inregistrat la ANAF cu clauza de reziliere pentru neplata utilitatilor. Are titlu executoriu (Conform noului Cod de procedură civilă, cererea de executare silită, însoţită de contractul de închiriere inregistrat la ANAF, se depun la executorul judecătoresc competent, respectiv executorul din circumscripţia curţii de apel în raza teritoriala a căreia urmează să se facă executarea. Acesta, în termen de cel mult 5 zile de la înregistrarea cererii, va solicita instanţei încuviinţarea executării silite, înaintându-i în copie cererea de executare şi titlul respectiv).