avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 635 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort

Buna ziua!

As avea nevoie de un sfat pentru sora mea. A hotarat sa divorteze dupa un mariaj de 10 ani, cu doi copii: unul de 9 ani, iar altul de 5 ani. Acum am aflat si noi (familia) prin ce a trecut anii acestia: violenta verbala excesiva din partea sotului, uneori si violenta fizica, la care se adauga si consumul de alcool. Toti anii acestia a tacut si a suportat totul.
De curand a hotarat sa divorteze. A mers la un avocat in acest sens, iar discutia cu acesta a descurajat-o foarte tare. I s-a spus ca e greu sa divorteze, ca ii trebuie martori ... Martori nu are pentru ca de fata cu familia se comporta "minunat", ca un sot model. Violenta verbala apare doar in familie si din pacate de fata cu copiii.
Dupa ce sotul ei a auzit de intentia surorii mele de a divorta, a devenit si mai violent verbal. O ameninta incontinuu ca nu va fi de acord cu divortul, ca nu ii va da copiii, ca nu o va lasa niciodata sa fie fericita, etc.
Intrebarea mea ar fi: chiar nu se poate divorta in cazul prezentat mai sus? Nu exista in Romania divort pe motiv de nepotrivire de caracter, sau asa ceva? Daca sotul ei nu e de acord cu divortul cat ar putea dura procesul de divort (in cazul in care e posibil)? Mentionez ca ea are servici si se poate muta la mama noastra cu copiii in caz de divort. Sotul ei este somer in prezent. Au in comun o casa, electrocasnice si mai multe rate bancare (credite) de platit.
Ce e de facut? As aprecia foarte mult ajutorul Dumneavoastra, si daca se poate sa-mi recomandati eventual un avocat din Cluj-Napoca.

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 19:08, 1 Septembrie 2009
Sigur ca se poate, nu ar fi singurul sot care nu este de acord cu divortul.
procedura e relativ simpla, tehnic vorbind: se formuleaza o actiune prin care se solicita desfacerea casatoriei din culpa comuna fara motivare sau, daca sotul nu isi da acordul, din vina exclusiva a acestuia, incredintarea copiilor catre mama, cu obligarea tatalui la plata unei pensii de intretinere, revenirea la numele purtat anterior.
El poate sa spuna ca nu e de acord cu divortul, ca doreste copiii, etc. Avand in vedere faptul ca e somer, ca vorbeste urat in fata copiilor si nu in ultimul rand, varsta frageda a copiilor, instanta ii va da copiii mamei.
Tot ce poate sa faca sotul, ar fi sa prelungeasca divortul cu un termen, doua, sa faca apel si recurs, dar intr-un final, procesul tot se va termina si daca va prezentati la fiecare termen si veti avea si un avocat care sa va sustina, veti divorta in cele din urma.
Surprinzatoare pozitia adoptata de catre acel avocat .In conditiile precizate,pentru evitarea acutizarii situatiei,mai ales avand in vedere obligatiile materne pentru asigurarea unui climat sanatos pentru cei 2 minori,este de preferat contactare de avocat specilist .In circumstantele manifestarii de comportament agresiv atat verbal cat si fizic,instanta avand in vedere inclusiv existenta de copii minori,va dispune divortul .
Chiar daca tatal intentioneaza eventual refuz,in final ,in baza probelor ,martorilor ,
instanta tot va pronunta divortul.Aspectul ca tatal nu detine serviciu,deci nu are resurse financiare reprzeinta elemente in favoarea dvs.Dar,aspectul ca este somer va vaduveste de posibilitatea acordarii de pensie pentru cei 2 minori.
Succes
Chiar lipsit de venituri , va fi stabilita, in mod obligatoriu ,pensia de intretinere.(raportata la salariul minim pe economie )
Deci , in nicio situatie , copiii nu vor fi privati de acest drept.
Chiar daca paratul respinge ideea unei finalizari a relatiei de cuplu , care are oricum loc fara un proces , divortul poate fi pronuntat si in lipsa acestuia.
Prezenta reclamantului e una obligatorie, (lipsa acestuia , la cel putin doua termene de judecata conduce la respingerea actiunii ca nesustinuta), insa , daca paratul nu doreste sa participe la proces , vor fi administrate numai mijloacele de proba existente.(va veti putea referi la actele de violenta , in vederea retinerii culpei exclusive, spre exemplu)
Succes.;)
Ultima modificare: Marți, 1 Septembrie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Daca a luat legatura cu un avocat si a descurajat-o in demersurile ei privind divortul, va recomand sa contacteze un alt avocat!
Daca nu are martori pentru a dovedi culpa exclusiva a sotului, va introduce actiunea de divort din culpa comuna.
Astfel, ca el vrea sau nu sa divorteze, dragostea cu sila nu se poate si divortul se va pronunta. Daca minorii isi vor manifesta dorinta de a fi incredintati mamei spre crestere si educare, dorinta care coincide cu cea a mamei, aceasta avand venituri stabile si o locuinta corespunzatoare, nu vad de ce sa existe probleme cu incredintarea....
Cu privire la bunurile comune, trebuie introdusa o actiune de partaj. ;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tanara mama ce vrea sa divorteze DRAGONVASILE DRAGONVASILE -casatorita de 10 ani -2 copii rezultati in urma casatoriei -locuieste la parintii lui -in cei 10 ani a avut parte de numeroase violente verbale,violente ... (vezi toată discuția)
Divort cum procedez magdav magdav Buna ziua In situatia in care doresc sa cer divortul,cu doi copii minori, casatoria dureaza de 6 ani, cum procedez? Mentionez ca nu exista bunuri comune, din ... (vezi toată discuția)
Metoda divort ContSters61499 ContSters61499 Buna ziua. Sunt casatorita din 2002, in urma casatoriei a rezultat un minor, locuim impreuna inca in apartamentul sotului achizitionat inaintea casatoriei si ... (vezi toată discuția)