avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 802 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Declararea tatalui copilului dupa divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Declararea tatalui copilului dupa divort

Situatia mea este urmatoarea:insarcinata in 4 luni,divortata de o luna.Tatal nu s-a aratat intresat de sarcina,copil si nu s-a aratat dispus sa se implice sau sa isi recunoasca copilul.Nici nu aveam vreo intentie sa il oblig,mi-am asumat sarcina,copilul si tot ceea ce implica el.Citind anumite discutii am inteles ca este trecut automat ca si tata al copilului pt ca eram casatoriti la momentul conceperii lui.Întrebarea mea este urmatoarea:ce se intampla dupa??Primeste vreo notificare prin care e anuntat ca am nascut?(Nu pastram legatura)Am vazut ca am nevoie si de actele lui pt inregistrarea copilului.Sau trebuie sa il caut eu sa il anunt?Ce se intampla daca nu vrea sa il recunoasca??Nu ii pot face certificat de nastere copilului fara el sau actele lui???
Buna ziua,

Trebuie sa stiti ca nu primeste el nimic „automat”.
Dvs. sunteti cea care decideti: daca doriti sa il treceti pe el ca tata in certificatul de nastere a copilului, veti face o declaratie in acest sens, la primarie, cand declarati nasterea copilului.

Daca nu vrea sa-l recunoasca, atunci exista posibilitatea sa il chemati in instantaprintr-o actiune in recunoasterea paternitatii.

Da, dvs. sunteti cea care v-a trebui sa il cautati, dvs. sunteti cea care v-a trebui sa-l anuntati.

Dupa ce acesta v-a fi trecut in certificatul de nastere al copilului v-a avea si el drepturi si obligatii fata de minor in mod egal cu drepturile si obligatiile dvs. fata de minor.

Va fi obligat la plata unei pensii de intretinere datorata minorului, dar tot asa de bine v-a trebui sa-si exprime si el acordul in legatura cu anumite decizii ce trebuie luate de dvs. in legatura cu minorul (cu titlul de exemplu: acordul urmarii anumitor scoli, acordul spitalizarii minorului - daca este cazul, acordul iesirii din tara cu minorul sau iesirii acestuia din tara cu o alta persoana, etc.)
Nu va fi dupa dorinta dvs si nici dupa a lui, copilul conceput in timpul casatoriei il are ca tata pe sotul mamei sale, asa ca dvs cand il veti declara, va duceti cu actele dvs si cu hot de divort. La starea civila va fi trecut el ca tata si ca vreti si ca nu, iar tatal nu are nimic de recunoscut, ca e al lui prezumat prin lege.
Dupa aia, il veti actiona in judecata ( daca vreti) ca sa ii cereti pensie, sa exercitati impreuna autoritatea parinteasca sau singura daca aveti motive intemeiate, iar locuinta copilului sa fie la dvs.

Art. 414

Prezumţia de paternitate

(1) Copilul născut sau conceput în timpul căsătoriei are ca tată pe soţul mamei.
Ultima modificare: Luni, 21 Noiembrie 2016
gi-jane2, moderator
Buna ziua,multumesc pt raspuns.Atata timp cat nu isi doreste nu am de gand sa ii impun acest copil.Adica îmi doresc sa trec copilul doar pe numele meu,problema mea era:legea imi impune deci sa il declar ca si tata al copilului chiar daca niciunul din noi nu vrea,doar pt ca a fost conceput in timpul casatoriei??Ma lipsesc de o pensie alimentara avand in vedere ca asta inseamna ca ma poate sicana cu fiecare decizie pe care trebuie sa o iau pe viitor.Chiar sunt obligata sa il declar ca si tata??

Buna ziua,multumesc pt raspuns.Din pacate,asa am dedus si eu din informațiile pe care le aveam.Ok,deci obligatoriu apare ca si tata al copilului indiferent de ceea ce eu sau el ne dorim.Dar odata înregistrat la starea civila fostul este anuntat in vrun fel ca copilul a fost înregistrat pe numele lui??Am citit ca am nevoie de anumite acte,copia dupa buletinul lui,sa fie de acord cu numele etc Daca noi nu pastram legatura,cum obtin aceste acte?Cum ii fac certificatul de nastere copilului fata actele tatalui??Eu nu am nevoie de pensie alimentara si de implicarea lui pentru ca nu si-a dorit si nu vreau sa ii impun nimic.
Ultima modificare: Luni, 21 Noiembrie 2016
gi-jane2, moderator
Numele va fi al dvs daca nu va puneti de acord in privinta numelui, iar pensie nu sunteti obligata sa cereti.
Va va incurca de multe ori faptul ca are tata in certificat daca decideti fiecare ca nu se va implica, pt ca veti avea nevoie de acordul lui cu diferite ocazii.
Mai exact,daca o sa am nevoie sa ies din tara o sa am nevoie de aprobarea lui??

Alte discuții în legătură

Declaratie pe proprie raspundere ioana71 ioana71 Buna ziua.Suntem divortati iar sotul meu a spus ca nu vrea sa recunoasca copilul, chiar daca este al lui si este conceput in timpul casatoriei. Avocata lui i-a ... (vezi toată discuția)
Tatăl fetiței mele urmează sa primească o condamnare de 4 ... EllaIssa EllaIssa Tatăl fetiței mele urmează sa primească o condamnare de 4 ani Împreuna avem o fetița de 1 an care in certificatul de naștere are trecut doar numele ... (vezi toată discuția)
Recunoașterea copilului Iulyaandreea Iulyaandreea Bună ziua, sunt căsătorită de 3 ani și sunt însărcinată în 8 luni. Problema este ca vreau sa divortez, se poate ca fiind căsătorită soțul meu sa ... (vezi toată discuția)