avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 969 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Nepreluare Cim. la schimbarea proprietarului unui ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Nepreluare Cim. la schimbarea proprietarului unui cabinet medical

Un medic de familie cumpara in calitate de persoana fizica,prin contract de vinzare-cumparare autentificat la notar,un cabinet de medicina de familie.Acesta nu-si preia atributiile imediat,ci il lasa in continuare sa profeseze pe medicul care de- acum isi pierduse calitatea de proprietar.Insa acest medic,la circa o luna de zile de la vinzarea cabinetului, moare!Ce face medicul cumparator?La trei zile de la decesul medicului vinzator,infiinteaza unSRL si prin acesta incheie un Cim. insa doar cu una din cele doua asistente gasite la momentul cumpararii cabinetului.Cealalta angajata,ramasa pe drumuri se trezeste la circa o luna de zile de la consumarea acestui episod,cu o notificare prin care este anuntata ca i s-a desfacut contractul de munca cu 56a-decesul angajatorului.Intrebare: a respectat aceasta legea ad literam?Daca nu,ce acte normative si articole de lege are de partea sa, angajata ramasa pe drumuri fara nici o protectie sociala,sa initieze o actiune in justitie,si ce sorti de izbinda ar avea? O precizare: medicul cind a fost interpelat a invocat faptul ca atunci cind a cumparat cabinetul era doar persoana fizica si nu putea avea calitatea de angajator.Permite legea unui medic care nu este inregistrat la organele fiscale, cel putin ca persoana fizica autorizata,sa cumpere un cabinet medical care aproape intodeauna are cel putin un angajat sau mai mult?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:58, 9 Noiembrie 2016
Pai stati putin,acum chiar ca nu mai inteleg nimic.Din ce mi-ati spus d-vstra pina acum, ar reiesi ca medicul cumparator ar fi fi fost obligat sa preieie si contractul de munca al angajatei ramase pe drumuri.Atunci ce-l pot obliga sa faca pe acel medic in urma unei actiuni in instanta?Si mai este un aspect,nu lipsit de importanta:daca angajatorul este mort,atunci cine a intocmit decizia de desfacere a contractului de munca pe care s-o depuna la ITM?
In raspuns m-am referit la acest pasaj al dvs. .... "prin solicitarea noastra poate fi medicul cumparator obligat ca ,eventual printr-un act aditional,sa preieie vechiul Cim.sa plateasca salariile restante pina la punerea in aplicare a unei eventuale sentinte favorabile si sa plateasca si daune morale pentru ce a facut? "

Intr-adevar, instanta de judecata este singura institutie care il poate obliga.

Decizia de incetare o emite cel care a preluat activitatea cabinetului .
Bun,am lamurit-o si pe asta!Cu multumirile de rigoare,mai am doar o intrebare pentru d-vstra:Ce act normativ il poate obliga sa ne transmita decizia de desfacere a Cim.,pentru ca el se va deroba de responsabilitate,caci trebuie sa va spun ca am facut acesta solicitare verbal si am fost refuzati,spunind ca asta nu este problema lui.Si daca nu avem decizia,nu avem ce contesta!
Potrivit art.8 alin.3 lit.a si b din HG nr.500/2011, la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;

b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.
Aici apare problema! Cum poate fi acesta considerat ANGAJATOR, atit timp cit el nu a fost angajatorul persoanei care solicita actul,nici o clipa?Nu a semnat cu aceasta nici un contract de munca!Angajatorul real este mort!Si sa stiti,ca multi oameni nu inteleg acest aspect:carei entitati sau persoane ii revine sarcina de a intocmi desfacerea Cim.,cu art.56a-decesul angajatorului,atit timp cit angajatorul este mort? Ce am primit noi de la vaduva defunctului nu are nici o valoare juridica. La momentul acela nu avusese loc dezbaterea succesiunii, aceasta nu era nici macar succesor de drept!

Alte discuții în legătură

Schimbare titular cabinet medicina de familie radinschipaul radinschipaul Daca medicul titular care detine un cabinet de medicina de familie a decedat,cel care a preluat cabinetul are voie sa faca ce vrea cu angajatii existenti,de ... (vezi toată discuția)
Ssm si psi ca persoana fizica independenta? buna ziua, urmeaza ... MrMarketing MrMarketing SSM si PSI ca persoana fizica independenta? Buna ziua, Urmeaza sa ma angajez cu contract de colaborare (prestari servicii) la un cabinet stomatologic, iar ... (vezi toată discuția)
Novatie cim? C_CRISTINA C_CRISTINA Ma voi confrunta cu urmatoarea situatie: pe firma x exista 80 de salariati. Se infiinteaza firma Y pe care se doreste continuarea activitatii firmei x cu toti ... (vezi toată discuția)