avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 695 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Despagubire prejudiciu cauzat de refularea scurgerii ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Despagubire prejudiciu cauzat de refularea scurgerii comune

Buna seara,

In urma cu cateva zile am avut neplacuta surpriza de a ma trezi cu apa in trei sferturi din apartament. Locuind la parter de cand ma stiu, eram constient de acest risc, insa pana atunci am fost suficient de norocos cat sa nu fiu in postura persoanei pagubite.
Aceasta inundatie s-a datorat refularii scuregerii de la bucatarie. Am sunat la numarul afisat la avizier de catre administratie (mentionez ca blocul are o firma subcontractata) si neraspunzand nimeni am ajuns la presedintele de bloc. Aceasta a luat intr-un final legatura cu administratorul care a trimis o echipa de instalatori pentru a remedia problema. La subsol, au demontat tevile de scurgere, acestea fiind pline de reziduuri pe o lungime de 2-3 m. Insisi instalatorii au afirmat ca aceste reziduuri s-au depus in decursul a mai multi ani.
Pagubele acestui eveniment sunt dupa cum urmeaza: parchet dormitor degradat, pereti bucatarie hol, debara, dormitor infiltrate cu apa si patati, perechi de incaltaminte deteriorate ireversibil.
In urma unei discutii cu administratorul de la firma (care se intampla sa fie si proprietarul firmei) acesta a declarat cu parere de rau ca el nu poate face verificari si lucrari de mentenanta, fara a avea in prealabil o solicitare scrisa din partea presedintelui comitetului de bloc si ca se fereste sa inainteze astfel de propuneri pentru a nu aparea discutii cu privire la cheltuirea fondurilor blocului. Cand am declarat ca vreau sa fiu despagubit pentru paguba produsa mi-a spus ca pot sa fac o cerere catre asociatia respectiva, dar ca in mod sigur imi va fi respinsa. A continuat prin a-mi spune ca daca doresc, pot cauta sa contest aceasta cerere si sa cer despagubiri in instanta, dar firma are si ea avocatii ei cu experienta si sunt slabe sanse de a fi despagubit in vreun fel.
Dincolo de a ma intreba pentru ce platesc niste servicii de care nu beneficiez si de ce trebuie sa se intample un dezastru cand se poate preveni mult mai usor as dori sa aflu o parere referitoare la cele de mai jos:
1. Avand in vedere ca responsabilitatea administratiei este insasi administrarea, intretinerea si asigurarea spatiilor comune, asa cum este mentionat in legea 230/2007 (art 34 si 36 daca nu ma insel), poate fi acuzata in instanta firma subcontractata de neglijenta si prestare defectuasa a serviciilor si obligata sa asigure contravaloarea materialelor si operatiunilor de reparative?
2. Avand in vedere faptul ca inainte de a fi schimbata, instalatia veche era prevazuta cu un "cot de urgenta" care asigura refularea la subsol si nu in locuinta, era responsabilitatea firmei care administreaza sa se asigure ca la inlocuirea instalatiei, cea noua va fi prevazuta cu aceeasi masura de prevenire si protective impotriva unor astfel de evenimente?
Va multumesc anticipat pentru sfaturi si raspunsuri!

Alexandru
Ultima modificare: Joi, 10 Noiembrie 2016
Alex_xnd, utilizator
Cel mai recent răspuns: petricadracea , utilizator 12:55, 13 Noiembrie 2016
@Alex_xnd,
Incerc sa raspund la cele doua intrebari din finalul postarii dumneavoastra.
1. Firma nu poate fi acuzata decat daca ea firma (oamenii ei) a declansat avaria, daca ei au infundat canalizarea. Firma, asa cum spuneti, a intervenit atunci cand a fosta anuntata si asa este normal. Daca am o avarie la gaz, energie electrica, cablu... anunt firma cu care am contract (furnizor, distribuitor..) si acestia intervin pentru remediere intr-un anumit interval de timp asa cum este prevazut in contract.
Firma dumneavoastra nu avea de unde sa stie ca s-a infundat canalizarea. A fost anuntata si a intervenit. Poate daca sesizati mai repede avaria print telefon la presedinte, pagubele erau mai mici pentru ca prima actiune era inchiderea alimentarii cu apa pe acel tronson. Nemaifiind apa pe alimentare, nu mai era de unde veni apa nici pe scurgere.
2. Solutia tehnica poate fi discutata cu presedintele si executant. Sigur ca daca veniti dumneavoastra sau oricine dintre vecinii dumneavoastra cu propuneri, cu solutii tehnice mai bune, acestea se discuta cu executantul si, in masura in care se pot aplica, in masura in care se considera ca aceste propuneri sunt bune, se rezolva.


Raspunsul dat de @Adriantot cred ca este suficient, astfel ca ma opresc aici.

Totusi, un sfat pentru proprietarii de la parter - in comert, la magazinele de instalatii o sa gasiti un dispozitiv care se numeste supapa de sens, cu dimensiuni pentru conductele de 75mm sau 110 mm;
Luati legatura cu un instalator care va poate monta o astfel de supapa - care permite doar curgerea spre subsol , nu si invers. Cum spuneam, va trebuie un astfel de dispozitiv pentru bucatarie si un altul pentru WC.
La cat de mult va poate feri de astfel de evenimente, pretul o vi se para nimica toata...

Bun, pe la noi se mai ”poarta” modificarea instalatiei de scurgere (pt. prop. de la parter), adica descarcarea chiuvetei de la bucatarie si a WC-ului se face in conducta pluviala sau chiar o instalatie separata pana la basha.
Eu as opta pentru dotarea apartamentului cu supape de sens. Acestea pot fi montate in casa sau, daca spatiul nu permite, direct in subsol. Va atrag atentia ca aceste dispozitive necesita sa fie intretinute/curatate/decomlmatate, macar o data pe an.
A.G.
In calitate de proprietar, puteti cere copie dupa contractul cu firma de administrare. Vedeti ce stipuleaza acel contract. Daca au preluat si partea de administrare tehnica si ce prevede acea administrare tehnica.
Apoi, daca nu gasiti nimic care sa culpabilizeze firma de administratie, va puteti indrepta impotriva asociatiei. Daca aveti asigurare este si mai usor. Se vor ocupa cei de la firma de asigurari.
Firma de administrare nu are nici o vină. Mai mult, au intervenit prompt la solicitarea asociaţiei. Ca orice cetăţean al acestei tări aveţi o asigurare pentru locuinţă. Cade în sarcina asiguratorului să vă despşgubească. Contactaţi-l pentru evaluarea pagubelor. În continuare, va fi problema asiguratorului cu asociaţia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Refulare canalizare coloana bloc. solutii PopClaudiaStela PopClaudiaStela Buna seara. V-as ruga sa-mi sugerati idei de rezolvare a problemei mele si va multumesc anticipat celor care ma veti ajuta. Locuiesc intr-un apartament de doua ... (vezi toată discuția)
Imi iese wc-ul in casa! ralucarrie ralucarrie Buna ziua!Am si eu o problema grava,stau la bloc si din data de 12 noiembrie 2011mi se infunda canalul de scurgere principal,imi iese in casa toata ... (vezi toată discuția)
Modificarea coloanei de scurgere Larrry Larrry Buna ziua, Locuiesc intr-un bloc de 10 etaje, la etajul 1 si intr-un singur an (de cand locuiesc aici) mi-a refulat apa de la bucatarie de cel putin 5 ori, si ... (vezi toată discuția)