avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 662 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Nepreluare Cim. la schimbarea proprietarului unui ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Nepreluare Cim. la schimbarea proprietarului unui cabinet medical

Un medic de familie cumpara in calitate de persoana fizica,prin contract de vinzare-cumparare autentificat la notar,un cabinet de medicina de familie.Acesta nu-si preia atributiile imediat,ci il lasa in continuare sa profeseze pe medicul care de- acum isi pierduse calitatea de proprietar.Insa acest medic,la circa o luna de zile de la vinzarea cabinetului, moare!Ce face medicul cumparator?La trei zile de la decesul medicului vinzator,infiinteaza unSRL si prin acesta incheie un Cim. insa doar cu una din cele doua asistente gasite la momentul cumpararii cabinetului.Cealalta angajata,ramasa pe drumuri se trezeste la circa o luna de zile de la consumarea acestui episod,cu o notificare prin care este anuntata ca i s-a desfacut contractul de munca cu 56a-decesul angajatorului.Intrebare: a respectat aceasta legea ad literam?Daca nu,ce acte normative si articole de lege are de partea sa, angajata ramasa pe drumuri fara nici o protectie sociala,sa initieze o actiune in justitie,si ce sorti de izbinda ar avea? O precizare: medicul cind a fost interpelat a invocat faptul ca atunci cind a cumparat cabinetul era doar persoana fizica si nu putea avea calitatea de angajator.Permite legea unui medic care nu este inregistrat la organele fiscale, cel putin ca persoana fizica autorizata,sa cumpere un cabinet medical care aproape intodeauna are cel putin un angajat sau mai mult?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:58, 9 Noiembrie 2016
Ca sa va dati seama ar trebui sa scriem o intreaga poveste , intrucat prin vanzarea respectiva devin incidente si prevederile Legii 67/2006 care mentioneaza :

Art. 2
Prevederile prezentei legi se aplica transferului de intreprinderi, unitati sau parti ale acestora situate pe teritoriul Romaniei, indiferent de natura capitalului social.


Art. 4
In sensul prevederilor prezentei legi, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii:
......
d) transfer - trecerea din proprietatea cedentului in proprietatea cesionarului a unei intreprinderi, unitati sau a unor parti ale acestora, avand ca scop continuarea activitatii principale sau secundare, indiferent daca urmareste sau nu obtinerea unui profit;
......


Art. 5
(1) Drepturile si obligatiile cedentului, care decurg din contractele individuale de munca si din contractul colectiv de munca aplicabil, existente la data transferului, vor fi transferate integral cesionarului.
....
Ultima modificare: Miercuri, 9 Noiembrie 2016
Cornel Vasile, Consilier juridic
Bun,m-ati lamurit,insa chiar daca excede cazului meu ar fi totusi interesant de stiut:cine emite decizia de desfacere a Cim.cind angajatorul este mort si societatea n-a mai fost preluata de nimeni? Cu asta chiar ca am terminat, multumindu-va inca o data pentru informatiile pretioase pe care mi le-ati oferit!
O solutei ar fi instanta de judeacta sa constate incetarea raportului de munca.

O alta solutie ar fi cel caruia i s-a vandut cabinetul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Schimbare titular cabinet medicina de familie radinschipaul radinschipaul Daca medicul titular care detine un cabinet de medicina de familie a decedat,cel care a preluat cabinetul are voie sa faca ce vrea cu angajatii existenti,de ... (vezi toată discuția)
Ssm si psi ca persoana fizica independenta? buna ziua, urmeaza ... MrMarketing MrMarketing SSM si PSI ca persoana fizica independenta? Buna ziua, Urmeaza sa ma angajez cu contract de colaborare (prestari servicii) la un cabinet stomatologic, iar ... (vezi toată discuția)
Novatie cim? C_CRISTINA C_CRISTINA Ma voi confrunta cu urmatoarea situatie: pe firma x exista 80 de salariati. Se infiinteaza firma Y pe care se doreste continuarea activitatii firmei x cu toti ... (vezi toată discuția)