avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 392 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... presedinte asociatie de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

presedinte asociatie de proprietari

Va rog sa-mi spuneti daca presedintele unei As.de Proprietari poate sa preia din atributiile administratorului care este femeie,problemele de mici reparatii,cautarea de oferte ptr.lucrarile mari,urmarirea desfasurarii lucrarilor,receptia acestora si confirmarea efectuarii in bune coditiuni a acestora,contra unei sume de bani aprobata de A.G.P.Ma intereseaza aspectul legal,si forma legala de retributie.Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 12:27, 8 Ianuarie 2017
Modificati Fisa postului pentru fiecare persoana. banuiesc ca o sa modificati si valoarea retributiilor asa cum ati hotarat.
Atentie, presedintelui trebuie sa-i intocmiti doar contract de mandat, iar in Fisa postului, adaugatii toate cele dorita de com. ex. (AG).
Atat presedintele cat si membrii comitetului executiv pot prelua parte din obligatiile administratorului de imobil
In cazul dv,este necesar sa se completeze in fisa postului presedintelui de asociatie obligatiile in plus asumate
Pai, daca administratorul face toate acele lucruri enumerate, atunci presedintele ce mai face ? Mi se pare firesc ca, oricum, presedintele sa participe activ in toate cele enumerate pentru ca nu vad cum nu l-ar interesa alegerea celei mai bune oferte, nu inteleg cum semneaza receptia unei lucrari fara sa o vada, etc.
Partea de retributie a functiei de presedinte este clar specificata in legea 230/2007.
Nu vad de ce ar trebui modificata fisa postului presedintelui pentru ca nu inteleg, in conditiile date, cu ce anume se ocupa, ce responsabilitati are presedintele dvs...?
Problema este ca am ajuns la conflicte cu adm.deoarece ia decizii fara aprobarea C.Ex.cum ar fi afisarea pe lista de cheltuieli a salariilor angajatilor raportandu-se la suprafata utila adica pe m.p.,cand de fapt i s-a aprobat suma de 9 lei brut pe apartament.Pe lista de cheltuieli nu apare separat salariul adm.ci suma totala a angajatilor;ca sa nu se stie salariul ei;deoarece si-a dat 9 lei net in loc de 9 lei brut.De asemenea toate impozitele sunt suportate de locatari.Mai mult,ca sa nu se vada sumele imense pe care le ia,(3000 lei net),impozitele aferente le plateste din fondul de penalitati.Va rog sa-mi spuneti ce pot face? Multumesc.
Un singur lucru e gresit din ceea ce face administratora: aceea ca plateste impozitele din fondul de penalizari.

Salariile se repartizeaza in functie de cota-parte indiviza, nu in functie de numar apartamente. Cititi normele de aplicare a Legii 230/2007 si anume HG 1588/2007:
Art. 44. - (1) Cheltuielile pe cota-parte indiviza de proprietate reprezinta cheltuielile asociatiei cu privire la proprietatea comuna, cu privire la: fondul sau fondurile pentru lucrari de intretinere, service, reparatii si, dupa caz, de consolidare, reabilitare, eficienta energetica, modernizare la partile de constructii si instalatii aflate in si pe proprietatea comuna, astfel cum este descrisa in cartea tehnica a constructiei si in acordul de asociere: subsolul; conductele de distributie si coloanele instalatiilor de apa, canalizare, incalzire, energie electrica; casa scarii; podul; spalatoria; uscatoria; terasa; ascensorul; interfonul - partea de instalatie de pe proprietatea comuna; centrala termica proprie; crematoriul; tubulatura de evacuare a deseurilor menajere; structura de rezistenta; fatadele; acoperisul si altele asemenea, conform prevederilor din acordul de asociere; personalul angajat sau contractat al asociatiei: salarii sau remuneratii pentru administrator, contabil, casier, instalator, electrician, portar, cheltuieli pentru curatenie etc.; indemnizatii acordate membrilor asociatiei de proprietari ori persoanelor alese: presedintele, membrii comitetului executiv si ai comisiei de cenzori; prime; credite bancare; contracte sau polite de asigurari; alte servicii administrative catre proprietatea comuna.

Pe lista trebuie sa fie o singura rubrica pentru salarii si indemnizatii.
Cine doreste sa stie amanunte, poate solicita statul de salarii si indemnizatii unde poate vedea cine si cat ia.
Impozitele si contributiile sociale catre bugetelede stat intra in categoria cheltuieli salariale si se suporta de catre locatari, repartizate pe cota-parte indiviza, asa cum se vede mai sus in art 44.

Alte discuții în legătură

Factura incarcata la intretinere daf22 daf22 Buna ziua, Sunt proprietarul unui apartament din Pitesti, iar din luna Ianuarie 2016 pe lista de cheltuieli de intetinere a aparut o rubrica noua,, ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli administrative maria on maria on Administratorul a cumparat cartus de imprimanta pt a lista foile de consum si le-a trecut pe cheltuieli administrative. este sau nu legal acest lucru? ... (vezi toată discuția)
Atributii administrator de bloc Sivl Sivl Bună ziua, Aș dori să știu dacă există o reglementare în care să fie scrise atribuțiile Administratorului de bloc, o fișă a postului. Asta pentru ... (vezi toată discuția)