Alcoolismul, dependenta de droguri, etc. sunt astazi clasificate uneori ca boli. Este tocmai procesul de "medicalizare" de care vorbeste Szasz. Acum 160 de ani, la inceputurile psihiatriei erau unii psihiatrii care inventasera o "boala" de care sufereau scalvii negrii care fugeau de pe plantatie repetat ( imi scapa denumirea bolii) considerand ca acestia actioneaza fara nici o justificare X-( .
A urmat apoi sexualitatea femeii - orice femei care isi manifesta sexualitatea era diagnosticata ca bolnava psihic - cand moda aceasta s-a stins au urmat homosexualii, care erau diagnosticati ca bolnavi psihic. In sfarsit dupa de nu s-au mai putut diagnostica homosexualii ca bolnavi psihic, atentia psihiatrilor s-a focalizat pe doua subiecte la moda: alcoolismul si dependenta de droguri. Insa pentru a putea face obiectul psihiatriei cele doua tipuri de comportamente sociale (de fapt e doar unul, dependenta de substante cu efecte psihotrope) trebuiau diagnosticate ca boli. Asa ca au fost diagnosticate ca boli. In aceasta viziune alcoolicul este o persoana suferinda iar boala este dincolo de notiunea de vinovatie. Alcoolicul nu este vinovat de starea sa, pentru ca este bolnav, iar boala lui trebuie investigata si tratata. Deoarece sunt multi alcoolici trebuie sa fie si multi psihiatrii care sa se ocupe de ei. Toata lumea este multumita, mai putin cei care isi dau seama ca alcoolismul nu este o boala, ca de alcool scapa cine vrea sa scape si ca nu e deloc nevoie sa internam alcoolicul in spital, pentru ca daca nu vrea sa se lase nu se va lasa indiferent de tratamentul facut.
avTodincaVeronica a scris:
El lanseaza teoria "matricii perinatale de baza", adica in cele 9 luni din perioada intrauterina se formeaza o anumita matrice de gandire, o anumita schema care se repeta ori de cate ori persoana, chiar ajunsa la maturitate experimenteaza emotii similare, pentru ca noi ne amintim prin intermediul emotiilor.
1) Omul se naste la noua luni pentru ca este varsta maxima la care se mai poate naste. Oricum procesul nasterii la oameni este cel mai complicat din cauza dimensiunilor craniului, insa nou-nascutul este departe de a fi finalizat. Spre deosebire de aproape toate celelalte vietuitoare (afara de rudele noastre apropiate) omul dupa nastere nu se poate deplasa, hrani, etc. singur.
2) La nastere sistemul nervos este incomplet dezvoltat. Ideea unei matrici perinatale este frumoasa, poetica, insa nu are in vedere imprejurarea ca pentru a dezvolata un "software" oarecare este nevoie de "hardware" adecvat pentru a-l rula.
3) In cazul alcolicilor sau dependentilor de droguri endorfinele sunt secretate in cantitati mai mari poate decat in cazul tau sau al meu. De fapt alcoolul si drogurile actioneaza asupra "mecanismului" de secretare a endorfinelor, dopaminei, etc. obligand organismul sa secrete aceste substante inafara mecanismului obisnuit de stimulare. Diferenta dintre alcolic/dependent de droguri si mine consta in faptul ca eu pot sa fiu fericit privindu-mi fiul cum doarme (actionez in acest fel asupra producerii endorfinelor) pe cand el prefera sa-si stimuleze "mecanismul fericirii" pe cale pur chimica.
Cititi despre experimentul "Rat Park" - un Disneyland pentru sobolanii dependenti de heroina, unde acestia in conditii de viata foarte bune (pentru sobolani desigur) abandonau modul de stimulare chimica a endorfinelor (prin heroina) pentru modul obisnuit de stimulare.