avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 520 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Refuz eliberare adeverinta asociatie proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Refuz eliberare adeverinta asociatie proprietari

Buna ziua,

Presedintele asociatiei de locatari refuza sa-mi semneze adeverinta care sa ateste starea datoriilor la intretinere care-mi este necesara in vederea transferului de locuinta, ce pot face?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 13:26, 20 Noiembrie 2016
@Adriantot -

Din ce am vazut in actele pe care le are tata, cotele de intretinere au fost calculate abuziv, caldura fiind calculata pentru calorifere si/sau tevi care nu exista, nereguli semnalate administratiei inainte de refuzul platii. Deci, daca nu exista informatii despre care eu sa nu stiu, este imposibil ca asociatia sa castige procesul fara recalcularea cotelor de intretinere, fapt pe care tata l-a solicitat in tot acest timp si presedintele refuza sa-l faca.

"discutati cu notarul si solicitati intocmirea actelor in care sa se consemneze datoriile (orice suma) se preiau de noul proprietar."

Am discutat cu presedintele, i-am spus ca datoriile trebuiesc trecute pe adeverinta si pe dansul nu are cum sa-l afecteze. Se foloseste probabil de aceasta situatie ca sa-i forteze mana tatalui meu, care la randul lui o constrange indirect pe mama (proprietara) sa plateasca aceasta datorie care nu este cauzata de ea.

"discutati cu notarul si solicitati intocmirea actelor in care sa se consemneze datoriile (orice suma) se preiau de noul proprietar."

Am discutat cu notarul si se vor consemna. Notarul mi-a spus ca refuzul semnarii acestei adeverinte incalca dreptul de proprietate si fara ea nu se poate realiza transferul.
Adica daca procesul s-a finalizat. Din informatiile de pe portaljust ambele actiuni sunt inchise.
Trebuie platite datoriile, spuneti ca tatal a refuzat sa mai plateasca. Situatia este cam complicata daca asociatia nu prezinta un mod de calcul al datoriilor, cheluieli si penalitati. Iar cumparatorul nu va cumpara cu datorii incerte. Datoriile trebuie in primul rand recunoscute de catre proprietar altfel nu veti reusi sa vindeti.
Presedintele trebuie sa va dea adeverinta , cu situatia financiara a apartamentului ( garsoniera ) daca dumneavoastra mergeti cu aceasta adeverinta in care s-au cosemnat debitele la intretinere la notar inseamna ca dumneavoastra ca vanzator recunoasteti debitul si cumparatorul isi asuma aceasta datorie , eu nu inteleg atitudinea presedintelui ,obtineti imputernicire din partea propietarului ( mamei ) si actionati in justitie asociatia 1 ) nu recunoasteti debitul si solicitati o expertiza contabila 2) prescrierea datoriei mai vechi de 3 ani 3) obligatia de a face ( eliberarea adeverintei )
Ashmoor a scris:
Tata a refuzat sa mai plateasca intretinerea si acum sunt datorii de aprox 7500 euro.

Nimeni nu poate sa-l oblige pe presedinte sa elibereze adeverinta in conditiile in care proprietarul "refuza sa plateasca intretinere" si exista asemenea restante. Am mai spus-o si o mai repet. Eu ca presedinte de ce sa muncesc pentru cineva care refuza sa plateasca intretinerea in care este inclusa si indemnizatia mea, a cenzorului, salariul administratorului, femeii de serviciu...?
Rog pe cei care sustin ca presedintele ar fi obligat sa elibereze adeverinta sa ne spune ce articol din legea 230/2007 prevede aceasta obligatie.
Daca presedintele nu-si indeplineste atribuitiunile ori le indeplineste defectuos, proprietarii pot oricand sa aleaga alt presedinte.
Neplata timp de 5 ani a intretinerii, acumuland restante de 7500 euro, este motivul neeliberarii adeverintei.
Daca, asa cum se spune, au fost "nereguli in calculul intretinerii", acestea trebuia rezolvate asa cum prevede legea: proprietarul trebuia sa conteste in 10 zile de la afisare, sa sesizeze serviciul asociatii de proprietari din primarie, sa discute cu vecinii pentru alegerea altui presedinte, sa actioneze asociatia in judecata... In cinci ani era timp suficient ca acum sa fie lumina in ce priveste calculele la intretinere.

Cautati alt notar care sa va intocmeasca actele cu consemnare in acte ca viitorul proprietar preia datoriile catre asociatie, fara sa mai solicitati adeverinta de la presedinte.
Ei, aici eu am o problema domnule Adrian:
Sunt convins ca stiti, dar ma vad nevoit sa va amintesc ca nicio asociatie nu poate achita facturile cu hartii fara valoare (chiar daca vorbim de un contract de vanzare/cumparare).
In situatia de fata gasim trei entitati: vanzatorul - as. prop. - cumparatorul, fiecate cu interesele sale.
Eu as proceda astfel:
- caut un cumparator interesat caruia ii arat situatia, asa cum scrie autorul topicului;
- stabilesc un pret din care scad pretentiile la zi ale as. prop.;
- cumparatorul achita la asocuiatie suma pe care asociatia o pretinde, pe numele sau, iar asociatia elibereaza adeverinta proprietarului de drept;
- se merge la notar pentru perfectarea actelor, vanzatorul primeste suma pretinsa minus suma achitata la asociatie de catre cumparator;

Ei, problema se iveste la achitarea de catre cumparator a sumei pretinse de asociatie. Are el incredere ca daca tot achita o suma considerabila, pana la urma lucrurile se vor derula bine?
Nu stiu, de aceea cred ca in prealabil discutia ar trebui purtata la notar - care stie el mai bine ce si cum...

@timpuriu, dvs. amestecati lucrurile si induceti in eroare userii, aprope tot timpul. Trimiteti oamenii sa se razboiasca intre ei, vedeti numai instante de judecata si expertize contabile.
Apoi, debitele mai vechi de trei ani au si ele niste reguli pentru a fi prescrise, pe care, desigur, dvs. nu le stiti, ca nu aveti experienta necesara.
Un pic mai ponderat, se poate?

Alte discuții în legătură

Adeverinta pentru vanzarea apartamentului tanis tanis Doresc sa vand apartamentul pe care il detin, iar pentru aceasta am nevoie de adeverinta de la asociatia de proprietari din care sa reiasa situatia la ... (vezi toată discuția)
Apartament executat silit in favoarea unei banci rodidoina rodidoina In blocul pe care il administrez exista un apartament care a fost executat silit de catre o banca si vandut la licitatie. Pe perioada care a trecut de la ... (vezi toată discuția)