avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 432 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Atacare succesiune - omitere doi mostenitori
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Atacare succesiune - omitere doi mostenitori

Sotia din prima casatorie a murit. Aveau 2 copii. Sotul dupa nici un an de la moartea sotiei s-a recasatorit. Avand 2 copii, viitoarea sotie i-a pus conditia sa-i puna jumatate de casa pe nume. Asta se intampla in 1939. S-au casatorit. Au mai facut 2 copii. El a murit, s-a facut succesiunea unde au fost chemati sotia si toti cei 4 copii. Ok. A murit si sotia in 2014. La succesiune s-au dus doar copiii ei. Intrebare: fiind vorba de casa pe care i-o facuse donatie la casatorie ,plus ce i-a mai revenit sotiei la decesul sotului, (deci bunuri pe care le avea provenite din prima casatorie a sotului) nu trebuia ca la succesiune sa fie chemati toti cei 4 copii? In cazul in care trebuiau sa fie chemati si copiii din prima casatorie, in cat timp se poate ataca succesiunea si care sunt pedepsele pt cei 2 frati mincinosi si martori care au spus ca doar ei 2sunt mostenitori. Multumesc! O zi buna!
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 07:31, 22 Noiembrie 2016
La moștenire vin copiii celui ce a murit.
La moștenirea lui au fost chemați 4 copii, fiindcă atâția copii avea el.
Iar a moștenirea ei au fost chemați 2 copii, fiindcă atâția copii a născut ea. Și dacă nu i-a adoptat și pe ai altcuiva, ca să aibă mai mulți, atunci este firesc să fie chemați la moștenirea ei doar copiii ei, nu și copiii alcuiva de prin preajmă (fie el viu sau îngropat).

Nu a fost omis nimeni.
Sunt DOUĂ certificate de moștenitor - după fiecare decedat în parte.
Și cum 2 dintre cei 4 copii erau atât ai lui cât și ai ei, acești 2 copii (comuni lor) apar ca moștenitori pe ambele certificate. Iar ceilalți 2 copii (care erau numai copiii lui) apar ca moștenitori doar în primul certificat, după tatăl lor.

Ceea ce trebui să faceți acum este să puneți unul lângă altul cele 2 certificate de moștenitor și, după oarece calcule cu fracții, ar trebui să rezulte cât are fiecare copil dintr-un anume bun. Cu binecunoscuta verificare - să picăm pe 100% ...că eu văzui destule și nu mă mai miră mare lucru.
Ultima modificare: Duminică, 20 Noiembrie 2016
romascanu, moderator
Copiii din prima casatorie trebuie sa mai detina un certificat de mostenitor in urma succesiunii mamei lor. Prin urmare tatal nu putea sa cedeze jumatate din casa ci doar ce detinea in urma siccesiunii dupa prima sotie. Adica fractii ... :)
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
@cyan

Certificatele de moștenitor, așa cum le întâlnim astazi, s-au „născut” prin anul 1953.
Drepturile succesorale ale soțului supraviețuitor se „lățiră” abia prin 1944 (căci până atunci soțul supraviețuitor dobândea moștenirea lasată de defunct după ultimul colateral de gradul al patrulea. Și fusese și mai rău pană în anul 1921 - dobândea numai după ultimul colateral de gradul al doisprezecelea).

Or, povestea din speta aceasta incepe cu: „Asta se întâmpla in 1939”. :yes:

Așa că, mi-a trecut și mie prin cap o fracție :) din gândul dvs., dar l-am alungat repede, lăsând în vorbe doar acea precizare redundantă - „să picăm pe 100%” - fiindcă presimt că pe aici „s-ar putea să dea cu virgulă”, pe aici ar fi nelămurirea care a născut întrebarea și mai am așaaa o senzație că speța aceasta s-ar putea să fie mai adâncă decât pare, dar nu din pricină că ar fi fost omisi 2 moștenitori, fiindcă notarul „de alaltăieri” n-a omis pe nimeni, ci dintr-ale motive/acte istorice. (căci una este ce se zice că s-ar fi donat și alta ceea ce ochiul meu n-a văzut că ar scrie prin acte). O „omisiune” din neștiință ar fi putut fi făcută exact acolo unde au fost prezenți toți 4 (adică la primul notar, nu la al doilea), dar în lipsă de hârtii e doar o ...senzație.

Or, n-am nici vreme de istoria dreptului (făcută de dragul unui an aruncat intr-o propoziție, care s-ar putea să aibă ori să nu mai aibă vreo relevanță - depinde), și nici nu mă pot exprima ...în senzații, fiindcă până se prinde lumea că ele se sprijină pe-o vastă bibiliografie, s-ar putea să credă careva că mi-a pierit „tigla de pe casă”. :)

Citesc adesea printre rândurile celor ce postează pe forum (ghicesc că ar exista amănunte care ar putea să răstoarne tot ce s-a povestit și, prin urmare, și răspunsurile date pe marginea a ceea ce s-a povestit), dar dacă oamenii vor să-și planifice și viața și moartea exclusiv pe forum, este treaba lor. Eu n-am cum să-i „încurc” în voițele lor și nici de ce să-mi fie milă de averile pe care le pot azvârli pe fereastă în schimbul unei „economii” ce li se pare că ar fi făcut-o ocolind cu grijă birourile de avocat exact când nu trebuie. (Un răspus adecvat, se poate formula numai după ce am adesat noi o mulțime de întrebări pe situația de fapt. Altminteri, răspunsul poate fi doar vârful unui aisberg sau, mai rău, ...paralel cu arătura - fiindcă un singur amănunt poate schimba cursul unei existențe, darămite al unui răspuns în drept.
Ultima modificare: Marți, 22 Noiembrie 2016
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Moștenirea in cazul recăsătoriei Maria20211 Maria20211 Daca un bărbat cu doi copii a rămas văduv, s-a recăsătorit și cu a doua soție a mai avut un copil , cum se împarte averea la nepoții lui ? Copii ... (vezi toată discuția)
Succesiune adevar2014 adevar2014 Buna, as avea nevoie de ceva sfaturi, Am un avocat dar stiti poate nu-i destul de sincer cu mine, pentru ca daca imi zice nu mai merg la proces si asa nu mai ... (vezi toată discuția)
Dreptul sotiei tatalui Floryyn1983 Floryyn1983 Buna ziua! Mama mea a murit acum 7 ani iar tata s-a recasatorit de curand cu o femeie care incearca din rasputeri sa obtinaun loc unde sa isi petreaca ... (vezi toată discuția)