avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 391 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie de intretinere-copil major
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie de intretinere-copil major

Buna seara ! La varsta de 16 ani, intrucat nu implinisem varsta majoratului, tatal meu a actionat-o in judecata pe mama, cu privire la plata pensiei de intretinere. In cele din urma s-a stabilit o suma, tinandu-se cont si de faptul ca ea mai avea in intretinere un copil(in momentul de fata este angajat, deci nu ar trebui sa se mai tina cont de "o treime", ci de "o patrime"). La varsta de 18 ani, am inceput studiile la facultate cu forma de invatamant la zi. Pensia de intretinere a continuat sa intre in contul meu, desi eu nu am trimis nici o adeverinta care sa ateste faptul ca sunt student, iar in momentul in care am vrut sa trimit acea adeverinta la locul ei de munca, ea s-a opus (de mentionat ca imi apare la platitor in cont, trezoreria locului ei de munca).
Intrebarea mea este, cum as putea sa cer o recalculare a pensiei de intretinere? Este neaparat nevoie sa o actionez in judecata tinand cont ca a "ramas in picioare" actiunea tatalui meu din momentul in care aveam 16 ani ? Va multumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns: Dapix , utilizator 18:55, 6 Decembrie 2016
Da e nevoie de o noua acțiune care sa actualizeze pensia in raport de veniturile realizate acum daca ele sunt mai mari decat cele anterioare.
Dupa implinirea varstei de 18 ani ,tatalui dumneavoastra ii incumba obligatia legala de intretinere.( dumneavoastra promovati actiunea introductiva de instanta, altminteri ea este respinsa pentru lipsa calitatii procesuale active ).


Obligatia legala de intretinere subzista pana cand dumneavoastra impliniti varsta de 26 de ani, daca studiati si nu realizati venituri ce prezinta caracter de continuitate, venituri obtinute dintr-o activitate remunerata.


Nu are relavanta forma studiilor efectuate de dumneavoastra.

Totusi, pensia datorata majorului are caracter exceptional si trebuie dovedita starea de nevoie in care va aflati, asa incat sa fiti sustinut de catre tatal dumneavoastra, din punct de vedere financiar, pe perioada derularii studiilor .

Instanta de judecata poate emita o adresa la societatea comerciala unde tatal dumneavoastra este angajat, in vederea transmiterii de relatii cu privire la veniturile realizate.

Plafonul maximal stabilit de Codul civil este de 25% din venitul net obtinut.( pensia de intretinere nu poate fi mai mica de 25 % din salariul minim pe economia nationala cand nu sunt realizati venituri salariale).

Angajatorul, tert poprit, va transmite sumele de bani cu titlu de pensie de intretinere , prin mandat postal.( pensia de intretinere poate fi trimisa intr-un cont bancar, de asemenea ).


Hotararea in materie de pensie de intretinere este executorie de drept.

Neplata, cu rea credinta, timp de cel putin doua luni ( intentia fiind forma de vinovatie ) reprezinta elementul constituitiv al infractiunii de abandon de familie, carei actiunea e pusa in miscare la plangerea penala prealabila a partii vatamate.

Impacarea partilor inlatura raspunderea penala.



Succes.
Stoica Ioana a scris:

Dupa implinirea varstei de 18 ani ,tatalui dumneavoastra ii incumba obligatia legala de intretinere.( dumneavoastra promovati actiunea introductiva de instanta, altminteri ea este respinsa pentru lipsa calitatii procesuale active ).

Mamei îi incumbă obligația Stoica Ioana, NU TATĂLUI, în speța de față.

Tata e cel care îl întreține și-l crește fără mamă de când era minor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara dupa majorat Katyca Katyca Buna ziua, Parintii mei sunt divortati. Eu, respectiv mama mea, am primit pensie alimentara conform hotararii judecatoresti. De curand am implinit 18 ani, ... (vezi toată discuția)
Pensia alimentara Chrysk2 Chrysk2 Buna ziua, Numele meu e Boros Denisa , sunt din Cluj-Napoca si am varsta de 18 ani. Parintii mei sunt divortati de 5 ani, iar eu am ramas cu tatal meu. De ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara copii ContSters285708 ContSters285708 Buna ziua, in urma divortului,instanta obliga tatal minorilor ,,la plata unei pensii de intretinere incepand cu data ,,x\'\' pana la majoratul celor doua ... (vezi toată discuția)