avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 774 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Deducere personala
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Deducere personala

Buna ziua!
In cazul in care o mama primeste indemnizatie de crestere a copilului pana la 2 ani, tatal poate declara ca are in intretinere acel copil, ca sa poata beneficia de deducere personala suplimentara la locul de munca unde are declarata functia de baza, conform art.56 din Codul Fiscal?
Cel mai recent răspuns: Gratiela Ratiu , Consultant resurse umane 11:15, 29 Septembrie 2009
grace_r a scris:

:"> pai din septembrie 2008 pana acum cum a fost pontata mamica respectiva???
adevarat spuneti ca pentru deduceri efortul e cam mare pt cat castiga omul, dar sunt banii lui..

Ea e asociat cu 50% in firma si daca nu discuitam cu ea , dupa lungi insistente , nu aflam , pentru ca nu s-au obosit sa-mi dea actele !

In crestere si ingrijire copil a intrat el pentru ca ea nu avea stagiu de cotizare , si nu stie de cand a intrat , dar ii fac rectificativa incepand cu octombrie .

Este angajata cu 1 septembrie 2008 , cu toate ca pe 9 septembrie a nascut si a stat in spital 7 zile , deci trebuia sa rectific si sumele ei , dar nu ma obosesc pentru ca nu mai sunt contabil la firma aia , dar a ramas sa-i fac rectificativele .

Nu m-ar mira ca destul de curand sa scrie pe acest forum si sa ceara sfaturi juridice , dar asta dupa ce invata sa lucreze pe laptop , laptop pe care bineinteles ca l-a cumparat pe firma si nu mi-a dat factura pentru ca nu era factura de marfa . :rofl:

I-am lasat pentru ca erau scartari si nu comunicam , adica aveau pretentii multe pe bani putini .

Sunt multe cazuri de genul asta , am avut pe cineva (i-am facut eu toate rectificativele ) care avea 4 persoane in intretinere si barbatul nu i-a declarat deoarece din 2003 si pana acuma patronul nu i-a dat niciun act contabilului pentru ca a fost instiintat doar verbal despre existenta copiilor .

Patron e unul tot ca el , are deducere personala sotia care lucra la o multinationala , si pentru ca salariatul era sef de echipa in constructii nu discutau decat probleme profesionale (asa mi-a spus textual , de fata fiind si contabila lui).

Dupa ce m-am chinuit sa-i fac rectificative si sa trec erorile prin 1174 ne-a spus dupa o luna ca mai are un concediu medical de anul trecut (un barbat care era cat pe aci sa ramana invalid ) si unul de anul asta de prin aprilie cand un angajat nu a mai venit la munca si l-a dat afara , iar angajatul si-a cerut banii motivand ca el nu a semnat statul , ceea ce cred ca e perfect adevarat .

Problema lui este ca avand o firma de constructii nu stie care sunt angajati si care "colaboratori " si crede ca de acte trebuie sa se ocupe contabila care tage nadejde ca patronul ei o sa se indrepte si o sa-l aduca pe calea cea buna .dar eu m-as mira .
grace_r a scris:

In acest caz nu veti primi retroactiv, pt ca cererea nu este nici completa si nici nu este depusa cu nr de inregistrare.
Normal cererea se face in scris, pe un anumit formular al firmei, iar in afar de certificatul copilului mai trebuie sa depuneti si o dovada ca sotia nu beneficiaza de aceasta deducere.
Mergeti si cu aceasta dovada si faceti cererea in scris, nu pe email.

Da, am inteles. Nu voi beneficia niciodata de aceasta deducere pt ca nu imi va da nimeni un nr de inregistrare, sediul firmei fiind in alt judet. Ei motiveaza telefonic ca se va rezolva, dar trebuie sa isi dea acordul patronul. Formularul firmei nici nu cred sa existe, pt ca si altcineva la noi a vrut sa faca acelasi lucru si dupa un an de amanari, a renuntat.
petre14:

totusi nu renuntati, chiar si asa inecrcati totusi sa-i trimiteti certificatul de nastere si dovada pt sotie prin email, poate ca se va rezolva... dupa ce am citi mai sus cum lucreza unii patroni cu actele de acest gen si altele (vezi mesaj @romania inedit :stunned: ) nu pot sa va sfatuiesc decat sa insistati...
Mai incercati , pentru ca amenda pentru date eronate este de 1 000 de lei , chiar daca angajatorul a platit in plus pentru dumneavoastra !

Eu nu am auzit sa existe formulare speciale , se depune doar o copie dupa certificatul de nastere atunci cand s-a nascut copilul ( nu chiar in saptamana aia ).

In mod normal i se dau zile libere angajatului daca are un eveniment in familie .

Copia dupa certificatul de nastere este necesar indeosebi la fisa fiscala , dar serveste si ca document justificativ in caz de control .

Dupa parerea mea , avand in vedere faptul ca este ceva bataie de cap , angajatorul sau(si ) contabilul a renuntat la idee .:hm:
grace_r a scris:

In acest caz nu veti primi retroactiv, pt ca cererea nu este nici completa si nici nu este depusa cu nr de inregistrare.
Normal cererea se face in scris, pe un anumit formular al firmei, iar in afar de certificatul copilului mai trebuie sa depuneti si o dovada ca sotia nu beneficiaza de aceasta deducere.
Mergeti si cu aceasta dovada si faceti cererea in scris, nu pe email.

Heeeelp
Am 2 cetateni straini angajati cu CIM.
- Unul are autorizatie de munca. Nu i se acorda deducere personala. Care este temeiul legal?
- Celalalt este refugiat. I se acorda deducere personala? Care este temeiul legal?
Va multumesc

Alte discuții în legătură

Impozit pe salariu restituit (partial) retroactiv - e posibil? ina_ ina_ Buna ziua! Sunt angajata in invatamant, am in intretinere un copil de 3 ani si sunt necasatorita. La data angajarii (01.09.2007) m-am prezentat la secretariat ... (vezi toată discuția)
Deducere personala cetatean ue boerica boerica Buna ziua, Un salariat (cetatean ue) care a obtinut certificatul de inregistrare de la ORI are drepul la deducere personala de baza ? Multumesc (vezi toată discuția)
Deducere personala la pensionari vanatorul vanatorul Buna ziua O persoana careia i-a incetat contractul individual de munca in urma pensionarii pentru limita de varsta si cu care s-a incheiat un nou contract de ... (vezi toată discuția)