avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1208 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Zgomote provenite de la o terasa de la parterul ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Zgomote provenite de la o terasa de la parterul blocului

Buna ziua.
Stimati colegi, as dori sa va cer parerea in urmatoarele doua probleme:

De cateva luni m-am mutat intr-un bloc de locuinte cu 10 etaje, la etajul 3.
La parterul blocului sunt spatii comerciale si o terasa.
Nu credeam sa fie asa de complicat dar nu prea putem sa ne exercitam drepturile care ni se cuvin in calitate de proprietari.

1. Prima problema. Fiind in centrul orasului terasa este mereu plina. Nu ma deranjeaza acest lucru, insa cei care vin la terasa ne ocupa mereu locurile de parcare in asa fel incat daca vii dupa o zi lunga de munca nu ai unde sa gasesti parcare si parchezi masina la mama naiba, iar dimineata constati ca parcarea este goala, petrecaretii plecand dupa ora 22-23. Daca ai masina parcata pur si simplu parcheaza in fata ta, blocandu-te, de multe ori se tripleaza parcarea, il blocheaza altul pe cel care te-a blocat. Nici asta nu ar fi asa deranjant dar nu lasa numere de telefon pe bord si daca vrei sa pleci, doamne-fereste e o urgenta sau te cheama la serviciu nu ai cum sa iesi. Pur si simplu mergi la terasa din masa in masa si iti spun toti ca nu e masina lor (multi sa rada de tine) sau iti spun sa cauti pe la alte magazine sau terase.
Mai mult decat atat acest bar de la parter s-a tot extins, a luat autorizatie de constructie si a construit un laborator pe o jumatate din parcare si terasa a mutat-o pana la jumatatea trotuarului. Pur si simplu nu a mai ramas decat o simpla alee de 1.5 metri de acces la imobil.
Ce sa va zic, "baietii de bani gata" care frecventeaza "terasa", parcheaza masina exact peste alee. Practic nu ai cum sa mai ajungi la scara de bloc decat daca ocolesti cateva sute de metri ocolind trei blocuri ca sa vii prin alta parte decat pe aleea principala de acces. Nu va spun ca eu mai ma strecor printre masini, frecandu-mi haniele de toate limuzinele si trec, dar am vecine tinere care nu pot sa treaca cu un carucior pe acolo si merg cu copilul mic in brate si cu carutul sute de metri sa ajunga la scara cea ce mi se pare inacceteptabil caci noi suntem proprietari acolo nu cei care vin la noi la scara sa "bea un suc".
Am discutat cu muti care fac acest lucru si le-am spus ca nu e frumos si ca asa ceva nu se face dar unii se uitau sa sara la mine la bataie. Le-am explicat ca noi suntem proprietari acolo si ca ei ar trebui sa fie respectosi caci sunt musafiri la noi dar nu ai cu cine sa te intelegi. Ei sunt VIP (in capul lor) si nu ii intereseaza.
Am discutat cu personalul de la terasa sa le explice ca nu este frumos ce fac dar au spus ca "nu au ce sa le faca". Normal ca au ce sa le faca dar le convine situatia ei urmarind sa faca vanzare cat mai multa. Nu cred ca ar fi o problema pentru nimeni daca nu ar parca masina in alee ci 2 metri mai incolo sau la 50 de metri de "terasa" la blocurile vecine unde se gasesc de multe ori cate un loc la momentul la care vin ei.
Eu acuma unul sunt satul sa nu pot intra la mine in casa de acesti retarzi si vreau sa rezolv cumva legal situatia. Practic nu imi pot exercita dreptul de proprietate corespunzator. Stiu ca in constitutie la art. 44 alin 7 se spune ca exista o anumita obligatie la o buna vecinatate care in cazul meu nu se respecta de catre cei care au acest local prin tolerarea sau incurajarea unor comportamente ale clientilor sai.
Ce ma sfatuiti?
Pot implica cumva si asociatia de proprietari?

2. A doua problema care este cea mai arzatoare din punctul meu de vedere.

De curand (o saptamana) aceasta terasa a pornit un sistem de ventilatie/incalzire care are la baza niste ventilatoare mari montate pe acoperisul terasei. Dimensiunea acestui sistem este undeva pe planul orizontal de 70 cm/ 70cm deci va vdati seama ca este ditamai tulumba.
Ei acest sistem urla non stop de nu mi se aude televizorul in casa de acel bazait sinistru.
Mai mult decat atat l-au montat si aproape de zidul blocului (20-30 cm), pe acoperisul terasei iar acest fapt face ca vibratiile sa se resimta inclusiv prin zid. Nu e de ajuns ca urla dar si vibreaza puternic.
Eu unul cand pun capul pe perna noaptea nu aud decat un zumzait de imi vine sa ma duc la casa de nebuni. E ca picatura chinezeasca. Ca si cand cineva cu o bormasina ar bormasina ceva subtil la capul tau si tu trebuie sa dormi.
Am fost la un angajat si i-am spus ca ma deranjeaza. A spus ca l-a uitat noaptea pornit. Acum il "uita" toate noptile de iti vine sa o iei cu capul. S-a uitat la mine de sus si mi-a spus ca ce, se aude pana la 3. Simplu da. El e montat pe acoperisul terasei, deci la nivelul 1 pana la 3 mai sunt 6 metri. Ia inchipuiti-va cum e sa doarmiti la 6 metri de un ventilator care suiera si vibreaza non stop pe zidul pe care se sprijina patul. Am incercat sa imi pun perna peste urechi, etc.... tot se resimte vibratia.
Ideea este ca pana acum nu a fost pornita acea instalatie si nu am avut probleme. Ea era acolo dar nu au folosit-o sau poate ca vara merge altfel.
I-am intrebat daca nu se poate cumva regla mai incet etc.... nu le-a pasat.
Nu am nimic cu ei dar pur si simplu zgomotul este prea mare. Eu nu pot sta linistit la mine in casa, nici macar sa dorm nu pot din aceasta cauza, am un somn agitat si ma trezeste acel zumzait.
Revin la constitutie art. 44 alin 7 cu buna vecinatate si la legea 61/1991 art. 25 si 26.
Ce ma sfatuiti?
Pot implica cumva si asociatia de proprietari?
Cel mai recent răspuns: giv , utilizator 12:24, 22 Septembrie 2020
Revin.
Ca idee, desi au dat scris proprietarii pe la institutii ca o sa demonteze aparatele de A.C. care fac obiectul sesizarilor de zgomot, anterioare, inca din luna Ianuarie 2017 au facut doar un alt circuit de incalzire, au oprit A.C. de la producerea caldurii in local, dar acum au dat drumul la aparatele de A.C. pentru a face racoare.
Nu numai ca nu au demontat aparatele de A.C. dar au stat "pe burta" o perioada si au reluat activitatea ca de obicei.
Deci am ajuns in situatia initiala.
Ce ma sfatuiti?
Ultima modificare: Luni, 12 Iunie 2017
giv, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Revin cu concluzii dupa aproape un an.
Institutiile statului gen Directia de Sanatate Publica, Garda de Mediu, Agentia pentru Mediu, ISU paseaza problema de la unii la altii probandu-se incompetenta si presiunea facuta de mai multi proprietari a facut ca unul din cele 8 aparate sa fie coborat la nivelul solului.
Desi au dat scris la instititii ca fac sau dreg patronii localului nu au respectat iar institutiile chemate sa verifice dau din umeri ba chiar sunt revoltati pe cei care sesizeaza cu legea in mana nerespectarea anumitor aspecte (aici am mari suspiciuni de coruptie care reies clar din comportamentul celor care vin la sesizari dar nu pot proba).
Eu unul sincer as propune desfiintarea mai multor institutii inutile care doar in teorie fac ceva pentru cetatean.
Buna ziua,.
Cum mai sunteti cu situatia dvs si zgmotul din bloc dupa atata timp? S-a mai remediat ceva? V-ati adaptat situatiei sau v-ati mutat?
Am o problema similara cu zgmotul, de cateva luni de cand au deschis un service auto -AUTO SOFT, se face un zgomot teribil chiar si pana la etajul 9- zi de zi. Pur si simplu nu pot sta in casa sub nici o forma din cauza acestui zgomot ..mi-am cumparat pt urechi de la farmacie niste atenuatoare de zgomot dar degeaba .Ma gandesc sa ma mut..nu stiu ce sa fac..
Ultima modificare: Joi, 17 Septembrie 2020
Aliya, utilizator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua.

S-au sesizat pe rand: MAI (Politia si Pompierii), Politia locala, Agentia pentru protectia mediului, Garda de mediu si Directia de sanatate publica.
In judete se vede clar o stransa legatura intre autoritati si agentii economici care banuiala mea sincera este ca nu se intemeiaza decat pe simpatii sau afinitati sportive comune ci pe ceva insidios.
Am mers personal la majoritatea conducatorilor acestor institutii unde le-am prezentat punctul meu de vedere.
Premiza la noi in tara este: cine tipa mai tare are dreptate, de acest lucru se folosesc agentii economici cand fac ce fac (angajeaza la negru, nu respecta legislatia, nu taie bonuri fiscale etc). Ideea este sa nu renuntati. Ei vor face presiuni direct sau indirect dar sa nu lasati capul jos.
In legatura cu zgomotele si distanta utilajelor fata de locuinte exista reglementari clare pe care Sanepidul este obligat sa le puna in aplicare.
De la Politie au venit niste agenti care se uitau de parca ii trezisem din somn si au plecat. Am sunat de mai multe ori la 112 si doar atunci au mers la local sa discute dar bineinteles ca nu i-a bagat nimeni in seama sau au oprit pe moment zgomotul si l-au reluat la o jumatate de ora dupa ce au plecat angajatii MAI.
La pompieri cand am sesizat ca aparatul cu pricina sta langa izolatia de polistiren a blocului si produce caldura infernala s-au facut ca ploua dar le-am pus clar in vedere ca sunt direct raspunzatori daca ia blocul foc de la acest motiv pentru ca au fost instiintati dar au dormit pe ei.
Politia locala - le-a pus in vedere sa isi mute "utilajele" de langa bloc.
Agentia pentru protectia mediului - s-a facut ca ploua si chiar i-a invatat sa puna pe usa afis ca in acel local nu intra mai mult de 100 de persoane ca sa nu fie nevoiti sa aiba autorizatie de mediu ("coruptia ucide").
Garda de mediu - le-a dat termen clar sa isi mute masinariile infernale de langa bloc.
Directia de sanatate publica care e principalul pion in aceasta situatie si care are atributii in rezolvarea problemei a venit, a constatat, a vazut ca am avut dreptate si a dat o adresa "in dunga" stiti..... treaba de aia comunista neinterpretabila in care nu da dreptate nimanui si decat "linisteste" problema.
Ah... si cred ca au dat vreu cateva mii de lei amenzi aceste institutii dar pe patroni nu ii doare ca ei fac 5-10000 de lei pe zi si le convine sa plateasca 4-5000 de lei amenda o data pe an.
Bineinteles ca s-au facut reveniri la raspunsurile autoritatilor, au fost nevoite sa revina la locatie si am precizat ca instintam autoritatile centrale in caz ca nu isi fac datoria (ministerele de care dumnealor apartin) pentru ca treaba era simpla si autoritatile cu competenta nu puneau in aplicare legea.
Au inceput sa apara fisuri in duritatea patronilor care au inceput sa isi "inmoaie" comportamentul si sa faca mici schimbari.
S-au facut in continuare demersuri si au inchis definitiv acea instalatie de facut zgomot si vibratii.
Un aer conditionat cat toate zilele a fost mutat 10 metri mai departe si nu mai produce deranj.
Conculzia: in MAI (politie, jandarmi, pompieri) nu iti poti pune baza in aplicarea legii. Pur si simplu sunt indiferenti.
La celelalte institutii trebuie sa insiti cu probe. Isi fac datoria pana la urma dar mai mult fortati.
Ah si inca ceva..... presa e cheia. Ai dat in presa toti se schimba de parca i-ar fi electrocutat ceva.
Si nu va feriti sa dati 1-1500 de lei la un avocat care sa ii dea in judecata pe indivizi sa le inchida afacerea daca nu inteleg sa respecte prevederile legii.
De ce sa va mutati? Nu este cazul. Se rezolva toate dar cu insistenta.
Ultima modificare: Marți, 22 Septembrie 2020
giv, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tulburarea, fara drept, a linistii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat giv giv Intrebarea mea este simpla: Are politia competenta, din punctul dumneavoastra de vedere, sa constate incalcarea linistii locuitorilor prin producerea de ... (vezi toată discuția)
De ce primaria refuza sa inchida activitatea unui depozit situat intre blocuri, in zona de locuinte? Minacio20 Minacio20 Situatia sta astfel : in anul 2017, am cumparat de la un dezvoltator un apartament nou, blocul fiind inca in constructie la momentul achizitiei ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, locuiesc de 2 ani intr un bloc in vecinatatea unui ... Criscez Criscez Buna ziua, locuiesc de 2 ani intr un bloc in vecinatatea unui laborator de cofetarie care detine cateva coolere care sunt montate cumva de vin lipite de ... (vezi toată discuția)