Un medic de familie cumpara in calitate de persoana fizica,prin contract de vinzare-cumparare autentificat la notar,un cabinet de medicina de familie.Acesta nu-si preia atributiile imediat,ci il lasa in continuare sa profeseze pe medicul care de- acum isi pierduse calitatea de proprietar.Insa acest medic,la circa o luna de zile de la vinzarea cabinetului, moare!Ce face medicul cumparator?La trei zile de la decesul medicului vinzator,infiinteaza unSRL si prin acesta incheie un Cim. insa doar cu una din cele doua asistente gasite la momentul cumpararii cabinetului.Cealalta angajata,ramasa pe drumuri se trezeste la circa o luna de zile de la consumarea acestui episod,cu o notificare prin care este anuntata ca i s-a desfacut contractul de munca cu 56a-decesul angajatorului.Intrebare: a respectat aceasta legea ad literam?Daca nu,ce acte normative si articole de lege are de partea sa, angajata ramasa pe drumuri fara nici o protectie sociala,sa initieze o actiune in justitie,si ce sorti de izbinda ar avea? O precizare: medicul cind a fost interpelat a invocat faptul ca atunci cind a cumparat cabinetul era doar persoana fizica si nu putea avea calitatea de angajator.Permite legea unui medic care nu este inregistrat la organele fiscale, cel putin ca persoana fizica autorizata,sa cumpere un cabinet medical care aproape intodeauna are cel putin un angajat sau mai mult?
1. Ordinul nr.1322 din 2006
art.6 Preluarea activităţii poate fi realizată de către un medic specialist de medicină de familie, persoană fizică, ori de o unitate sanitară cu profil de medicină de familie, în formele de organizare prevăzute de lege, prin reprezentantul legal, în care cel puţin un medic este confirmat în specialitatea medicină de familie.
art.7
Medicii persoane fizice şi unităţile sanitare prevăzute la art. 6 trebuie să facă dovada dreptului de exercitare a profesiei, respectiv a înregistrării la Registrul unic al cabinetelor medicale la autoritatea de sănătate publică judeţeană sau a municipiului Bucureşti.
art.16
Pentru a nu produce perturbări în activitatea de asistenţă medicală primară, persoana fizică sau juridică prevăzută la art. 6 va prelua contractele în derulare care fac parte din patrimoniul de afectaţiune profesională, care au ca obiect angajaţii, clientela, furnizorii de servicii şi utilităţi.
2. Cand s-a primit notificarea/decizia de incetare a raportului de munca ?
3. Persoanele fizice pot avea calitatea de angajator.
Art. 14 C.mun.
(1) În sensul prezentului cod, prin angajator se înţelege persoana fizică sau juridică ce poate, potrivit legii, să angajeze forţă de muncă pe bază de contract individual de muncă.
.....
Practic o decizie de desfacere a contractului individual de munca nu este in posesie nici pina in prezent.Notificarea s-a primit de la vaduva defunctului medic la circa o luna de la decesul acestuia,insa acasta nu era semnata si nici datata,exista doar plicul cu datele de identificare si data postei.
Atunci, potrivit art.8 alin.3 din HG 500/2011, se poate solicita in scris eliberarea deciziei de concediere , dupa care in termen de 45 de zile de la primire se poate contesta in instanta.
Multumim pentru aceste pretioase informatii.Intrebare:in afara de contestarea deciziei de desfacere a Cim., prin solicitarea noastra poate fi medicul cumparator obligat ca ,eventual printr-un act aditional,sa preieie vechiul Cim.sa plateasca salariile restante pina la punerea in aplicare a unei eventuale sentinte favorabile si sa plateasca si daune morale pentru ce a facut?
Novatie cim?
C_CRISTINA
Ma voi confrunta cu urmatoarea situatie: pe firma x exista 80 de salariati. Se infiinteaza firma Y pe care se doreste continuarea activitatii firmei x cu toti ... (vezi toată discuția)