Buna ziua , am o nelamurire si va rog sa ma ajutati : Sotul meu are un contract de vanzare-cumparare facut cu mama lui pentru un apartament unde stipulat ca ea are drept de abitatie viagera rezervat....In contract scrie : ''Cumparatorul ,luand lcunostinta de prevederile art.15 alin.3 din Legea nr.230/2007 , preia obligatiile de plata a cheltuielilor de intretinere si a penalizarilor acumulate pana in prezent si isi asuma raspunderea pentru alte eventuale sume datorate de vanzatoare cu titlu de cheltuieli de intretinere catre asociatia de proprietari si furnizorii de utilitati ". Intrebarea mea este : daca el pleaca cu chirie in alta parte pana inceteaza dreptul de abitatie a mamei lui ,este obligat sa plateasca cheltuielile cu intretinerea la asociatie si la furnizorii de utilitati?
Va multumesc.
Nu, nu o anuleaza pentru ca legea impunea urmatoarele: In cazul existentei unor datorii catre asociatia de proprietari, instrainarea proprietatii se poate face numai daca se introduce in contract o clauza privitoare la preluarea datoriilor de catre cumparator
Clauza respectiva a fost introdusa. Eu consider ca este suficienta, chiar daca apare o eroare cu privire la nr articolului.
Datoriile la data de februarie 2015 cand s-a incheiat actul au fost pe 0 ...de acum in colo daca noi plecam....datoriile care se vor acumula la asociatie si la furnizorii de utilitati suntem sau nu obligati sa le platim noi ca aici suntem fff nedumeriti.? scuzati dle avocat insistenta dar vrem sa stim cu certitudine...din acest motiv am si postat paragraful din contractul de vanzare-cumparare.
@daria_ramona2006, raspunsul oferit de @georgianaurian este corect, clauza introdusa in contract are o dubla natura, se refera pe de-o parte la o clauza conventionala in temeiul art.20 alin.3 din Legea 230 /2007 si pe de alta parte la o clauza conventionala cu privire la obligatia asumata pe viitor, de catre fiul cumparator, asa cum ati prezizat, citez - "si isi asuma raspunderea pentru alte eventuale sume datorate de vanzatoare cu titlu de cheltuieli de intretinere catre asociatia de proprietari si furnizorii de utilitati".
Cu alte cuvinte, indiferent daca fiul pleaca sau nu din imobil, va ramane in continuare legat sa plateasca cheltuielile pentru folosinta bunului. Asa intre noi fie vorba, este corect si mai ales moral cum s-a procedat atunci cand s-a inserat clauza respectiva in contractul de vanzare.