avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1102 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Zgomote provenite de la o terasa de la parterul ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Zgomote provenite de la o terasa de la parterul blocului

Buna ziua.
Stimati colegi, as dori sa va cer parerea in urmatoarele doua probleme:

De cateva luni m-am mutat intr-un bloc de locuinte cu 10 etaje, la etajul 3.
La parterul blocului sunt spatii comerciale si o terasa.
Nu credeam sa fie asa de complicat dar nu prea putem sa ne exercitam drepturile care ni se cuvin in calitate de proprietari.

1. Prima problema. Fiind in centrul orasului terasa este mereu plina. Nu ma deranjeaza acest lucru, insa cei care vin la terasa ne ocupa mereu locurile de parcare in asa fel incat daca vii dupa o zi lunga de munca nu ai unde sa gasesti parcare si parchezi masina la mama naiba, iar dimineata constati ca parcarea este goala, petrecaretii plecand dupa ora 22-23. Daca ai masina parcata pur si simplu parcheaza in fata ta, blocandu-te, de multe ori se tripleaza parcarea, il blocheaza altul pe cel care te-a blocat. Nici asta nu ar fi asa deranjant dar nu lasa numere de telefon pe bord si daca vrei sa pleci, doamne-fereste e o urgenta sau te cheama la serviciu nu ai cum sa iesi. Pur si simplu mergi la terasa din masa in masa si iti spun toti ca nu e masina lor (multi sa rada de tine) sau iti spun sa cauti pe la alte magazine sau terase.
Mai mult decat atat acest bar de la parter s-a tot extins, a luat autorizatie de constructie si a construit un laborator pe o jumatate din parcare si terasa a mutat-o pana la jumatatea trotuarului. Pur si simplu nu a mai ramas decat o simpla alee de 1.5 metri de acces la imobil.
Ce sa va zic, "baietii de bani gata" care frecventeaza "terasa", parcheaza masina exact peste alee. Practic nu ai cum sa mai ajungi la scara de bloc decat daca ocolesti cateva sute de metri ocolind trei blocuri ca sa vii prin alta parte decat pe aleea principala de acces. Nu va spun ca eu mai ma strecor printre masini, frecandu-mi haniele de toate limuzinele si trec, dar am vecine tinere care nu pot sa treaca cu un carucior pe acolo si merg cu copilul mic in brate si cu carutul sute de metri sa ajunga la scara cea ce mi se pare inacceteptabil caci noi suntem proprietari acolo nu cei care vin la noi la scara sa "bea un suc".
Am discutat cu muti care fac acest lucru si le-am spus ca nu e frumos si ca asa ceva nu se face dar unii se uitau sa sara la mine la bataie. Le-am explicat ca noi suntem proprietari acolo si ca ei ar trebui sa fie respectosi caci sunt musafiri la noi dar nu ai cu cine sa te intelegi. Ei sunt VIP (in capul lor) si nu ii intereseaza.
Am discutat cu personalul de la terasa sa le explice ca nu este frumos ce fac dar au spus ca "nu au ce sa le faca". Normal ca au ce sa le faca dar le convine situatia ei urmarind sa faca vanzare cat mai multa. Nu cred ca ar fi o problema pentru nimeni daca nu ar parca masina in alee ci 2 metri mai incolo sau la 50 de metri de "terasa" la blocurile vecine unde se gasesc de multe ori cate un loc la momentul la care vin ei.
Eu acuma unul sunt satul sa nu pot intra la mine in casa de acesti retarzi si vreau sa rezolv cumva legal situatia. Practic nu imi pot exercita dreptul de proprietate corespunzator. Stiu ca in constitutie la art. 44 alin 7 se spune ca exista o anumita obligatie la o buna vecinatate care in cazul meu nu se respecta de catre cei care au acest local prin tolerarea sau incurajarea unor comportamente ale clientilor sai.
Ce ma sfatuiti?
Pot implica cumva si asociatia de proprietari?

2. A doua problema care este cea mai arzatoare din punctul meu de vedere.

De curand (o saptamana) aceasta terasa a pornit un sistem de ventilatie/incalzire care are la baza niste ventilatoare mari montate pe acoperisul terasei. Dimensiunea acestui sistem este undeva pe planul orizontal de 70 cm/ 70cm deci va vdati seama ca este ditamai tulumba.
Ei acest sistem urla non stop de nu mi se aude televizorul in casa de acel bazait sinistru.
Mai mult decat atat l-au montat si aproape de zidul blocului (20-30 cm), pe acoperisul terasei iar acest fapt face ca vibratiile sa se resimta inclusiv prin zid. Nu e de ajuns ca urla dar si vibreaza puternic.
Eu unul cand pun capul pe perna noaptea nu aud decat un zumzait de imi vine sa ma duc la casa de nebuni. E ca picatura chinezeasca. Ca si cand cineva cu o bormasina ar bormasina ceva subtil la capul tau si tu trebuie sa dormi.
Am fost la un angajat si i-am spus ca ma deranjeaza. A spus ca l-a uitat noaptea pornit. Acum il "uita" toate noptile de iti vine sa o iei cu capul. S-a uitat la mine de sus si mi-a spus ca ce, se aude pana la 3. Simplu da. El e montat pe acoperisul terasei, deci la nivelul 1 pana la 3 mai sunt 6 metri. Ia inchipuiti-va cum e sa doarmiti la 6 metri de un ventilator care suiera si vibreaza non stop pe zidul pe care se sprijina patul. Am incercat sa imi pun perna peste urechi, etc.... tot se resimte vibratia.
Ideea este ca pana acum nu a fost pornita acea instalatie si nu am avut probleme. Ea era acolo dar nu au folosit-o sau poate ca vara merge altfel.
I-am intrebat daca nu se poate cumva regla mai incet etc.... nu le-a pasat.
Nu am nimic cu ei dar pur si simplu zgomotul este prea mare. Eu nu pot sta linistit la mine in casa, nici macar sa dorm nu pot din aceasta cauza, am un somn agitat si ma trezeste acel zumzait.
Revin la constitutie art. 44 alin 7 cu buna vecinatate si la legea 61/1991 art. 25 si 26.
Ce ma sfatuiti?
Pot implica cumva si asociatia de proprietari?
Cel mai recent răspuns: giv , utilizator 12:24, 22 Septembrie 2020
Implicati toate autoritatile care pot dispune masuri, politia locala (parcare), garda de mediu (zgomot), primaria. Bineinteles ca trebuie implicata si asociatia de proprietari deoarece este afectata viata tuturor proprietarilor. Mobilizati si alti proprietari din bloc. Alti proprietari nu sunt deranjati de zgomot?
1-Spatiul din jurul imobilului de locuit in comun reprezinta domeniu public
Daca primaria a inteles sa concesioneze parte din domeniul public pentru utilizare parcare auto,atunci tot reprezentantii primariei au obligatia sa asigure buna utilizarea acestuia
Sesizati oficial atat serviciul specializat din primarie responsabil pentru concesionarea spatiilor de parcare cat si politia rutiera
Deoarece locurile de parcare sunt individual concesionate,puteti realiza o plangere comuna din partea tututor titularilor de contracte de concesiunre loc parcare care se confrunta cu probleme similare
2-Sesizati garda de mediu
Ar fi de preferat o sesizare oficiala din partea asociatiei de proprietari
Ideea era ca vroiam sa rezolv situatia fara cearta. O sa mai insist dar vad ca nu am cu cine. Patronii se cred nemuritori si noi niste neica nimeni.

@cyan
Spre exemplu vecina de la etajul unu care sta exact deasupra acestei locatii nu mai suporta si a spus ca vrea sa se mute. Mi-a povestit ca la la ora 24 cand se termina programul muta (rearanjeaza) mesele si scaunele tarandu-le de te intorci in pat de nervi. Iti fac direct in creier. Uneori si pe la ora 2-3 din noapte. Proprietarii terasei sunt oameni cu influenta in oras si le este frica sa faca ceva scris. Daca mi-au spus vecinii ca acum cativa ani era un magazin mic iar acum au luat 100 MP din trotuar si l-au inchis si 150 MP din parcarea din fata blocului si au concesionat-o. Nu se da la oricine asa ceva. Eu unul nu sunt impresionat si nu renunt la dreptul de a sta linistit in casa.

@ynocentta
Spatiul din fata blocului era o parcare care acum o jumatate din parcare este o cladire laborator cofetarie si bucatarie.
Pe mine ma iritz zgomotul de la ventilate care este, credeti-ma, de nesuportat. Mediu dar foarte, foarte deranjant. Nici nu poti face temele cu copilul ca nu te aude de acel zumzait. E ca si cand ati avea mereu langa cap un frigider care bazaie intr-una. Nu urla sau scartaie dar este mereu acolo si te face sa iti iei campii.

Eu unul ma gandeam sa notific oficial societatea, trimit un plic cu recomadata la sediul unde functioneaza terasa, sa le cer sa inceteze cu acel zgomot si apoi daca nu se rezolva sa o iau si pe calea cealalta. O sa fac cateva filmari sa am probe clare caci fiind influenti in oras patronii pot fi anuntati de cei de la mediu si cand vin in control, surpriza, utilajele sunt toate oprite, nu se aude nici un zgomot si reclamatia este neintemeiata (cum se face in majoritatea cazurilor).

Repet, nu am nimic cu nimeni, dar este de nesuportat. Vii de la serviciu rupt de oboseala si cand pui capul pe perna te scoala zgomotul de ventilator pe care nici macar noaptea nu il opresc.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu veti reusi nimic cu o notificare trimisa recomandata, trebuie sa implicati si asociatia de proprietari si autoritatile. Masuratorile de zgomot se fac cu instalatiile in functiune.
Inteleg.
NU zgomotul este problema de fond, ci vibratia care o produce acel echipament care rezoneaza in peretele comun. Si zgomotul este puternic dar geamurile il atenueaza insa vibratia n-o poate atenua nimic.
Cum spuneti sa fac?
Sa faca o adresa la asociatie?

Alte discuții în legătură

Tulburarea, fara drept, a linistii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat giv giv Intrebarea mea este simpla: Are politia competenta, din punctul dumneavoastra de vedere, sa constate incalcarea linistii locuitorilor prin producerea de ... (vezi toată discuția)
De ce primaria refuza sa inchida activitatea unui depozit situat intre blocuri, in zona de locuinte? Minacio20 Minacio20 Situatia sta astfel : in anul 2017, am cumparat de la un dezvoltator un apartament nou, blocul fiind inca in constructie la momentul achizitiei ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, locuiesc de 2 ani intr un bloc in vecinatatea unui ... Criscez Criscez Buna ziua, locuiesc de 2 ani intr un bloc in vecinatatea unui laborator de cofetarie care detine cateva coolere care sunt montate cumva de vin lipite de ... (vezi toată discuția)