B(sotul), casatorit cu A(sotia), primeste acuma 50 de ani prin testament de la parintii lui(lui B) o casa. Intre timp B moare, dar A se recasatoreste cu C(noul sot), si intre timp mor si acestia 2 din urma, neavand nici un copil. Pe numele lui A ramanad un Titlu de proprietate de la legea 18 pentru teren. Sotii B si A au 2 copii, iar in ziua de azi acestia se hotarasc sa deschida succesiunea.
Acte de proprietate pe numele lui A si B nu sunt pe casa si trebuie facuta prin uzicapiunea de 30 de ani. Sau se face uzucapiunea numai pe numele lui B si dupa aceasta se desface mostenirea de pe A si B, adica si casa cu actele de proprietate (hotararea judecatoreasca) si titlul de proprietate pe teren, sau se face uzucapiune pe numele sotilor A si B.
Casa din testament este bun propriu. Copii celor doi deschid mostenirea.
Practic mostenitori sunt doar copiii celor doi , pentru ca A nu mai primea nimic pentru ca s-a recasatorit.Sa faca deschiderea succesiunii si sa vada testamentul lui B.
sotia A s-a recasatorit dupa decesul sotului B ? sau erau despartiti deja , cu acte , la data decesului acestuia ?
in calitate de sotie supravietuitoare are dreptul legal la o cota-parte din proprietatea sotului, in cuantum de1/4.
trebuie dezbatuta initial succesiunea.
in casa respectiva, cine a locuit dupa decesul parintilor ? mostenitorii acestora?
cred ca o actiune avand ca obiect jonctiunea posesiilor isi are aplicabilitate in septa de fata .
Am eu ceva contra uzucapiunii!!:D asa ca, de cate ori se poate, propun emiterea Ordinului prefectului in schimbul alergaturii prin tribunale si a taxelor de timbru "dolofane"...
Cine locuia in casa respectiva la data de 01.01.1990?? Cine figura la registrul agricol si rolul fiscal? Din explicatiile date, cred ca A, intrucat, altfel, nu ar fi putut obtine titlu de proprietate pentru teren. In acest caz, Ordinul prefectului pentru casa se va emite pe numele lui A, urmand ca apoi sa se dezbata succesiunea. Cererea pentru emiterea Ordinului prefectului se depune la primaria unde se afla imobilul, insotita de urmatoarele acte: schita cadastrala, extras registrul agricol 1988-1991, din registrul posesorilor 1990, acte stare civila, si un certificat de calitate de mostenitor dupa A.
Daca C era in viata la moartea lui A, i se cuvine o cota de 1/4 din mostenire, afara de 1/2 din bunurile comune. Aceasta cota a sa va fi culeasa, in lipsa descendentilor directi, de frati/surori, parinti sau veri primari, daca a avut. Copiii lui A nu-l pot mosteni pe C.
Solutia e o.k. cu conditia sa se emita Ordinul...macar in instanta ai termene clare.
. desi, total de acord ca uzucapiiunea e o actiune destul de grea si cu destule cheltuieli.Uzucapiunea fiind o modalitate de dobandire a proprietatii prin folosirea innume de proprietar , rezulta ca cei ce au folosti trebuie si sa uzucapeze.
B, sotul a decedat, nu s-au despartit legal. Testamentul este vechi tare, si nu se arata de unde au dobandit proprietatea casei de locuit ce este lasata lui B, de cate parintii sai. Deci parintii lui B, i-au lasat prin testament casa, casa care nu are nici un act sau nici o hartie ca a devenit proprietate. Dupa moartea lui B, nu s-a dezbatut mostenirea deloc si sub nici o forma. Au ramas 2 copii, mici si sotia A, care s-a recasatorit cu C, dar nu au avut copii. Fara sa se faca nici un act, intre timp sotia A, primeste pamant prin T.P. la legea 18/1991. Mor si A si C, fara sa se faca nici o actiune sau acte de proprietate.
Acuma unul din copii vrea sa deschida mostenirea, sa imparta casa si cele 2 terenuri + pamantul de pe casa., dar casa nu are acte deloc. Doar acel testament, dar nu arata cati mp, nu arata nimic. Este vechi e doar un inceput de dovada scrisa.
Deci intai trebuie uzucapiunea, apoi dezbatere casa + terenuri. intrebarea era cum se procedeaza? se face uzuc. pe cei 2 soti sau doar pe B?, ca casa e bun propriu?