avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 767 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... iesire din indiviziune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

iesire din indiviziune

Bunicii mei au impartit o parte din pamant frateste celor 6 copii. Doua fete au acte pe pamant iar restul nu. Bunicii au murit cu multi ani in urma iar tatal meu vrea sa iasa din indiviziune dar o sora nu este de acord pe cale amiabila. E vreo sansa sa ramana tatal meu cu pamantul actual pe care locuieste si l-a intretinut mai bine de 50 de ani iar matusii mele sa i se dea din pamantul aflat in alta localitate? Mentionez ca pamantul matusii (pe care locuieste si ea) se invecineaza cu cel al tatalui meu si ea bineinteles ca vrea ca partea care ii va reveni in urma dezbaterii sa i se dea din pamantul dat de bunici tatalui meu.
Cel mai recent răspuns: sandu_ss2000 , utilizator 17:56, 29 August 2009
Tatal dvs poate invoca in instanta UZUCAPIUNEA (folosinta neincetata timp de 30 de ani a terenului respectiv) si va castiga fara nici un fel de probleme. Referitor la iesirea din indiviziune aceasta se poate cere printr-un alt capat de cererea odata cu actiunea pentru invocarea uzucapiunii!
SUCCES!
=D>
buna ziua
corect tatal duvs poate invoca in instanta uzucapiunea si va cistiga fara nici o discutie iar matusa traba ei .....
av daniela homeag
Daca bunicii au avut acte pe tot pamantul dar au facut acte (desi nu stiu ce fel de acte, vanzare-cumparare, donatie, testament etc.) doar la doua fete, si pentru ca am inteles ca se doreste iesirea din indiviziune (deci sunt acte pentru terenuri), se poate apela la varianta actiunii judecatoresti (partaj succesoral).
Tatal dvs. va trebui sa solicite sa-i fie atribuit in natura lotul de pamant folosit de 50 ani, explicand si dovedind instantei ca a existat si exista un partaj de folosinta (martori, interogatoriu, eventual inscrisuri) intre parti.Daca loturile nu sunt egale, partea care are un lot mai mare ca suprafata va trebui sa despagubeasca (prin plata unei sulte) partea care are un lot mai mic-dupa caz!
Multumesc mult pentru raspunsuri. Mai am o nelamurire. Am vazut termenul de 30 de ani. Jumatate din pamantul actual l-a primit inapoi in 1990. Cat timp a fost la CAP se considera intrerupere? Iar despre actele care le au pe pamant surorile cred ca e vorba de zestre, schimba situatia in care tatal meu poate invoca uzucapiunea chiar numai pe pamantul pe care l-a intretinut fara intrerupere?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pamantul - zestre pentru fete si baieti nu sandu_ss2000 sandu_ss2000 Bunicii mei au impartit pamantul celor sase copii, la fete cu acte, ca zestre, iar la baieti fara. Dupa moartea bunicilor pamantul baietilor se va imparti acum ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune de 30 de ani ContSters275905 ContSters275905 Buna seara, Am cateva intrebari referitoare la uzucapiunea de 30 de ani. Trebuie sa specific de la bun inceput ca eu am fost chemat in judecata (deci sunt ... (vezi toată discuția)
Acte teren agricol: succesiune sau uzucapiune? danimik danimik In 1991 tatal meu, fratele lui si verisoara lor au facut cerere (individual) la primaria din localitate pentru retrocedarea a 12 ha de teren agricol care au ... (vezi toată discuția)