In urma decesului unuia dintre soti, ramin mostenitori ,sotul supravietuitor, si doi copii. Nu se dezbate succesiunea. Dupa 22 de ani moare unul dintre copii. In urma lui ramin mostenitori, sotul supravietuitor (nu au copii),parintele si fratele. Daca se dezbate succesiunea dupa cei doi decedati (patinte si fiu), care sunt cotela ce revin succesorilor?
cota soțului supraviețuitor in concurs cu descendentii = 1/4 din moștenire
cota descendentilor = restul de 3/4 : 2 copii = 3/8 fiecare
Moștenirea celui de-al doilea decedat (fiul)
cota soțului supraviețuitor în concurs atât cu asccendenți privilegiați (părinți) cât și cu colaterali privilegiați (frați/surori) = 1/3 din moștenire (adică 1/3 din 3/8 de mai sus si din ce o mai fi avut și el/fiul decedat, in afară de ce avea de la părintele său decedat)
cota cuvenită clasei a II-a de moștenitori (părintele in viață + fratele in viată) = restul de 2/3 din care: 1/4 se cuvine părintelui și 3/4 fratelui.
Restul este matematică (operații cu fracții).
Dar aceasta este doar partea teoretică a problemei.
Fiindcă moștenirile nu sunt pură matematică, ele depind și de elementul voință. (Nimeni nu poate fi obligat să accepte o moștenire ce i se cuvine). Spre pildă, nu-i destul să fii părintele in viață al unui copil decedat, mai trebuie să și vrei ceva din moștenirea copilului ...pe care l-ai îngropat. :(
Și atunci, rezultatul practic ar putea să fie din capitolul ...ne lăsăm surprinși.
Dacă soțul supraveițuitor vine în concurs numai cu ascendenți privilegiați ai defunctului sau numai cu colaterali privilegiați ai defunctului, atunci cota soțului supraviețuitor este de jumătate din moștenire.
Speta succesiune
User4567
Buna ziua! Avem urmatoarea speta:
Sotul matusii mele este decedat din 2010. Parintii acestuia sunt decedati, el mai avand un singur frate care la randul sau ... (vezi toată discuția)