Buna ziua . Doresc sa aflu daca pot deschide singur si cum o actiune de recalculare a pensiei pentru primul meu baietel avand in vedere ca mai am un baietel de aproximativ un an. Multumesc anticipat .
Pot face acest lucru si singur ? Gasesc restul informatiilor undeva acolo la judecatorie ? Sau ma pregatesc cu dosarul si ma duc sa-l depun singur la registratura ?
In principiu ar tb sa puteti sa va descurcati: cerere in care solicitati micsorarea cuantumului ca urmare a nasterii a inca un copil, depuneti dovezi in acest sens, plus adeverinta de la locul de munca. Taxa de timbru 20 lei.
Exista undeva descrisa procedura de solicitare , sau gasesc aceste informatii detaliate undeva la judecatorie ? Ori trebuie sa solicit putina consultanta la un cabinet de avocatura ? Am mai citit ca se poate solicita judecarea in lipsa..... asta inseamna ca dupa depunerea dosarului , dupa ce se judeca si da hotararea va veni la mine la munca solicitare din partea judecatoriei sa se reduca procentul reducerii ? Mie in prezent mi se retin direct din veniturile realizate la munca inclusiv bonusuri si prime 25 % , fapt impus de solicitarea judecatoriei trimisa dupa incheierea divortului pe cale amiabila acum 3 ani . Nu vreau sa las impresia ca sunt avar , dar prefer ca primul meu copil sa se bucure candva in viitor de banii acestia care ar fi diferenta dupa recalcularea retinerii , stransi de mine undeva intr-un cont( aprox 200 / luna ) . Mama lui primeste destul pentru a avea posibilitatea sa-i asigure toate nevoile , cateodata chiar prea mult dupa parerea mea desi nu revad mereu acesti bani in viata si traiul lui si nici nu si-a batut capul sa-mi arate vre-odata daca s-a gandit sa infiinteze pentru copil un cont de economii. Drept urmare vreau sa ma asigur ca macar o parte din prezentii 25% s-ar strage pana la varsta lui de 18 ani pentru el exclusiv. Multumesc ptr raspunsuri si ptr forumul acesta.
Nu trebuie să vă justificați acțiunea, atâta timp cât legea așa stabilește - 33% pentru 2 copii, respectiv câte 16,66% pentru fiecare copil în parte.
Cu restul banilor îl puteți ajuta în natură direct pe copil.
`
Art. 529 din NOUL COD CIVIL - Cuantumul întreţinerii:
(2) Când întreţinerea este datorată de părinte, ea se stabileşte până la o pătrime din venitul său lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii şi o jumătate pentru 3 sau mai mulţi copii.
`
Puteți cere judecarea în lipsă.