avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1014 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Paternitate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Paternitate

Bună seara,
Va rog sa ma lămuriți dacă este posibil, în legătură cu urmatoarea situație.
Soția mea a născut o fetita în data de 07.11.2016.
Amandoi suntem angajați în aceeași multinațională.
Ea este în concediu medical de 126 zile.
Întrebarea mea este dacă eu pot intra în paternitate, iar soția sa se întoarcă la birou la sfârșitul concediului medical?
Va mulțumesc.
Cel mai recent răspuns: Alinpurdescu , utilizator 10:33, 3 Decembrie 2016
Conform legii, este obligatoriu concediul postnatal de cel putin 42 zile. Practic dupa aceste 42 de zile obligatorii, sotia dvs. poate reveni la job. Dar desigur ca poate sta pana la 126 zile daca nu a avut si prenatal. Dvs. puteti solicita concediul de crestere si ingrijire a copilului cu durata de 1 an sau 2 ani (decideti cand depuneti dosarul, iar ulterior nu mai puteti schimba) primind indeminizatia de 85% din veniturile realizate in ultimele 12 luni anterior nasterii copilului. Daca optati dvs. pt acest concediu, ulterior nu mai puteti schimba decizia (nu se transfera de la un sot la altul odata dosarul depus). Sper sa va fie utila informatia. DIrectia de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, la nivel de sector in Bucuresti, va lamureste privind dosarul ref. la solicitarea indemnizatiei de crestere a copilului.
Geocri7 a scris:

...Dvs. puteti solicita concediul de crestere si ingrijire a copilului cu durata de 1 an sau 2 ani (decideti cand depuneti dosarul, iar ulterior nu mai puteti schimba) primind indeminizatia de 85% din veniturile realizate in ultimele 12 luni anterior nasterii copilului. ...

Legea s-a schimbat de la 01.07.2016 ... prin urmare, aceste informatii sunt eronate.

Pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului nu are relevanţă plata contribuţiilor de asigurări sociale, singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, timp de cel puţin 12 luni , aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.

OUG nr.111/2010:
Art. 2
(1) Persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, au realizat timp de cel puţin 12 luni venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară.
......
Va mulțumesc pentru lămuriri.
Sărbători fericite!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nedumerire onchita onchita Am lucrat (2 ani jumate)la firma x, pana la 15.08.2016, iar in perioada 16.08.2016 -07.11.2016 la firma y, urmand ca incepand cu 21.11.2016 sa recapat ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil-tata Adina8822 Adina8822 As dori sa stiu daca tatal poate intra in concediu de crestere copil daca mama a lucrat fara intrerupere in ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului. ... (vezi toată discuția)
Contract perioada determinata Florentina92 Florentina92 Buna seara!Am contract pe perioada determinata si imi expira pe 31 octombrie.In concediul prenatal trebuie sa intru din 5 noiembrie.Mi s a spus ca imi vor ... (vezi toată discuția)