avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 582 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... restituire garantie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

restituire garantie

este legal ca angajatorul sa restituie garantie retinuta (euro) dupa 6 luni de la incetarea contractului?pot face ceva ptr a o recupera mai repede..avand in vedere ca nu se acorda dobanda..etc..pur si simplu profita de banii nostrii..fiind vb in general de o garantie de 2.000 euro ptr sofer transport persoane international.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:59, 12 Aprilie 2018
Nu este corect ca aceasta garantie sa fie in "casa" societatii ci intr-un cont bancar deschis pe numele celui pentru care s--a constituit garantia.
La fel de incorect spre ilegal, este sa nu "lichidezi" (achiti) toate drepturile si obligatiile la incetarea contractului de munca.
Nu stiti sa fi avut un cont de garantie la banca deschis pe numele dvs.?
am intrebat de mai multe ori cat este garantia...insa nici prin gand nu mi-a dat sa intreb daca sunt intr-un cont sau ceva de genul...totusi nu cred ca poate fi un mister f mare avand in vedere ca patronul detine si o banca...

totusi ma intereseaza daca exista cadrul legal sa pot lua garantia la incetarea contractului...nu stiu exact dar este posibil sa fi semnat vre-o hartie ca se ridica baniidupa 6 luni.este totusi legal? se poate face ceva daca e asa?

ps: am citit contractul si nu scrie nimic de retinerea garantiei pe o perioada de 6 luni dupa incetarea contractului..mai este si un act aditional dar nici acesta nu are nici o treaba fiind vorba de salarizare...adica se face salarizarea in functie de de realizarea indicatorilor cantitativi si calitativ etc..deci nici vb de garantie..

ce pot face ptr recuperarea garantiei?
Ultima modificare: Marți, 1 Septembrie 2009
lucian75, utilizator
Ati mai expus probleme aici, daca imi amintesc eu bine....
O reclamatie la ITM nu ar strica, dimpotriva, ar pune in miscare "caruselul", ma intelegeti?
Aveti sanse cu reclamatia, dar, intai ar trebui sa reveniti cu o cerere la firma, prin care solicitati returnarea garantiei (luati si nr. inregistrare) si apoi faceti reclamatia.
Contractul de garantie materiala, este un contract subsidiar contractului individual de munca, prin care salariatul care este gestionar se obliga sa constituie o garantie materiala, potrivit legii nr. 22/1969 cu modificarile aduse de Legea 54/1994.
Garantiile se depun intr-un cont pe numele salariatului, numit cont de garantie. Acesta, se lichideaza la incetarea raporturilor de munca.
Deci, trebuia sa va incasati banii odata cu incetarea raporturilor contractuale, prin care dvs. predati ceea ce ati avut in primire (masina, echipament etc.) in contrapartida cu ridicarea garantiei. Banuiesc ca ati semnat un PV de predare a acestora in buna stare, iar din fisa de lichidare sa reiasa datoria angajatorului de a va plati garantia oprita.
eu nu stiu sa fi semnat vre-un act ptr constituirea garantiei..da nu trebuie sa ma mai mire nimic..dar treaba parca s-a complicat putin..m-a sunat seful sa-mi zica ca a nu mai sunt suspendat si sa incep munca...normal ma asteptam sa vina decizia de concediere..insa treaba s-a complicat putin ptr ca am fost plecat in italia la sediul de acolo..si un nenorocit de la control a vrut sa dea in mine,am cazut calcand stramb si mi-am fracturat piciorul..

oricum ma suc la firma si e bine ca stiu acum sa intreb de actul prin care s-a constituit garantia dar si in ce cont sunt depusi etc.
de predat masina nu se pune problema daca plec,ptr ca soferul 1 are masina in primire,eu sunt sofer 3 asa ca..

Alte discuții în legătură

Restituire garantie si semnare nota de lichidare . terezbarbu terezbarbu Poate fi conditionat restituirea garantiei de gestiune de semnarea notei de lichidare daca decizia de incetarea CIM a avut loc cu o luna in urma ? (vezi toată discuția)
Bani tinuti ca si garantie intr-un depozit horiacluj horiacluj Buna seara, Pana in data de 30 aprilie am lucrat intr-un depozit de materiale inox. Apoi mi am dat demisia. Timp de 2 ani cat am lucrat, mi s au retinut din ... (vezi toată discuția)
Garantie nerestituita Oanastefania Oanastefania Conform contractului de garantie, in maxim 6 luni de la incetarea contractului individual de munca suma retinuta in contul garantiei se restituie fostului ... (vezi toată discuția)