avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 912 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Cetatean strain - asistenta juridica proces civil
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Cetatean strain - asistenta juridica proces civil

Buna ziua,
Cum pot ajuta un cetatean strain (non-UE) sa beneficieze de asistenta juridica gratuita in baza art. 1093 NCPC?
Cetateanul strain nu vorbeste si nu intelege limba romana, in ce masura pot eu sa redactez cererea in numele lui si el doar sa o semneze? In ce limba sa o redactez si carei institutii sa o adresez?
Cum m-ati sfatui sa procedez? Sa caut baza legala pentru a solicita direct la Barou avocat din oficiu sau sa adresez cererea catre presedintele instantei de judecata?
Mentionez ca s-a specificat in cererea de chemare in judecata ca paratul nu vorbeste limba romana si ca are nevoie de translator, insa instanta de judecata a facut comunicarea si citarea tot in limba romana - de aici au izvorat o multime de probleme, de exemplu, omul a intrebat cu documentul in mana in stanga si in dreapta pana i-am explicat eu astazi ce inseamna acele documente, la 5 zile dupa expirarea termenului de depunere a intampinarii.

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Irina Pricop , Consilier juridic 09:03, 11 Noiembrie 2016
daca strainul are domiciliul, resedinta obisnuita in romania sau intr-un alt stat ue poate, pentru a i se desemna avocat (din oficiu), solicita aceasta in baza unei cereri de ajutor public judiciar in temeiul oug 51/2008 (art 6). cererea se depune la dosarul care se afla pe rol. de asemenea, tot prin aceasta cerere puteti solicita si plata onorariului unui traducator. trebuie sa avedeti in vedere si art. 8 din oug 51/2008.
Va multumesc pentru raspuns.
Pentru a ma asigura ca am inteles: Nu este nimic in neregula cu faptul ca respectivul cetatean strain semneaza o cerere redactata in limba romana, in care spune, printre altele, ca nu intelege limba romana? Se va face in continutul cererii mentiunea ca a fost redactata de o persoana de incredere, si ca cetateanul strain a inteles continutul cererii?
Mie mi se pare un pic ilogic.
Tot ce spune/scrie trebuie sa se faca in prezenta unui traducator autorizat care isi va pune stampila si semnatura pe inscrisuri sau pe transcrierea acestora. Si mai poate apela la propria ambasada/consulat care il va indruma spre un avocat agreat sau ii va da alte solutii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recunoastere copil cetatean strain sim_theo sim_theo Buna ziua. O situatie putin mai complicata. Sunt casatorita cu un cetatean strain non UE dar din pacate casatoria este valabila doar pe teritoriul SUA. In ... (vezi toată discuția)
Cetatean strain oprit de politist cristin_a cristin_a Buna seara!Un cetatean strain care nu vorbeste limba romana a fost oprit de politisti, i s-au cerut actele, el a solicitat ca cineva sa-i traduca ce se ... (vezi toată discuția)
Procura cetaten strain non ue MikkaM MikkaM Buna ziua Am nevoie de o procura din partea sotului(cetatean strain nonUe) sa ii ridic permisul de sedere si sa ii platesc contributia la CAS. Am foat la ... (vezi toată discuția)