avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 525 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... drept avocat
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

drept avocat

in cursul urmaririi penale aparatorul invinuitului sau inculpatului are dreptul sa asiste la efectuarea oricarui act de urmarire penala poate asista la audierea unui martor
Daca sunt 5 martori de audiat poti sa stai 4-5 ore.
Care e paza buna si care e primejdia rea.

In general in caz de infractiune flagranta audierea martorului se face in timp ce se audiaza si invinuitul.Ar trebui doi avocati in acest caz.Si iarasi ne intrebam, cine plateste doi avocati?
"Trebuie sa nu uitam ca spiritul de dreptate sa fie respectat si fata de cei umili"-"Meminerimus etiam adversus infimos iustitiam servandam"/Cicero-De Oficiis.

De acord cu "ynocentta",art.171 si 172 c.pr.pen sunt revelatoare in acest sens
"Asistenta invinuitului sau a inculpatului:"-art.171
"Invinuitul sau inculpatul are dreptul sa fie asistat de aparator in tot cursul urmaririi penale si al judecatii,iar organele judiciare sunt obligate sa ii aduca la cunostinta acest drept................................................"

"Drepturile aparatorului:"-art.172
"In cursul urmaririi penale,apartorul invinuitului sau inculpatului are dreptul sa sa asiste la efectuarea oricarui act de urmarire penala si poate formula cereri si depune memorii.................................................."

Deci din punct de vedere legal este posibila participarea avocatului.Ca sunt 2 sau 10 avocati alesi,ca onorariul este mai mare sau mai mic,sunt alte probleme,care privesc relatia contractuala dintre parti si avocatii acestora .Avocatul/avocatii alesi se pot interesa in legatura cu data si ora desfasurarii procedurilor in timpul anchetei,chiar daca anchetatorii nu au obligatia sa ii instiinteze decat in anumite situatii prevazute de procedura,atunci cand asistenta juridica este obligatorie.
Trebuie sa avem incredere si in organele judiciare.
Daca exista lucruri nereale consemnate in declaratiile martorilor se pot indrepta si in fata instantei care este adesea impartiala.
De multe ori drepturile exista insa depinde si cum le exerciti pentru a le da eficienta.Acest lucru necesita adesea un efort suplimentar pe care justitiabilii nu il inteleg si nu il vor intelege cel putin multi ani de acum inainte.

avocat Claudiu Lascoschi
Cu tot respectul trebuie sa nu fiu de acord cu colegul antevorbitor.

In interesul clientului este sa nu avem incredere in organele judiciare... De multe ori se savarsesc erori si/sau abuzuri cu ocazia audierii martorilor sau chiar a invinuitilor, daca de fata nu este un avocat competent care sa le prevada/evite.

Si de ce ar trebui sa ajung in situatia de a repara o astfel de eroare in fata instantei, cand prin prezenta mea la audiere si evitarea ei ab initio s-ar putea sa nici nu se ajunga in fata instantei, ci lucrurile sa se termine in faza de urmarire penala ?

Sustin cele postate de av. Mihai Gaita, completand cu ideea ca organele de cercetare penala pot comite chiar abuzuri pe parcursul anchetei daca faptuitorul/invinuitul nu este asistat de un avocat.

Alte discuții în legătură

Audierea martorilor in faza de urmarire penala alexandra.a1404 alexandra.a1404 As dori sa stiu daca audierea martorilor in faza de urmarire penala este obligatorie a se face in prezenta inculpatului sau a reprezentantului acestuia, atita ... (vezi toată discuția)
Obligatii organ de c.p. cristiursa cristiursa organul de cercetare penala este obligat sa aduca la cunostinta avocatului invinuitului data efectuarii unui act de cercetare penala spre ex audiere martor sau ... (vezi toată discuția)
Asistenta juridica prin avocat a martorului suspect de omor la efectuarea oricarui act de urmarire penala CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Intrebarea din titlu imi pare interesanta. Daca martorul este suspect conform pararii vadite a organului de ancheta penala, dar nu are calitatea de suspect ... (vezi toată discuția)