avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1436 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... decazut din drepturi
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

decazut din drepturi

In urma omorului asupra parintelui am fost decazut din drepturi de mostenire.Ma intereseaza daca hotararea judecatoreasca trebuie sa ajunga la consiliul local din localitatea unde domiciliaza familia. Eu am un fiu, sima intereseaza daca el mai are ceva drepturi
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 08:00, 2 Septembrie 2009
Nu are drepturi asupra mostenirii lasate de defunct, iar aceasta hotarare nu are de ce sa ajunga la Consiliul local.
El vine la mostenirea averii d-voastra.
Fiul dvs. poate veni la mostenirea bunicului.
Se produc efecte asupra copiilor nedemnului şi asupra altor descendenţi (nepoţi, strănepoţi, etc.). Copii nedemnului pot veni la moştenirea defunctului (bunicului lor) în nume propriu, dar nu şi prin reprezentarea tatălui lor nedemn( adica in cazul in situatia decesului dvs).
Nedemnitatea succesorala pentru omor opereaza daca ati fost judecat si condamnat si daca omorul a fost comis cu intentie, cu vinovatie ( deci cu discernamant).
Pentru ca un moştenitor să fie înlaturat de la moştenire datorită acestui caz de nedemnitate, trebuie să fie îndeplinite cumulativ urmatoarele condiţii : moştenitorul să fi omorât sau să fi pus în executare hotărârea de a omorî pe cel despre a carui moştenire este vorba şi moştenitorul să fi fost condamnat (penal) –în calitate de autor, coautor, instigator sau complice, pentru omor sau tentativa de omor, iar hotărârea penală de condamnare să fi rămas definitivă.
Dacă moştenitorul nu a fost comdamnat, el nu va fi nedemn, lipsind condiţia condamnării. Nedemnitate va opera dacă moştenitorul condamnat a fost ulterior amnistiat, graţiat sau reabilitat, deoarece aceste măsuri de politică penala nu şterg intenţia de a ucide, ci numai condamnarea sau executarea pedepsei ori unele efecte secundare condamnării (interdicţii, incapacităţi si decăderi).

copilul nedemnului vine la mostenire in nume propriu .Foarte bine a expus Legally.
Da, a zis bine Legaly.=D>
Actele de cruzime (in speta infractiunea de omor calificat, fie deosebit de grav- dupa imprejurari,-nu cea de ucidere din culpa-, existand o hotarare judecatoreasca defintiva si irevocabila ) conduc la existenta nedemnitatii ( insa , dupa cum si raspunderea penala e una personala , la fel , nici nedemnitatea nu are nicio inraurire asupra dreptului succesoral al fiilor - decat daca a existat participatie penala- sub toate formele acesteia- instigare, coautorat, complicitate).

Dreptul lor succesoral nu e afectat.
Ultima modificare: Miercuri, 2 Septembrie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Atribuirea rezervei sotului cand vine in concurs cu un descendent tina2008 tina2008 In ipoteza in care de cuiusul si-a gratificat un copil nedemn, care inainte de redactarea testamentul a savarsit o tentativa de omor impotriva parintelui sau, ... (vezi toată discuția)
Certificatul de proprietate pierdut ContSters98035 ContSters98035 Buna ziua! Am si eu o problema pe care as vrea sa o rezolv dar nu stiu de unde sa incep rezolvarea ei. Poate ma puteti ajuta voi. Matusa mea (sora mamei ... (vezi toată discuția)
Cum poate fi declarat nedem de mostenire ,un fiu rebel? luminita urtila luminita urtila ...va aduc la cunostiinta ca in anul 1999socrul meu a fost batut de fiul sau mai mic,in asa hal ca i.au fost necesare 19 zile de ingrijir medicale...in urma ... (vezi toată discuția)