Buna ziua,m am angajat cu contract munca la o firma curățenie și păreau serioși,desi mi s a spus că salariu va fi 500pe 2ore iar în co tract nu era decât 300deci făceau evaziune.cand a fost prima zi de leafa m a chemat,mi a dat pt zilele lucrate si s a făcut ca nu are statul de plată,desi am cerut să semnez.a spus că l a luat cineva.apoi spunea că mi l aduce la firma unde curățăm si nu l a adus,am mai lucrat 8zile dar mi am dat seama că ceva nu e în regulă,ca e evazionisti si nu m am mai dus.i am dat tel să mi închidă contractul si banii să i dea.nu mai răspunde.nu am mai pățit așa ceva,aveam 2mil de luat si se face că nu mă cunoaste.ce fac,legal cum procedez,imi vreau banii.si nicinu stiu ce i cu contractul,cu tot.poate spune că am plecat a doua zi de la ea si eu am lucrat o lună.ce pot face,poate di salariații nu mai recunosc,si am muncit pe brânci acolo.ce se face în astfel de situații,cui mă adresez,ca de procese nu am bani.
Neplata salariului poate face obiectul unei : - unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata drepturilor salariale, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea repausului saptamanal etc.
ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.
Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.
- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.
- unei proceduri de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).
- unei cereri de deschidere a procedurii de insolventa.
Potrivit Legii nr.85/2014, valoarea-prag pentru a putea fi introdusa cererea de deschidere a procedurii de insolventa pentru salariati este de 6 salarii medii brute pe economie/salariat. (art.5 pct.72).
ar trebui si ITM sa poata obliga angajatorul sa ti dea banii.daca pentru orice deschizi proces in romania,iar un om care nu are un leu nu prea se incumeta sa deschida proces.am mai deschis eu unul si m-au pus sa platesc cheltuieli judecata desi nu fusesem citata.normal e sa fie obligat angajatorul sa ti dea banii la sesizare,nu sa stai prin tribunale si sa dai tu bani.pe asta si mizeaza ei,ca nu deschizi can-ai bani.si isi bat joc de noi.faceti ceva la lege,nu e normal pt orice sa ti termini nervii in tribunal si sa dai taxe cand tu vrei banii munciti de tine si 2 mil. doar.e anormal.
Salariu
Pintea91
Buna am lucrat la o firma angajat in romania dar lucram in strainatate faceam parcuri solare si si intelegere noastra era ca ne da salariu pe card si diurna in ... (vezi toată discuția)