Buna ziua,
In anul 1960 s-a incheiat un asa zis contract de vanzare-cumparare care de fapt este o chitanta de mana cu privire la un imobil teren.
In anul 1983 cumparatorul a decedat si s-a facut succesiunea, in actul notarial aratandu-se ca terenul se imparte in cota de 1/4 sotiei supravetuitoare (A) 3/8 unui copil (B) si 3/8 celuilalt copil (C)
De la data decesului copilul (C) a parasit terenul si casa construita ulterior cumpararii terenului, neavand vreo pretentie cu privire la cota parte ce i se cuvine prin certificatul de mostenitor
Sotia supravietuitoare a parasit de asemenea locuinta si terenul (in anul 1994), neavand vreo pretentie cu privire cota parte din teren si din casa
Astfel ca pe teren si in casa construita pe acesta a ramas un singur copil (B) care doreste sa invoce uzucapiunea de 30 de ani (vechiul cod civil)
In aceasta situatie se pun cateva probleme:
1. Daca nu se cunosc mostenitorii vanzatorului, impotriva cui se poate indrepta? Cine poate avea calitate procesuala pasiva? Se poate si impotriva statului prin unitatea administrativ-teritoriala?
2. Daca B doreste sa invoce singur uzucapiunea terenului si sa uzucapeze si cotele parti ale celorlalte 2 mostenitoare, exista vreun impediment in a face acest lucru in legatura cu atributele posesiei? Este un detentor precar cu privire la cotele parti ce se cuvin celorlalte mostenitoare? Se pot aduce ca martori celelalte doua mostenitoare in care acestea sa arate ca nu s-au considerat niciodata posesoare ale terenului si ca singura ce a avut atributul animus a fost B? Arat ca la taxe si impozite este cotribuabil cu privire la teren doar sotia sopravietuitoare, dar acesta a fost platit de copilul B.
3. Daca toti mostenitorii ar invoca toti prin actiune uzucapiunea, atunci sotiei supravietuitoare si copilul C nu ar avea o posesie utila, in sensul ca aceasta ar fi viciata de discontinuitate ( avand in vedere ca sotia supravietuitoare a plecat in 1994 si copilul (C) in 1983)?
Multumesc mult
Dificil de stabilit obiectul unei actiuni in instaanta pe un forum. E de discutat despre acel act notarial de impartire, ar trebui vazut ce act este el, e partaj? Altceva? E certificat de mostenitor?
Cine va invoca uzucapiunea este cine a posedat. Posesia nu e musai sa fie nemijlocita.
Nu inteleg cum s-a facut imparteala aia, pare ca bunul a fost propriu decedatului, insa din plata impozitului pare ca a fost al sotiei lui... incercat de stabilit detalii pe forum.
Uzucapiune.
Imparatul
B(sotul), casatorit cu A(sotia), primeste acuma 50 de ani prin testament de la parintii lui(lui B) o casa. Intre timp B moare, dar A se recasatoreste cu C(noul ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune partiala
favex
Parintii mei au cumparat un teren cu chitanta de mana in 1956 iar in 1957 au construit o casa fara autorizatie de construire. Au inscris terenul si casa in ... (vezi toată discuția)