avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 554 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara marire
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara marire

Buna ziua,in 2014 am divorțat,sotul e plătit cu minim în acte dar așa are triplu,si a luat si Masina,fapt pt care mi a dat 6mil pensie.au trecut 2 ani,copilul e cls 1,s au mărit preturile,necesitatile copil,intre timp eu am făcut și hernie de disc si nu mai pot munci,am 47si nu mă mai vor angajatorii.ce pot faceam șanse dacă e suma data de el,nu pe acte,sa mi mărească?ca daca nu vrea îmi pot pune cheltuieli de judecată?2pers cu 6 mil nu putem trăi.eu n am ajutor.chiar numai ei 6 mil nu i ajung.cine poate creste cu 6mil azi un copil.iar eu mor de foame,si el deși are,nu vrea să dea.am vreo modalitate de mărire,ca m am si îmbolnăvit?
Cel mai recent răspuns: ContSters410033 , utilizator 10:15, 16 Noiembrie 2016
Puteti face cerere ptr.majorarea pensiei de intretinere,conf.art.529-532 Noul Cod Civil
Dvs nu beneficiati de pensie de la fostul sot ci doar copilul. Daca are venituri mai mari decat cele de la momentul cd s-a stabilit pensia formulati actiune de marire. Daca actiunea va este respinsa veti putea fi obligata, la cererea paratului, la plata cheltuielilor de judecata.

Pt ca dvs sa beneficiati d epensie, trebuie s aindepliniti conditiile prevazute de art. 389 C.civ.

Art. 389- Obligaţia de întreţinere

(1) Prin desfacerea căsătoriei, obligaţia de întreţinere între soţi încetează.

(2) Soţul divorţat are dreptul la întreţinere, dacă se află în nevoie din pricina unei incapacităţi de muncă survenite înainte de căsătorie ori în timpul căsătoriei. El are drept la întreţinere şi atunci când incapacitatea se iveşte în decurs de un an de la desfacerea căsătoriei, însă numai dacă incapacitatea este cauzată de o împrejurare în legătură cu căsătoria.

(3) Întreţinerea datorată potrivit dispoziţiilor alin. (2) se stabileşte până la o pătrime din venitul net al celui obligat la plata ei, în raport cu mijloacele sale şi cu starea de nevoie a creditorului. Această întreţinere, împreună cu întreţinerea datorată copiilor, nu va putea depăşi jumătate din venitul net al celui obligat la plată.

(4) Când divorţul este pronunţat din culpa exclusivă a unuia dintre soţi, acesta nu beneficiază de prevederile alin. (2) şi (3) decât timp de un an de la desfacerea căsătoriei.

Puteti lua in considerare si varianta ca minorul sa se mute la tata.
Daca nu i s-au marit veniturile tatatlui, nu veti obtine nicio marire.
Tatăl nu vrea să ia copilul e toată ziua la Servici.,copilul a stat cu mine 7ani si mama mea statul nouă ni l s dat eu m am sacrificat să o fac si s o cresc si m a costst.Asta e partea proastă cu legea nu tine cont cu evaziunea asta fiscala,nu s căutați,si tatii stau cu toti banii isi fac mașini și dau la copil cât vor dar copilul nu e urmașul lor de il umilesc așa?legile nu s pt femei si sigur nu pt copii.
Ca sa plateasca 600 de lei, inseamna ca are in acte 2400 net, adica un brut de 3500, nu cred ca e vorba de evaziune in acest caz.
Teoretic, se poate ca nu instanta sa fi stabilit pensie de 600 , ci sa va fi inteled intre dvs ca parinti pentru aceasta suma, dar practic, nu cred ca a fost o intelegere.
In orice caz, daca nu puteti face dovada pe de-o parte ca i-au crescut veniturile si pe de alta ca au crescut cheltuielile copilului, nu veti avea castig de cauza in instanta.
Puteti insa sa vorbiti cu tatal sa suporte anumite cheltuieli ale copilului pe care nu vi le puteti permite.

Alte discuții în legătură

Marire pensie alimentara stabilita fix de sot la divort ContSters373704 ContSters373704 Buna ziua, am divortat in 2014 dec si fostul sot mi-a acordat nu mie ci copilului sau o pensie de 6 mil desi inainte dadea 7 si mai ajuta si cu ... (vezi toată discuția)
Mi a fost deschis dosar să mi ia tatăl copilul după 7ani la mine ContSters410033 ContSters410033 Buna ziua,in 2014 am divorțat si minora de 5 ani mi a fost dată mie la domiciliu,tatal să dea pensie,custodie comuna.deodata pe 5 dec acum după ce 7 ani am ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara elli20 elli20 Am inteles ca pensia alimentara se calculeaza 25% din salariul sotului.Insa daca el nu lucreaza cat o sa primeasca copilul meu? Daca nu lucreaza cu carte de ... (vezi toată discuția)