avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 440 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

rog precizare: persoana cu unica vocatie succesorala poate face renuntare la mostenire in favoarea unui tert? in cazul e fata, propriul copil

(mama mosteneste apartamentul parintilor sai si vrea sa renunte la mostenire in favoarea fiului)

va multumesc
Cel mai recent răspuns: ALEXANDRA VASILE , Avocat 09:54, 20 Noiembrie 2016
Daca aveti un singur fiu cel mai bine faceti o renuntare simpla la mostenire, fiul dvs. urmand sa accepte in acelasi timp mostenirea bunicilor.

O renuntare in fovorem e mai complicata, caci aceasta este calificata ca fiind o acceptare a mostenirii si o donatie catre fiu.

Daca insa urmariti prin procedeele de mai sus sa fraudati creditorii, sa stiti ca acestia au mijloace legale prin care pot sa anuleze actele pe care le-ati efectuat.
va multumesc pentru raspuns; nu inteleg cum e cu renuntarea simpla...merge mama (succesorul) si declara ca renunta? si notarul ce procedura trebuie sa aplicen? cred ca trebuie sa merg la carte...poate
Buna ziua,

In teorie, mama ar trebui sa renunte pur si simplu (nu in favoarea fiului), iar notarul va constata ca urmatorul mostenitor indreptatit este nepotul (fiul mamei care a renuntat).
In practica, notarii nu prea fac in acest fel, preferand sa recurga la procedura renuntarii in favoarea fiului, adica mama accepta mostenirea si doneaza mai departe fiului (poate si pentru ca se platesc taxe notariale atat pentru dezbaterea mostenirii, cat si pentru donatie).
Ambele proceduri sunt legale ("ca la carte"). Singura diferenta ar fi cea de costuri.
Puteti vorbi cu mai multi notari si sa vedeti eventual cum pun problema.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune laur81 laur81 in cazul in care ultimul bunic din partea tatalui moare, eu, ca nepot, pot mosteni direct apartamentul fara ca tatal meu (unicul fiu) sa mai tb sa faca ... (vezi toată discuția)
Soțul decedat de mai mult de un an și are un copil căsătorit ... ghe_o ghe_o Soțul decedat de mai mult de un an și are un copil căsătorit care la rândul lui are și el un copil. Dacă la succesiune copilul defunctului cedează ... (vezi toată discuția)
Succesiune donatie apartament dmion dmion Buna ziua! Cum as putea obtine apartamentul bunicilor mei (sot si sotie),ambii decedati,in conditiile in care au doi copii mostenitori in viata? In urma ... (vezi toată discuția)