avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 356 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Copil minor crescut de bunici si matusa
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Copil minor crescut de bunici si matusa

buna. sora mea e divortata si are un copil minor in varsta de 6ani, ea s-a impacat cu fostul sot (el momentan e la inchisoare), ea nu lucreaza (a renuntat la locul de munca si a spus ca pleaca in strainatate), el nu a lucrat si nu cred ca o sa lucreze dupa ce va iesi din inchisoare. copilul il ingrijesc de la varsta de 2ani si 4luni, mama vine si pleaca de la noi(eu si parintii mei, locuiesc impreuna cu ei), cand i se pare ca a dat de greu si nu are cum sa se mai intretina, dupa ce se pune putin pe picioare pleaca din nou. ea cand a plecat prima data de la sotul ei, a plecat sa stea cu un concubin. a divortat pe motiv ca sotul a batut-o, nu avea cu ce sa creasca copilul(asa a scris si in cererea de divort), cerea pe la vecini cativa banuti sa aibe ce sa ii dea sa manance (vecini, care lucrau impreuna cu parintii mei si le spuneau situatia surorii mele, acum ea s-a impacat cu tatal fetitei, dar el e la inchisoare, si vrea sa ia copilul cu ea, copilul nu vrea sa plece cu ea. copilul nu il cunoaste deloc pe el ca tata. ea mi-a dat o procura prin care sa pot inscrie copilul la scoala si sa merg cu ea la doctori in caz de ceva( procura mi-a dat-o ca ea pleaca din tara si nu stie cand vine, nu a mai plecat, nu stim unde sta, de cate ori o intrebam spune ca nu ne intereseaza, azi a venit si a spus ca ia copilul, am gasit copilul plangand cand am venit de la munca ca mama ei vrea sa o ia si nu vrea sa plece). copilul are astm, unde doar eu am fost cu fetita ca ea nu vroia sa se duca ca nu stie si nu are timp sa umble. medicamentele, cat mai statea cu ea nu i le dadea cand trebuia, sau erau zile cand nu i le administra. ei ca parinti nu au unde sa stea, nu muncesc, eu vreau sa mearga la o scoala buna, sa poata avea o educatie buna asa cum am avut-o noi.( parintii nostri nu ne-au batut si nici nu se bateau, am fost si suntem o familie linistita, i-a interesat sa ne fie noua bine si apoi lor). ce pot face in situatia asta si daca pot obtine tuteala?
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 06:57, 1 Decembrie 2016
Vă puteți adresa către Autoritatea tutelară din cadrul primăriei unde domiciliază minora, solicitând instituirea tutelei pentru motivele arătate aici. Instituirea tutelei se dispune de instanță, dacă va considera că există temei, deoarece legea prevede că doar în cazul copiilor orfani și aflați în situații dificile, lipsiți de ocrotire părintească, se numește tutore. Tutorele trebuie să îndeplineacă o serie de condiții, gen garanții materiale și morale, pentru a putea fi numit tutore.
copilul are domiciliu la adresa mea. domiciliu dat de instanta judecatoreasca la pronuntarea divortului. atat copilul cat si mama. tatal nu are nici un drept de vizita.
va multumesc de raspuns. o sa merg la autoritatea tutelara
Puteti cere plasamentul copilului la dvs.
[ link extern ]

Art. 399
Exercitarea autorităţii părinteşti de către alte persoane
(1) În mod excepţional, instanţa de tutelă poate hotărî plasamentul copilului la o rudă sau la o altă familie ori persoană, cu consimţământul acestora, sau într-o instituţie de ocrotire. Acestea exercită drepturile şi îndatoririle care revin părinţilor cu privire la persoana copilului.
(2) Instanţa stabileşte dacă drepturile cu privire la bunurile copilului se exercită de către părinţi în comun sau de către unul dintre ei.

Detalii: [ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vreau sa fiu tutorele legal al surioarei mele Kincsem Kincsem Am 21 de ani (data nasterii 20.03.1989) sunt studenta in anul 2 si angajata full time in Bucuresti. In decembrie 2009 am pierdut-o pe mama... As vrea s-o aduc ... (vezi toată discuția)
Tutore florentina1971 florentina1971 Buna ziua.Sotul meu are prin hotarire definitiva de divort incredintarea fiului lui in varsta de 13 ani.In urma cu cativa ani a fost plecat din tara si a ... (vezi toată discuția)
Moștenirea minorilor: în ce condiții are curatorul special acces la conturile lor bancare? cosming2018 cosming2018 Buna ziua, Am o intrebare, si am nevoie de indicatii, de la cineva care cunoste bine legea si sa imi raspunda pe articole de lege. Cineva care s-a ... (vezi toată discuția)