GigiMarga42 a scris:
Nu stiu dacä mä puteti ajuta pentru faptul cä domiciliem in Italia, dar eu totusi incerc.
Sunt domiciliat impreuna cu familia in Italia. Din pacate am hotarat impreuna cu sotia ca ar fi mai bine sa ne despartim. Suntem casatoriti in Romania. Probabil ca va mai dura ceva timp pana vom face pasul necesar la autoritatile din Romania.
Avem un copil de 7 ani. Amandoi suntem salariati. Inca nu am ajuns sa discutam despre suma pe care ar trebui s-o platesc ca pensie alimentara copilului.
Intrebarea mea este: avand in vedere ca salariul meu lunar este de circa 1.500 euro, cam ce suma ar trebuie sä platesc?
Pentru a fi competenta instanta din Romania pentru desfacerea casatoriei, este necesar sa aveti ultimul domiciliu al sotilor in Romania si nu in Italia. In caz contrar, chiar daca in Romania a fost incheiata casatoria, divortul nu se poate pronunta de instanta din Romania. Pe cale de consecinta, nici asupra pensiei de intretinere in favoarea minorilor nu se poate pronunta.
Actiunea de divort este de competenta instantei din circumscriptia ultimului domiciliu comun al sotilor. Dacă soţii nu au avut un domiciliu comun sau dacă niciunul dintre soţi nu mai locuieşte în circumscriptia ultimului domiciliu comun al sotilor, este competentă instanţa de la domiciliul pârâtului. Dacă pârâtul nu are domiciliul în ţară sau are domiciliul necunoscut, este competentă instanţa de la domiciliul reclamantului.
Normele care determină competenţa teritorială în materie de divorţ sunt imperative, astfel că vă recomand a lua legătura cu un avocat care va poate consilia în ce mod trebuie să procedaţi pentru judecarea acţiunii de divorţ în România. ;)