avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 848 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... Principiul ne bis in idem
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

Principiul ne bis in idem

Buna ziua

Vreau sa pun o intrebare unui avocat care ma poate ajuta intr-o problema.
Situatia mea e urmatoarea:
in anul 2011 am fost pus sub urmarire penala pentru infractiunea de furt calificat
pentru un autoturism din Italia,acuzatie adusa de proprietar, dar nu am fost condamnat pentru ca lipsea latura subiectiva, parca asa tin minte ca scria in decizie, si nu am fost condamnat.
Pentru acelasi autoturism, proprietarul a facut plangere penala si in Italia, unde am fost condamnat la 15 luni de inchisoare cu executare, judecat fiind in lipsa, dupa care cu mandat am fost inchis si am executat pedeapsa.
Dupa toata aceasta poveste,eu am fost condamnat de 2 ori pentru aceeasi fapta, implicit pentru acelasi autoturism,de 2 tribunale europene, Romania si Italia.
Am inteles ca pentru asta ar trebui sa apelez la CEDO...ma poate informa cineva care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmez?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: tgeorgescu , utilizator 22:40, 18 Decembrie 2016
Este un singur pas de urmat : dacă nu au trecut mai mult de 6 luni de la ultima condamnare, ceea ce cred că este imposibil, urmează să vă adresați unui avocat specializat în cauze pe rolul CEDO.
Cum însă Dvs. ne spuneți că ați executa pedeapsa de 15 luni în Italia, deci ați depășit termenul de 6 luni în care puteați să depuneți o plângere la CEDO, vă rămâne calea revizuirii sentinței din Italia , pe două considerente :
1. Faptul că ați fost judecat în lipsă;
2. Faptul că pentru aceiași faptă, o instanță din România va exonerat de pedeapsă.
Sunt multe de discutat pe această temă. Este necesar să consultați un avocat cu experiență în drept european și cu conexiuni în Italia.
Intrucat principiul ne bis in idema fost incalcat de autoritatile din Italia ,urmeaza sa va judecati la CEDO in contradictoriu cu statul italian,ca atare trebuie sa contactati un avocat italian specializat in drept penal italian si proceduri CEDO.
Aici sunt mai multe intrebari: avea statul roman jurisdictie asupra faptei? Raspunsuri posibile: da/nu.

Ati primit NUP/RUP sau ati fost judecat in fond si gasit nevinovat? NUP/RUP nu sunt verdicte asupra (ne)vinovatiei, deci pentru ele nu se aplica ne bis in idem.

Dupa cum vi s-a spus mai sus, la CEDO se poate inainta dosar in maxim sase luni de la ramanerea definitiva a deciziei in statul respectiv, eventual de cand ati fi putut lua cunostinta de ea daca ati fi depus diligente in acest sens. In mod clar ati luat cunostinta de decizie in momentul in care ati fost inchis in Italia, deci mi se pare tardiv, ar fi trebuit sa depuneti plangere catre CEDO in timp ce va aflati in inchisoare.
Mi se pare absurd ca după ce au trecut 6 luni eu sa nu mai pot face nimic decât sa accept situația.
Am avut la început NUP, însă au fost făcute mai multe plângeri împotriva procurorului de netrimitere în judecata...ceea ce face parte din "ne bis în idem".oricum Mulțumesc tuturor pentru răspunsuri
Judecata in camera preliminara nu este un verdict asupra (ne)vinovatiei, ci o chestiune de forma: urmarirea penala este sau nu este formal justificata? Deci nu este un verdict asupra fondului (vinovat/nevinovat). Ca atare NUP/RUP, eventual confirmat de camera preliminara, nu se supune la ne bis in idem.

Un exemplu: a disparut Popescu si Ionescu primeste NUP/RUP pentru omorul asupra lui Popescu. Dupa un an se gaseste un cutit cu sangele lui Popescu si amprentele lui Ionescu. In acest caz imprejurarile care au condus la NUP/RUP (lipsa de probe) nu mai sunt valabile, asa ca Ionescu poate fi judecat pentru omorul lui Popescu.

Vedeti de ex. [ link extern ] /

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ne bis in idem wyli wyli Bună seara..pot fi condamnat de două ori pentru aceiași faptă..?!!! o dată pentru infracțiunea respectivă primesc 3 ani și a doua oară tot pentru ... (vezi toată discuția)
Cedo ne bis in idem Constanta Daniela Constanta Daniela Daca am primit si achitat amenda data pentru ca am trecut fara a declara la vama telefoane mobile (in aeroport)-in 2014,apoi mi s-a facut dosar penal si am ... (vezi toată discuția)
Cai de atac dupa hotararea din camera preliminara barandaniel barandaniel buna ziua in cazul in care judecatorul mentine in hotarare motivele procurorului si respinge plangerea pe anumite considerente... ce cai de atac mai are o ... (vezi toată discuția)