Buna ziua!
In cazul in care o mama primeste indemnizatie de crestere a copilului pana la 2 ani, tatal poate declara ca are in intretinere acel copil, ca sa poata beneficia de deducere personala suplimentara la locul de munca unde are declarata functia de baza, conform art.56 din Codul Fiscal?
Se poate si retraoactiv, bineteles daca exista o cerere datata si completata cu toate actele necesare.
Asta va insemna insa un efort de refacere a statelor de plata si a depune declaratii rectificative pe lunile anterioare.
In acest caz nu veti primi retroactiv, pt ca cererea nu este nici completa si nici nu este depusa cu nr de inregistrare.
Normal cererea se face in scris, pe un anumit formular al firmei, iar in afar de certificatul copilului mai trebuie sa depuneti si o dovada ca sotia nu beneficiaza de aceasta deducere.
Mergeti si cu aceasta dovada si faceti cererea in scris, nu pe email.
Se poate face deducerea personala retroactiv , dar nu se castiga decat 16 lei/luna la impozitul pe venituri din salarii , si trebuie facute rectificativa lunara la declaratia 100 si refacute statele de salarii .
Mai depinde si de perioada in care trebuie facute rectificativele , si de conducerea societatii .
Cand s-a luat stagiul de cotizare nu a fost anuntata conducerea societatii ?
Eu am pe cineva care a intrat in crestere si ingrijire copil fara sa anunte si ii fac rectificative de cand s-a nascut copilul in septembrie anul trecut , plus ca nasterea primului copil nici nu a anuntat-o , si e angajat din mai 2006 , asa ca e o zi intreaga de muncit la declaratii ! #-o
Stagiul de cotizare l-a facut impreuna cu patronul pentru ca stie si el sa scrie ( asa mi-a spus ) ! X-(
:"> pai din septembrie 2008 pana acum cum a fost pontata mamica respectiva???
adevarat spuneti ca pentru deduceri efortul e cam mare pt cat castiga omul, dar sunt banii lui..