Bunaziua si multumesc pentru ca cititi aceasta intrebare.
Sunt mama unei fete de 18 ani, incredintata mie in divort. Fata este la liceu inca.
Va povestesc pe scurt:
- dupa moartea socrilor mei, fiicei mele i s-a lasat mostenire 2 imobile dar cu drept de uzufruct viager pentru fostul meu sot.
- fata fiind incredintata mie ar fi trebuit sa primeasca pensie alimentara de la tata cand era minora dar nu a primit niciodata
Acum ca este majora a cerut ajutor tatalui pentru bani necesari pentru studii dar raspunsul sec este ca nu are bani si ca o sa ii dea cand va avea.
Eu sunt singura, din putinul care il am o trimit la scoala si incerc sa o imbrac. Nu are ceular ultimul racnet smd. Suntem modeste la limitele saraciei cu lustru. Dar nu ne rusinam.
Acum asi vrea sa stiu daca este normal ca fata mea, mostenitoare de 2 case, dar care nu are drept pe mostenire pana cand tatal e in viata si inchiriaza casele pe bani frumosi - 500 de euro zice el pe vila - este normal ca fata mea, studenta sa nu aiba nici macar un ajutor de la tatal sau? Sa fie proprietara a 2 bunuri si sa umble in saracie lucie?
Nu avem bani de avocati si procese. Iar nenorocitul ala stie bine ca nu putem sa ii facem proces.
Este vorba de un personaj care iese si in TV la teo Trandafir la canalD , un ex puscarias care isi omorase amanta si acu face pe sfantul. Nu dau nume. Dar desigur stiiti de cine e vorba.
Singura varianta ramane instanta de judecata.
Fiica dvs. va formula o actiune de stabilire pensie in favoarea majorului aflat in continuarea studiilor, va depune o adeverinta eliberata de institutia de invatamant ale carei cursuri le urmeaza si astfel poate obtine o pensie de intretinere de maxim 25 % din venitul net luar realizat de tata sau raportata la venitul minim pe econmie dupa caz.
Daca tatal lucreaza, este necesar sa indice in actiune angajatorul si sediul acestuia.
Procentul aratat este valabil in situatia in care fiica dvs. este singurul copil aflat in intretinerea tatalui ei.
Taxa de timbru pe care este necesar sa o plateasca la depunerea actiunii este de 20 lei.
Buna seara,
Fiica dumneavoastra va trebui sa formuleze o cerere in instanta prin care sa solicite pensia alimentara tatalui.
Daca tatal nu-si respecta obligatiile poate sa fie trimis in judecata penala pentru abandon de familie.
Nu are legatura mostenirea cu pensia.
Puteti apela si la un executor judecatoresc pentru a recupera pensia pe ultimii 3 ani.
Pt stabilirea pensiei in instanta cereti ca pensia sa fie raportata si la venitul din chirii.