avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 452 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Cărţi. Interesante, de ... Carti si iar carti
Discuție deschisă în Cărţi. Interesante, de recomandat, topuri...

Carti si iar carti

V-au placut, v-au impresionat, v-au enervat. Tot carti sunt. Daca recenzia ta este chiar buna, o sa fie publicata ca articol in Avocatnet.ro.
Alcoolismul, dependenta de droguri, etc. sunt astazi clasificate uneori ca boli. Este tocmai procesul de "medicalizare" de care vorbeste Szasz. Acum 160 de ani, la inceputurile psihiatriei erau unii psihiatrii care inventasera o "boala" de care sufereau scalvii negrii care fugeau de pe plantatie repetat ( imi scapa denumirea bolii) considerand ca acestia actioneaza fara nici o justificare X-( .
A urmat apoi sexualitatea femeii - orice femei care isi manifesta sexualitatea era diagnosticata ca bolnava psihic - cand moda aceasta s-a stins au urmat homosexualii, care erau diagnosticati ca bolnavi psihic. In sfarsit dupa de nu s-au mai putut diagnostica homosexualii ca bolnavi psihic, atentia psihiatrilor s-a focalizat pe doua subiecte la moda: alcoolismul si dependenta de droguri. Insa pentru a putea face obiectul psihiatriei cele doua tipuri de comportamente sociale (de fapt e doar unul, dependenta de substante cu efecte psihotrope) trebuiau diagnosticate ca boli. Asa ca au fost diagnosticate ca boli. In aceasta viziune alcoolicul este o persoana suferinda iar boala este dincolo de notiunea de vinovatie. Alcoolicul nu este vinovat de starea sa, pentru ca este bolnav, iar boala lui trebuie investigata si tratata. Deoarece sunt multi alcoolici trebuie sa fie si multi psihiatrii care sa se ocupe de ei. Toata lumea este multumita, mai putin cei care isi dau seama ca alcoolismul nu este o boala, ca de alcool scapa cine vrea sa scape si ca nu e deloc nevoie sa internam alcoolicul in spital, pentru ca daca nu vrea sa se lase nu se va lasa indiferent de tratamentul facut.

avTodincaVeronica a scris:

El lanseaza teoria "matricii perinatale de baza", adica in cele 9 luni din perioada intrauterina se formeaza o anumita matrice de gandire, o anumita schema care se repeta ori de cate ori persoana, chiar ajunsa la maturitate experimenteaza emotii similare, pentru ca noi ne amintim prin intermediul emotiilor.

1) Omul se naste la noua luni pentru ca este varsta maxima la care se mai poate naste. Oricum procesul nasterii la oameni este cel mai complicat din cauza dimensiunilor craniului, insa nou-nascutul este departe de a fi finalizat. Spre deosebire de aproape toate celelalte vietuitoare (afara de rudele noastre apropiate) omul dupa nastere nu se poate deplasa, hrani, etc. singur.
2) La nastere sistemul nervos este incomplet dezvoltat. Ideea unei matrici perinatale este frumoasa, poetica, insa nu are in vedere imprejurarea ca pentru a dezvolata un "software" oarecare este nevoie de "hardware" adecvat pentru a-l rula.
3) In cazul alcolicilor sau dependentilor de droguri endorfinele sunt secretate in cantitati mai mari poate decat in cazul tau sau al meu. De fapt alcoolul si drogurile actioneaza asupra "mecanismului" de secretare a endorfinelor, dopaminei, etc. obligand organismul sa secrete aceste substante inafara mecanismului obisnuit de stimulare. Diferenta dintre alcolic/dependent de droguri si mine consta in faptul ca eu pot sa fiu fericit privindu-mi fiul cum doarme (actionez in acest fel asupra producerii endorfinelor) pe cand el prefera sa-si stimuleze "mecanismul fericirii" pe cale pur chimica.
Cititi despre experimentul "Rat Park" - un Disneyland pentru sobolanii dependenti de heroina, unde acestia in conditii de viata foarte bune (pentru sobolani desigur) abandonau modul de stimulare chimica a endorfinelor (prin heroina) pentru modul obisnuit de stimulare.
Ultima modificare: Joi, 17 Aprilie 2008
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat
Cartile si de fapt literatura in sine au fost si au ramas dragi sufletului meu.Ma pasioneaza multe domenii,mai putin cele financiare sifilozofie,etc.,dar acum citesc si ma informez foarte mult pe internet.O carte si o floare pentru mine sunt cele mai frumoase cadouri,probabil asa suntem noi cei mai vechi,nostalgici incerc sa asimilez cate ceva din toate pentru cultura mea.Preturile cartilor(trebuie sa recunoastem ca sunt imbietoare prin grafica si calitatea lor,nu neaparat cu un continut extraordinar) sunt exorbitante pentru un buzunar de pensionar ,elev sau student,dar daca vrei neaparat sa citesti si sa ai in biblioteca ta ceea ce iti place,cu un efort mai cumperi din cand in cand cateo carte.Am colectiile vechi ale clasicilor,am tot felul de carti de medicina si drept,filozofie,informatica,etc.,dar acum ma informez foarte mult de pe internet.Am ramas fidela pasiunii mele pentru carti si o carte si o floare sunt cele mai frumoase cadouri pe care le primesc cu dragoste.Multi au desfintat bibliotecile si este trist ca adesea am avut ocazia sa vizitez personalitati asa zise,dar in biblioteca lor ioc carti,vezi bibelouri sau stiu eu ce alte relicve aduse de pe unde au calatorit.Se pare ca nu mai au nici interesul nici timpul pentru a citi o carte buna.
In cazul alcoolicilor sau dependentilor de droguri endorfinele sunt secretate in cantitati mai mari poate decat in cazul tau sau al meu. De fapt alcoolul si drogurile actioneaza asupra "mecanismului" de secretare a endorfinelor, dopaminei, etc. obligand organismul sa secrete aceste substante inafara mecanismului obisnuit de stimulare. Diferenta dintre alcolic/dependent de droguri si mine consta in faptul ca eu pot sa fiu fericit privindu-mi fiul cum doarme (actionez in acest fel asupra producerii endorfinelor) pe cand el prefera sa-si stimuleze "mecanismul fericirii" pe cale pur chimica.
Cititi despre experimentul "Rat Park" - un Disneyland pentru sobolanii dependenti de heroina, unde acestia in conditii de viata foarte bune (pentru sobolani desigur) abandonau modul de stimulare chimica a endorfinelor (prin heroina) pentru modul obisnuit de stimulare.

Eu consider ca, indiferent de ce "probleme" avem in viata, am fost dotati cu Liber Arbitru si tocmai asta ne diferentiaza de animale: posibilitatea de a alege sa ne schimbam viata.

Intr-o vreme, credeam ca cititul cartilor este o ocupatie pe cale de disparitie, cu mass-media, internetul si atatea alte alternative. Cand eram copil si adolescenta citeam, din pasiune, dar si pentru ca alternativele erau destul de reduse: programul TV de 2 ore pe care nu-l urmarea nimeni, sau programele de la rusi, sau unguri pe care nu intotdeauna le pricepeam, insa urmarindu-le, am ajuns sa inteleg si limbile astea...
In ziua de azi, cele mai multe carti care se cumpara sunt pentru copii, chiar daca pentru cateva pagini platim zeci de lei, le cumparam pentru ca ni le cer copiii. De la un an de cand a invatat sa umble si intram in magazinele pentru copii, se indreapta cu precade spre carti. Imi place ca nu a rupt nici o carte si de la un an jumate a inceput sa cunoasca literele si cifrele. MI se parea ca e prea devreme sa o invat, dar cum tot timpul ma intreaba "Ce e asta?" trebuie sa-i raspund. E bine ca exista speranta ca cititul cartilor a devenit si pasiunea copiilor nostri. :)

Am gasit la librarie "Iisus, fiul omului", de Kahlil Gibran. Am cumparat-o pentru ca mi-a placut foarte mult "Profetul" de acelasi autor. Am citit inclusiv comentariile lui Osho la "Profetul.
Trebuie sa fie interesanta o carte scrisa de un arab despre Iisus. E ceva neobisnuit...
Ultima modificare: Vineri, 25 Aprilie 2008
avTodincaVeronica, utilizator
truevio a scris:

Cu multi ani in urma am avut privilegiu de a cunoaste un om deosebit. Un om cu inima mare si inteligenta pe masura. Chiar daca era bine trecut de 70 ani tinuta si inteligenta il intinereau enorm. Omul-Avocatul acela mi-a facut cadou o carte- Pledoarii celebre de Yolanda Eminescu editia 1973.
Acea carte se afla la loc de cinste in inima mea, la fel ca OMUL-AVOCATUL care mi-a daruit-o
buna ziu,ma iuntereseaza cartea.cum pot sa intru in posesia ei?cu multumiri Vasile Muresan
officelav a scris:

mi-a placut Codul... Mi-a-a placut si Alchimistul dar mi-a displacut Zahir. Cred ca se contrazice cel putin deocamdata profund cu mentalitatea romaneasca. Nu ca asta ar f neaparat un lucru rau. Am citit colectia chic de la polirom. Carti usurele, amuzante pentru cand ai timp liber si nu ai chef sa gandesti. Acum mi-am luat Frica de michael Crichton.

si mie mi-a placut mult Alchimistul

Alte discuții în legătură

Carti pentru admitere in inm alisun alisun Buna. As dori sa dau examenul din august pentru INM...2011 :sorry:. Imi puteti recomanda niste carti dupa care sa invat? si niste carti pentru grile? Am una ... (vezi toată discuția)
Mai e cineva care se axeaza partial pe sintezele de la nomina? karmacoma21ro karmacoma21ro Eu personal am invatat tratatele la civil si procedura dar cum timpul e limitat si lucrez pana dupa-amiaza imi raman putine ore de studiu seara:\"> la penal, ... (vezi toată discuția)
La procedura civila ce carti imi sugerati? sngcriss2013 sngcriss2013 La Procedura civila ce cartii imi sugestionati?Eu am cumparat la P.p fise de Udroiu si este buna din punctul meu de vedere. (vezi toată discuția)