avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 738 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Test ADN, consecinte confirmare paternitate
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Test ADN, consecinte confirmare paternitate

Buna ziua,sotul meu a aflat de ceva timp de existenta unui copil,un copil care acum are 24 de ani si care afirma ca sotul meu ar fi TATAL! Sotul a decis sa faca testul DNA....intrebarea noastra este :daca testul este pozitiv,daca este adevarat ca este adevaratul tata al copilului,ce consecinte sunt ? Aceasta persoana,care acum are 24 de ani a spus ca nu are pretentii la nimic....doar sa fie cu constiinta inpacata.....
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 05:16, 10 Noiembrie 2016
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Copilul va avea drept la mostenire și orice alte drepturi ar avea un descendent.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Puteți să faceți câte teste ADN vreți la câte laboratoare va ies în cale.

Testul (prin el însuși) este bun într-u liniștirea sau neliniștirea conștiinței. Și uneori, de pus în ramă dacă vă trebuie.
Testul ADN, fie el și zdrobitor de adevărat (pozitiv), nu este destul pentru stabilirea paternității.
El este doar o probă. Ceva mai bună decât declarația martorului cutare care zice că prin vremea facerii „a lui cutare se ținea cu a lui cutare”.:) Dar este numai o probă.

Mai este nevoie de încă ceva pentru a se ajunge la stabilirea paternității:
- de o declarație de recunoaștere din partea pretinsului tată (declarație care ar putea fi dată și fără de teste, de către cel ce știe ce a făcut pe vremea când a făcut)
- sau de o hotărâre judecătorească de stabilire a paternității.

Și nici declarația de recunoaștere nu este întotdeauna destulă. În anumite condiții, efectul ei poate fi egal cu zero. (nu produce efecte câtă vreme în certificat s-ar afla alt tată).
Și nici hotărârea nu se poate obține în orice condiții. (prescripția ar putea fi doar una dintre probleme).

Informația referitoare la existența unui copil, de-a stânga sau de-a dreapta lumii, nu-mi spune nimic cu privire la statul său legal. Trebuie să aibă statut de copil din afara căsătoriei, care să nu fi fost recunoscut de altcineva până acum. În caz contrar, s-ar pune problema urmării altor pași (tăgadă de paternitate sau, după caz, contestarea recunoașterii de paternitate) înainte de promovarea unei acțiuni în stabilire de paternitate.

Dacă și numai dacă se ajunge la stabilirea paternității, abia atunci putem să discutăm despre efectele pe care le produce ea, cum ar fi dreptul la moștenire.
Dacă se stabileste că X este tatăl, atunci copilul lui X va avea drept de moștenire după X, indiferent de orice declarație care v-ar trece prin minte. (dreptul la moștenire nu poate fi înlăturat printr-o declarație dată înainte de a fi murit cel despre a cărui moștenire este vorba).
Ultima modificare: Joi, 10 Noiembrie 2016
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recunoasterea paternitatii paris_ro06 paris_ro06 Buna ziua, Am urmatoarea speta: cum se poate dovedi paternitatea in situatia unui copil ilegitim in care presupusul tata este decedat de peste 10 ani, fara ... (vezi toată discuția)
Ajutor doraa doraa BUNÃ!AM MARE NEVOIE DE AJUTOR!AM UN BÃIAT DE 3 ANI CARE S-A NÃSCUT ÎN ROMÂNIA, TATÃL LUI FIIND CETÃŢEAN COSTARICAN. Aª VREA SÃ ªTIU CE AR TREBUI SÃ ... (vezi toată discuția)
Paternitate prin test adn pana la varsta de un an costingh costingh buna ziua. va rog sa imi spuneti daca la intentarea unui proces de stabilire a paternitatii ( pana la implinirea varstei de un an al copilului ), ... (vezi toată discuția)