avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1230 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Zgomote provenite de la o terasa de la parterul ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Zgomote provenite de la o terasa de la parterul blocului

Buna ziua.
Stimati colegi, as dori sa va cer parerea in urmatoarele doua probleme:

De cateva luni m-am mutat intr-un bloc de locuinte cu 10 etaje, la etajul 3.
La parterul blocului sunt spatii comerciale si o terasa.
Nu credeam sa fie asa de complicat dar nu prea putem sa ne exercitam drepturile care ni se cuvin in calitate de proprietari.

1. Prima problema. Fiind in centrul orasului terasa este mereu plina. Nu ma deranjeaza acest lucru, insa cei care vin la terasa ne ocupa mereu locurile de parcare in asa fel incat daca vii dupa o zi lunga de munca nu ai unde sa gasesti parcare si parchezi masina la mama naiba, iar dimineata constati ca parcarea este goala, petrecaretii plecand dupa ora 22-23. Daca ai masina parcata pur si simplu parcheaza in fata ta, blocandu-te, de multe ori se tripleaza parcarea, il blocheaza altul pe cel care te-a blocat. Nici asta nu ar fi asa deranjant dar nu lasa numere de telefon pe bord si daca vrei sa pleci, doamne-fereste e o urgenta sau te cheama la serviciu nu ai cum sa iesi. Pur si simplu mergi la terasa din masa in masa si iti spun toti ca nu e masina lor (multi sa rada de tine) sau iti spun sa cauti pe la alte magazine sau terase.
Mai mult decat atat acest bar de la parter s-a tot extins, a luat autorizatie de constructie si a construit un laborator pe o jumatate din parcare si terasa a mutat-o pana la jumatatea trotuarului. Pur si simplu nu a mai ramas decat o simpla alee de 1.5 metri de acces la imobil.
Ce sa va zic, "baietii de bani gata" care frecventeaza "terasa", parcheaza masina exact peste alee. Practic nu ai cum sa mai ajungi la scara de bloc decat daca ocolesti cateva sute de metri ocolind trei blocuri ca sa vii prin alta parte decat pe aleea principala de acces. Nu va spun ca eu mai ma strecor printre masini, frecandu-mi haniele de toate limuzinele si trec, dar am vecine tinere care nu pot sa treaca cu un carucior pe acolo si merg cu copilul mic in brate si cu carutul sute de metri sa ajunga la scara cea ce mi se pare inacceteptabil caci noi suntem proprietari acolo nu cei care vin la noi la scara sa "bea un suc".
Am discutat cu muti care fac acest lucru si le-am spus ca nu e frumos si ca asa ceva nu se face dar unii se uitau sa sara la mine la bataie. Le-am explicat ca noi suntem proprietari acolo si ca ei ar trebui sa fie respectosi caci sunt musafiri la noi dar nu ai cu cine sa te intelegi. Ei sunt VIP (in capul lor) si nu ii intereseaza.
Am discutat cu personalul de la terasa sa le explice ca nu este frumos ce fac dar au spus ca "nu au ce sa le faca". Normal ca au ce sa le faca dar le convine situatia ei urmarind sa faca vanzare cat mai multa. Nu cred ca ar fi o problema pentru nimeni daca nu ar parca masina in alee ci 2 metri mai incolo sau la 50 de metri de "terasa" la blocurile vecine unde se gasesc de multe ori cate un loc la momentul la care vin ei.
Eu acuma unul sunt satul sa nu pot intra la mine in casa de acesti retarzi si vreau sa rezolv cumva legal situatia. Practic nu imi pot exercita dreptul de proprietate corespunzator. Stiu ca in constitutie la art. 44 alin 7 se spune ca exista o anumita obligatie la o buna vecinatate care in cazul meu nu se respecta de catre cei care au acest local prin tolerarea sau incurajarea unor comportamente ale clientilor sai.
Ce ma sfatuiti?
Pot implica cumva si asociatia de proprietari?

2. A doua problema care este cea mai arzatoare din punctul meu de vedere.

De curand (o saptamana) aceasta terasa a pornit un sistem de ventilatie/incalzire care are la baza niste ventilatoare mari montate pe acoperisul terasei. Dimensiunea acestui sistem este undeva pe planul orizontal de 70 cm/ 70cm deci va vdati seama ca este ditamai tulumba.
Ei acest sistem urla non stop de nu mi se aude televizorul in casa de acel bazait sinistru.
Mai mult decat atat l-au montat si aproape de zidul blocului (20-30 cm), pe acoperisul terasei iar acest fapt face ca vibratiile sa se resimta inclusiv prin zid. Nu e de ajuns ca urla dar si vibreaza puternic.
Eu unul cand pun capul pe perna noaptea nu aud decat un zumzait de imi vine sa ma duc la casa de nebuni. E ca picatura chinezeasca. Ca si cand cineva cu o bormasina ar bormasina ceva subtil la capul tau si tu trebuie sa dormi.
Am fost la un angajat si i-am spus ca ma deranjeaza. A spus ca l-a uitat noaptea pornit. Acum il "uita" toate noptile de iti vine sa o iei cu capul. S-a uitat la mine de sus si mi-a spus ca ce, se aude pana la 3. Simplu da. El e montat pe acoperisul terasei, deci la nivelul 1 pana la 3 mai sunt 6 metri. Ia inchipuiti-va cum e sa doarmiti la 6 metri de un ventilator care suiera si vibreaza non stop pe zidul pe care se sprijina patul. Am incercat sa imi pun perna peste urechi, etc.... tot se resimte vibratia.
Ideea este ca pana acum nu a fost pornita acea instalatie si nu am avut probleme. Ea era acolo dar nu au folosit-o sau poate ca vara merge altfel.
I-am intrebat daca nu se poate cumva regla mai incet etc.... nu le-a pasat.
Nu am nimic cu ei dar pur si simplu zgomotul este prea mare. Eu nu pot sta linistit la mine in casa, nici macar sa dorm nu pot din aceasta cauza, am un somn agitat si ma trezeste acel zumzait.
Revin la constitutie art. 44 alin 7 cu buna vecinatate si la legea 61/1991 art. 25 si 26.
Ce ma sfatuiti?
Pot implica cumva si asociatia de proprietari?
Cel mai recent răspuns: giv , utilizator 12:24, 22 Septembrie 2020
Stimati colegi.
Ca idee....
Pot cere pe vreunul din motivele aratate autoritatilor competente sa retraga autorizatia de de functionare sau sa reevalueze autorizatia de functionare existenta in cazul in care situatia persista?
Inca un aspect. Am masurat nivelul de zgomot (nu vibratia caci nu am cum) si mi-a reiestit un nivel constant de ~70 decibeli (+/- 5db) zgomot care provine de la acele ventilatoare. Ca idee terasa are 3 unitati de aer conditionat gigant de peste 20.000 BTU cu unitati exterioare foarte mari, 3 centrale termice, 3 unitati de AC de 18.000 BTU si acel chiller cum ii spun ei care este o unitate, asa cum am mai spus, de conditionare a aerului care ia aer de afara, il incalzeste si il baga prin tubulatura sau poate evacua fumul din interior, toate acestea cu doua ventilatoare si unitati exterioare mari si foarte zgomotoase, care pe deasupra sunt li la 20-30 CM de bloc, lipite printr-un tunel care vibreaza in placa blocului de iti vine sa o iei la fuga.
Am raspuns pe larg la acest subiect in data de 10.12.2016, dar intrucat nu vad publicat acel raspuns voi relua succint.
1. Pentru parcarea din jurul blocului apelati la echipajele cu atributiuni de rutiera de la Politia Locala sau la 112 la Politia Romana pentru blocarea accesului. Ambele institutii au competenta si pot lua masuri legale.
Tot cu privire la blocarea accesului, ati mai avea o varianta > Asociatia de locatari poate adresa o solicitare la Comisia de circulatie din cadrul Primariei locale sa monteze semne de interdictie potrivite (stationarea, oprirea, interzise). Si stalpii de care mai pomenea cineva sunt, desigur, utili.
2. Pentru constatarea disconfortului produs de zgomotul acelui chiller( care la nivelul 70 dB pe timp de noapte depaseste cu foaaaarte mult limitele legale), faceti o sesizare la Directia de Sanatate Publica pentru a fi facute pe timp de noapte masuratori de zgomot si a se constata vibratiile si desigur si mirosurile care deranjeaza. Faceti aceeasi solicitare si la Agentia de mediu locala.
Nu uitati sa mentionati numele si apartamentele proprietarilor care sunt afectati , pentru ca inspectorii sa poata verifica.
3. Solicitati la politia locala serviciul comercial sa verifice daca punctul de lucru al comerciantului este autorizat de Primarie conform Legii 650/2002, si daca terasa este legal amplasata pe domeniul public din fata acelui punct de lucru si daca , de asemenea are autorizatie de functionare comerciala, daca plateste taxe pentru terenul ocupat, etc..
4. Solicitati politia locala serviciul ordine publica sau la 112 politia romana sa se deplaseze cand constatati ca se tulbura linistea locatarilor. Ambele institutii au aceasta competenta de a constata si de a sanctiona.Precizati ca doriti sa va fie comunicate in scris constatarile si masurile luate. de asemenea , asigurati-va ca cei sanctionati nu sunt cei de pe terasa ci cei din cauza carora oamenii stau pe terasa, adica comerciantul.
4. Faceti o scrisoare la ISU sa faca verificari cu privire la legalitatea in care se desfasoara activitatea
Desigur toate aceste scrisori trebuie sa fie depuse cu numar de inregistrare.
Dupa o luna de la primirea raspunsurilor de la institutiilor mai sus aratate reluati aceeasi pasi ( fara nicio retinere).
Pastrati intreaga corespondenta si eventualele dovezi legate de functionarea comerciantului in cauza.
Dupa acesti pasi impliniti reluam ( daca doriti) discutia privind o eventuala suspendare!
Rabdare si succes.

Ultima modificare: Luni, 12 Decembrie 2016
Marius Mihai, utilizator
Multumesc pentru raspuns.
Cine e interesat am facut o mica filmare video (~50Mb) si am incarcat-o aici. Este o filmare cu sunet ca sa vedeti doar pe o latura a terasei ce zgomot se face de la doua unitati de conditionare printre care si cea in cauza. Distanta de la acea unitate pana la geamul meu este de ~6M. Pozitia de filmare este de pe un balcon care e la o distanta de ~10M. Aceasta este filmat in jurul orei 10 dimineata:

[ link extern ]

Si filmare pe la ~ ora 23:

[ link extern ]
Nu spun ca filmarile nu dovedesc ceea ce ati relatat despre situatie, chiar am convingerea ca localul provoaca mare deranj, dar daca nu actionati efectiv, sunt inutile. Urmati pasii recomandati, si situatia sigur se va schimba!

Alte discuții în legătură

Tulburarea, fara drept, a linistii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat giv giv Intrebarea mea este simpla: Are politia competenta, din punctul dumneavoastra de vedere, sa constate incalcarea linistii locuitorilor prin producerea de ... (vezi toată discuția)
De ce primaria refuza sa inchida activitatea unui depozit situat intre blocuri, in zona de locuinte? Minacio20 Minacio20 Situatia sta astfel : in anul 2017, am cumparat de la un dezvoltator un apartament nou, blocul fiind inca in constructie la momentul achizitiei ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, locuiesc de 2 ani intr un bloc in vecinatatea unui ... Criscez Criscez Buna ziua, locuiesc de 2 ani intr un bloc in vecinatatea unui laborator de cofetarie care detine cateva coolere care sunt montate cumva de vin lipite de ... (vezi toată discuția)