avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 362 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune bunuri
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune bunuri

Buna ziua,
Am mare nevoie de un sfat si o indrumare.Socrul meu a decedat de 10 zile.In timpul vietii a incheiat un contract de vanzare -cumparare cu uzufruct viager cu un nepot ,pentru casa ,anexe si terenuri.Acum ,nepotul cu mama lui ne solicita cheile de la casa ,poarta fara sa ne lase sa luam bunurile .Astazi am introdus si actiunea de succesiune inclusiv pe bunuri.Intrebarea mea este: avem termen de scoatere a bunurilr din casa?asteptam succesiunea?9sunt doi mostenitori,socrul are doi copii)Ne ameninta ca pune lacat pe casa cu tot cu bunuri.Ce trebuie sa faca sotul si sora lui,adica mostenitorii,cum si cand se impart bunurile?Multumesc din suflet.
Cel mai recent răspuns: teslovan florentina , utilizator 14:28, 28 Noiembrie 2016
Buna ziua,
Se pare ca socrul a vandut TOT.
In aceste conditii nu mai este NIMIC in masa succesorala.
dar bunurile din casa ? e o casa mobilata,un adapost de animale plin cu fan,animale,pasari.Anexele la fel.In contractul; de v-c scrie doar imobilele.Multumesc.
Prin contractul de v/c se transfera doar dreptul de proprietate asupra imobilului nu si a bunurilor si produselor de pe terenuri.
Ar trebui sa o actiune in instanta pentru anularea contractului de v/c deoarece copiii sunt mostenitori rezervatari si au dreptul la o cota succesorala.
noul proprietar nu ar trebui sa astepte impartirea bunurilor prin succesiune(deschisa actiunea astazi)?El vrea cheile de la imobil,de la poarta etc.nu are rabdare sa scoatem tot ce e acolo.Legea ne protejeaza in acest sens? si care lege?multumesc din suflet.
A fost perfectat un contract de vanzare-cumparare cu drept de uzufruct viager.

( dreptul de uzufruct, drept real principal, dezmembramant al dreptului de proprietate, inceteaza prin moartea uzufructuarului, proprietatea redevenind deplina)

Asa cum s-a mentionat mai sus , nu exista bunuri care sa fie incluse in masa partajabila.

( a operat transferul dreptului de proprietate, prin contractul de vanzare-cumparare perfectat).


S-a platit efectiv pretul ?


Pretul trebuie sa real , sincer si serios, altminteri actul perfectat este unul de donatie .( anumis dobandi, incheiat cu intentia de a transmite , cu titlu gratuit, dreptul de proprietate ).

In ipoteza in care sunteti in prezenta unui act de donatie deghizata, mascata, va puteti adresa instantei de judecata, printr-o actiune in simulatie.( exista un act public, aparent si mincinos, si unul ascuns, care corespunde vointei partilor semnatare ).

De asemenea, mostenitorii rezervatari se pot adresa instantei de judecata, in vederea intregirii rezervei succesorale, protejata prin efectul legii .


( clasa mostenitorilor rezervatari este cuprinsa din parinti, sotul supravietuitor si linisa descendentilor, nelimitata).



Succes.




Alte discuții în legătură

Donatia angeladiana angeladiana Buna ziua.poveste incepe asa..acum 6 ani parintii sotului meu i-au dat lui apartamentul in care locuim sub forma de donatie(sotul meu are 3 frati).intrbarea ... (vezi toată discuția)
Contract de donatie bkk bkk Buna ziua,am si eu o nelamurire In luna noiembrie 2009 soacra mea a facut sotului meu un contract de donatie.cu uzu fruct viager si scutire de raport sotului ... (vezi toată discuția)
Contract de vânzare-cumpărare sau donație cu uzufruct viager. care variantă este mai bună dacă vrei să lași cuiva o casă și un teren? elenafarcas1958 elenafarcas1958 Buna ziua, Sotul meu are Contract de vanzare cumparare de la parintii lui pe casa si teren. Nu are copii, doar un nepot (fratele sotului a decedat si a ... (vezi toată discuția)