avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 575 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Ce facem cand desi nu avem restantieri foarte multi, ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Ce facem cand desi nu avem restantieri foarte multi, asociatia de proprietari are datorii de 132.000 lei la Radet si 78.000 lei la Apa Nova

Desi nu avem restantieri,datoria asociatiei catre furnizorii de utilitati este in jur de 200.000 lei. Care sunt pasii de urmat? Suntem disperati . Am fost furati de administratora. Nu are registru de casa intocmit. Nu are documente justificative pentru cheltuieli. Va rog sa ne ajutati sa ne spuneti ce avem de facut.
Din pacate, trebuie sa va spun si eu ca giotto_2016 v-a prezentat cel mai sigur scenariu.
In aceeasi situatie este si blocul in care locuiesc. Am aflat de prejudiciu si despre condamnarea administratorului pt delapidare acum un an iar pedeapsa primita de administrator a fost "munca in folosul comunitatii"..
Trebuie sa va asigurati ca: 1. Locatarii sunt uniti in si doresc cu totii recuperarea prejudiciului; 2. Se face intr-adevar plangerea penala. 3. Se urmareste dosarul si ancheta; 4. Se urmareste situatia platilor esalonate catre furnizori.
Vi se va spune ca vina e a dvs pt ca nu ati urmarit activitatea administratorului..... gandire total gresita tinand cont ca pt asta exista presedinte si cenzori,
platiti de dvs ca sa faca acest lucru.
Este inadmisibil ca pe un forum legislativ, incalcarea legii sa fie atat de usor acceptata si chiar promovata. Cei ce au cunostinte si va dau astfel de sfaturi ar trebui sa se ingrijeasca mai bine de schimbarea legislatiei pt ca toti sa ne putem baza pe o legislatie care sa nu permita nici locatarului sa fie restantier si nici administratorului sa delapideze Asociatia.
@DanAlyna
" Cei ce au cunostinte si va dau astfel de sfaturi ar trebui sa se ingrijeasca mai bine de schimbarea legislatiei ".
Chiar aşa? Poate nu urmăriţi atentă, sau nu stiţi că sfătuitorii se exprimă în litera legii, acea lege după care se conduc asociaţiile, lege pe care nu ei au făcut-o şi pe care tacit, prin deputatul votat de dvs. aţi aprobat-o. De când forumiştii au puteri şă schimbe legi? Luaţi legătura cu deputatul dvs. şi faceţi-i propunerea să solicite şi susţine schimbarea articolelor din lege care nu vă convin. Legiuitorul nu are atribuţia de a urmări restanţieri, delapidări. Aceste aspecte sunt în responsabilitatea conducerii asociaţiei, cei pe care i-aţi votat liber şi nesilit de nimeni, si a dvs., a locatarilor. Ce, nu ştiţi să citiţi o listă de cheltuieli comune afişată, nu vedeţi care sunt restanţierii ?Nu ştiţi ca potrivit Legii 230 aveţi dreptul de a cere situaţia financiară a asociaţiei ?
@ petricadracea
Deputatii nu isi fac treaba..... si in mod ciudat... ma invinovatiti pe mine ca i-am votat..... Nu stiu daca votul meu a atarnat asa mult si...... daca as fi avut pe cine sa votez.... :) ca sa faca treaba. Doar am spus ca persoanle din acest forum care cunosc legislatia in acest domeniu si lacunele ei, sa propuna dansii unele modificari care sa ajute. Eu nu pot face acest lucru tocmai pt ca nu detin atatea cunostinte.
Ca si locatari, oamenii platesc pe cineva sa se ocupe de problemele blocului si daca acel cineva fura, legea ar trebui sa il pedepseasca aspru. Ce-i asa greu de inteles ??? De ce trebuie sa loviti in oameni, sa spuneti ca nu stiu sa citeasca o lista de intretinere (unii pot fi chiar analfabeti sau ambliopi, ar fi nevoiti sa mai plateasca probabil pe cineva sa le explice listele) sau ca nu cer situatii de la Asociatie ??
E penibil sa li se spuna oamenilor: schimbati presedintele, comitetul, faceti plangere la Primarie, apoi plangere penala, asteptati vreo patru ani si apoi... poate..... va veti recupera prejudiciul!! Ca si cand toate aceste masuri s-ar lua in 5 minute! Aceste actiuni se desfasoara in vreo 4 ani, timp in care locatarii trebuie sa plateasca 2 intretineri pe luna daca vor utilitati. De ce toate astea cand de fapt legislatia este precara si nu ajuta ? Sunt mii de cazuri si nu este corect sa invinovatiti oamenii !!

Ultima modificare: Miercuri, 30 Noiembrie 2016
Adriantot, moderator
Proprietarii pot face un lucru simplu care sa nu insemne nici macar o discutie prealabila cu presedintele sau administratorul:

Pot da telefon la furnizori si, in baza codului de client sau a adresei blocului, pot afla daca asociatia are datorii si in ce suma, eventual si alte amanunte. Pot cere administratorului factura pe care e scris codul de client. Daca va plimba de la Ana la Caiafa si nu va da factura, atunci umpleti-va capul cu semne de intrebare. Daca vi le arata, notati-va codul de client.
Dati aceste telefoane si dormiti mai linistiti..... sau treziti-va mai devreme, cand e mai usor de rezolvat o situatie pe cale sa se transforme in catastrofa, daca e ignorata de proprietari.

Dati un banut pe telefon ca sa nu platiti mai mult mai tarziu!
DanAlyna a scris:
Deputatii nu isi fac treaba.....

Generalizati. Unii deputati poate nu-si fac treaba, parasesc parlamentul in timpul programului..., dar majoritatea isi fac treba si drept dovada sunt sutele de legi adoptate.
am spus ca persoanle din acest forum care cunosc legislatia in acest domeniu si lacunele ei, sa propuna dansii unele modificari care sa ajute.

Unele persoane de pe acest forum au facut propuneri, si-au exprimat parerea pe marginea proiectelor de lege puse in dezbatere publica. Problema este ca intotdeauna, la orice propunere, vor fi unii pentru iar altii contra. Asa se face ca legea asociatiilor de proprietari s-a modificat din 2007 pana acum de 5-6 ori fara ca aceste modificari sa aduca ceva bun.
daca acel cineva fura, legea ar trebui sa il pedepseasca aspru. Ce-i asa greu de inteles ???

Pai iata ca este greu. Este greu pentru ca dumneavoastra nu intelegeti rostul legii. Legea, orice lege, este doar un instrument, un instrument pe care oamenii pot sa-l foloseasca sau nu. Nici o lege nu va sari din monitorul ofical sa-l pedepreasca pe cel ce fura, pe cel ce conduce beat la volan, pe cel ce face un act antisocial... Toate incalcarile legii trebuiesc sesizate de cineva, reclamate, aduse la cunostinta celor ce pot pune legea in aplicare.
De unde sa stie politiostul, procurorul, judecatorul... ca administratorul dumneavoastra a furat timp de 4-5 ani banii dumneavoastra daca nu ati reclamat.
Iar daca reclamati dupa 4-5 ani sigur ca se ajunge la sume fantastice iar procesele dureaza ani de zile.
Dar daca ati fi verificat activitatea dupa 3-4 luni, cu siguranta prejudiciul era mai mic, masurile se puteau lua mai rapid...
E penibil sa li se spuna oamenilor: schimbati presedintele, comitetul, faceti plangere la Primarie, apoi plangere penala,

Daca e penibil sa-i indrumam pe cei aflati in necaz, atunci cum ar trebui sa-i sfatuim? Sa stea in continuare linistiti cu mainile pe piept avand in vedere ca asa au stat 3-4 ani si-au fost furati?
De ce toate astea cand de fapt legislatia este precara si nu ajuta ? Sunt mii de cazuri si nu este corect sa invinovatiti oamenii !!

Legislatia este buna si are solutii la aproape orice situatie ivita intr-o asociatie de proprietari. Iar unde legislatia asociatiilor de proprietari nu este foarte clara se apeleaza la codul civil, la codul penal s.a.m.d. Doar, repet, legislatia este un instrument pe care utilizatorii trebuie sa stie sa o foloseasca. Daca ne doteaza cineva cu un aparat electrocasnic asta nu inseamna ca acel aparat va intra singur in functiune si va face singur treaba ci va trebui sa citim instructiunile sa le invatam, sa apelam eventul la specialisti si abia atunci o sa avem un aparat functional. Altfel va sta in ambalaj nefolosit tot asa cum legea sta in monitorul oficial pana se ingalbeneste hartia.
Poate ca sunt mii de cazuri de incalcare a legii, dar va asigur ca sunt de mii de ori mai multe cazuri in care asociatiile functioneaza normal si legea se aplica in mod corect. Iar asta o fac proprietarii din acele asociatii.

Alte discuții în legătură

Este legal ca niste bani furati de o persoana sa se impute unei asociatii de proprietari? Santioneanu Santioneanu Se întampla in vara anului 2006 cand asociatia de proprietari a fost sesizata de neplata unor facturi la Radet si de disparitia documentelor din casierie, ... (vezi toată discuția)
Administratorul a furat banii blocului ! jeanluk jeanluk :Obuna ziua Acum trei ani s-a descoperit ca administratora blocului unde locuiec a furat banii (aproximativ 600milioane) . S-a facut plangere la politie in ... (vezi toată discuția)
Datorie radet vasilemb vasilemb Buna ziua, Sunt proprietar intr-un bloc unde nu exista inca o Asociatie de Proprietari, iar contractul cu RADET este incheiat pe numele unui locatar. Recent ... (vezi toată discuția)