avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 453 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contract perioada determinata si sarcina
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contract perioada determinata si sarcina

Buna ziua!
Ma aflu in situatia de a schimba locul de munca. Am 2 oferte de job, una pe perioada determinata de un an (3 ianuarie 2017-31 decembrie 2018), iar a doua pe perioada nedeterminata. Bineinteles ca prima oferta e mai tentanta din mai multe privinte. Problema ar fi cu perioada determinata in situatia in care in acest an voi ramane insarcinata. Nu am o certitudine legata de sarcina, dar imi doresc sa se intample. Intrebarea mea este daca in acest an in care este valabil contractul meu, raman insarcinata si nasc, beneficiez de indemnizatie, daca nu mi se va prelungi contractul dupa expirare? A doua intrebare: daca raman insarcinata si as naste dupa ce imi expira anul, fara prelungirea contractului, as intra in concediu medical (de risc maternal cred ca se numeste) pot beneficia de indemnizatie?
Sper sa ma puteti ajuta.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:07, 17 Noiembrie 2016
1. Contractul individual de munca incheiat pe perioada determinata inceteaza de drept, conform art.56 alin.1 lit.i C.mun., la data expirarii perioadei pentru care a fost incheiat, indiferent de situatia in care persoana incadrata se afla la acea data, daca nu se decide prelungirea duratei c.i.m.

2. In aceasta situatie aveti doua posibilitati :
- fie va depuneti actele la AJOFM, pentru somaj
Detalii gasiti aici : www.avocatnet.ro/content/for...

- fie sa depuneti certificatele pentru concediul de maternitate la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate care le va calcula si le va achita
.
Dupa terminarea concediului de maternitate veti depune la Primarie actele pentru a beneficia de indemnizatia pentru CCC.

OUG 158/2005
art.32
(1) În cazul în care, potrivit legii, angajatorul îşi suspendă temporar activitatea sau activitatea acestuia încetează prin divizare ori fuziune, dizolvare, reorganizare, lichidare, reorganizare judiciară, lichidare judiciară, faliment sau prin orice altă modalitate prevăzută de lege, drepturile prevăzute la art. 2 alin. (1), care s-au născut anterior ivirii acestor situaţii, se achită din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate de către casele de asigurări de sănătate unde medicul de familie al asiguratului are încheiată convenţie.

(2) Prevederile alin. (1) se aplică şi în situaţia în care a expirat termenul pentru care a fost încheiat contractul individual de muncă, contractul de administrare ori de management, a expirat termenul pentru care a fost exercitată funcţia publică ori a expirat mandatul în baza căruia a desfăşurat activitate în funcţii elective sau în funcţii numite în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti.

3. Pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului, singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, timp de cel puţin 12 luni , aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.

OUG nr.111/2010:
Art. 2

(1) Persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, au realizat timp de cel puţin 12 luni venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară.
......
Ultima modificare: Joi, 17 Noiembrie 2016
Cornel Vasile, Consilier juridic
Cu alte cuvinte, singura conditie ca sa pot beneficia de indemnizatie, chiar daca nu mi se prelungeste contractul, este ca la data nasterii copilului, sa fi lucrat cel putin 12 luni (bineinteles cu contract inregistrat legal). Aceste 12 luni pot fi lucrate la 2 firme diferite? Fara nicio zi pauza, adica continuitate intre cele 2 locuri de munca.
Am inteles bine?
Multumesc.
Cele 12 luni pot fi cumulate în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului si de la mai multi angajatori.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, fiind insarcinata si fiind neasigurata am incheiat ... contracte fideliofarm contracte fideliofarm Buna ziua, fiind insarcinata si fiind neasigurata am incheiat contract de asigurare pentru concediii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate cu casa ... (vezi toată discuția)
Contract perioada determinata Florentina92 Florentina92 Buna seara!Am contract pe perioada determinata si imi expira pe 31 octombrie.In concediul prenatal trebuie sa intru din 5 noiembrie.Mi s a spus ca imi vor ... (vezi toată discuția)
Prenatal si indemnizatie angwllica angwllica Buna ziua ma numesc angela si am 31, de ani.. Cu referire la prenatal eu am lucrat 10 ani intr-o fabrica si mi- am bagat lichidarea in 01,09.2016. Timp de 2 ... (vezi toată discuția)