avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 935 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

In urma decesului unuia dintre soti, ramin mostenitori ,sotul supravietuitor, si doi copii. Nu se dezbate succesiunea. Dupa 22 de ani moare unul dintre copii. In urma lui ramin mostenitori, sotul supravietuitor (nu au copii),parintele si fratele. Daca se dezbate succesiunea dupa cei doi decedati (patinte si fiu), care sunt cotela ce revin succesorilor?
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 07:08, 13 Noiembrie 2016
Moștenirea primului decedat (părintele):

cota soțului supraviețuitor in concurs cu descendentii = 1/4 din moștenire
cota descendentilor = restul de 3/4 : 2 copii = 3/8 fiecare

Moștenirea celui de-al doilea decedat (fiul)

cota soțului supraviețuitor în concurs atât cu asccendenți privilegiați (părinți) cât și cu colaterali privilegiați (frați/surori) = 1/3 din moștenire (adică 1/3 din 3/8 de mai sus si din ce o mai fi avut și el/fiul decedat, in afară de ce avea de la părintele său decedat)

cota cuvenită clasei a II-a de moștenitori (părintele in viață + fratele in viată) = restul de 2/3 din care: 1/4 se cuvine părintelui și 3/4 fratelui.

Restul este matematică (operații cu fracții).
Dar aceasta este doar partea teoretică a problemei.
Fiindcă moștenirile nu sunt pură matematică, ele depind și de elementul voință. (Nimeni nu poate fi obligat să accepte o moștenire ce i se cuvine). Spre pildă, nu-i destul să fii părintele in viață al unui copil decedat, mai trebuie să și vrei ceva din moștenirea copilului ...pe care l-ai îngropat. :(
Și atunci, rezultatul practic ar putea să fie din capitolul ...ne lăsăm surprinși.
Dacă soțul supraveițuitor vine în concurs numai cu ascendenți privilegiați ai defunctului sau numai cu colaterali privilegiați ai defunctului, atunci cota soțului supraviețuitor este de jumătate din moștenire.
Ultima modificare: Duminică, 13 Noiembrie 2016
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Certificat de mostenitor, situatie complicata sionroxana63 sionroxana63 Buna ziua. As vrea sami spuneti daca este legal sa se emita un certificat de mostenitor sotiei unui mostenitor decedat in cazul in care nu au copii. Avem un ... (vezi toată discuția)
In caz de deces, cui revin bunurile mele? MC_COSTIN MC_COSTIN AS VREA SA STIU , IN CAZ CA EU SI SOTUL MEU MURIM, CUI REVIN BUNURILE NOASTRE? NEAVIND COPII, MA GANDESC CA PARINTILOR?SAU SOCRILOR? (vezi toată discuția)
Speta succesiune User4567 User4567 Buna ziua! Avem urmatoarea speta: Sotul matusii mele este decedat din 2010. Parintii acestuia sunt decedati, el mai avand un singur frate care la randul sau ... (vezi toată discuția)