Buna dimineata, lucrez intr-o firma care se afla de circa 1 an de zile in insolventa.
Acum, patronul sa hotarat sa mai restructureze din posturi.
Vrea sa ne dea afara cu acordul partilor fara nici un somaj, deoarece nu si-au platit taxele la stat cred.
Este legala aceasta masura?
Mie cat am lucrat la ei (7 ani) mi sa oprit pe stat banii acestia, nu ?
De ce nu au virat la stat taxele este treaba lor nu?
Eu pot face vreo plangere impotriva lor cum ca nu beneficiez de somaj?
Mai exact legea este de partea mea?
Sintagma cu acordul partilor inseamna, ca Dvs. si firma (reprezentat de patron) semnati o intelegere despre incetarea contractului Dvs. individual de munca. Deci daca nu doriti asa ceva, pur si simplu nu semnati.
Daca aveti impresia, ca firma nu a virat contributiile respective, va puteti interesa in scris la Agentia Nationala de Ocupare a Fortei de Munca (www.anofm.ro pentru detalii), iar daca patronul incearca sa va forteze mana pentru a semna acordul partilor, puteti face plangere la ITM.
In situatia dvs, legea va protejeaza.
Patronul, desi vrea sa restructureze posturile, nu doreste sa va concedieze pe acest motiv ci prin acordul partilor. Astfel evita anumite cheltuieli suplimentare (ex: salariul compensator la care aveti dreptul conform CCM National).
Important e ca dvs sa nu semnati niciun act in sensul incetarii raportului de munca ( demisie sau acord al partilor).
Lasati angajatorul sa ia initiativa in acest sens, pentru ca nu va avea decat solutia concedierii intemeiate de desfiintarea locului de munca.
Astfel va trebui sa va plateasca drepturile salariale la zi, concediu de odihna neefectuat, salariu(i) compensator(ii) si veti putea beneficia si de ajutor de somaj.
In respectiva instiintare spune ca daca nu sunt de acord cu prezenta sa le semnalez in 24 de ore. Daca nu le zic nimic in 24 de ore se ia drept accept din partea mea cele scrise.
Deci in prima faza ei o sa-mi dea hartia si va trebui sa scriu pe ea ca am luat la cunostinta.
Oricum banuiesc ca nu am nici o sansa, deoarece poate sa ma dea afara pe diferite motive : ca nu mai sunt capabil pe postul acela, etc, etc
Pixul este la ei oricum.
Ce ar mai putea face un simplu om ca mine in acest caz ?
1. Daca credeti ca nu aveti nici o sansa de ce ati mai apelat la noi? Noi va spune ce puteti face, legal, iar dvs. ii dat dreptate angajatorului pentru ca "are pixul in mana".
2. Daca faceti cum vi se spune aici, de oameni cu cunostintele si experienta necesare, veti avea de castigat, daca nu, facet cum zice angajatorul.
3. Toate contributiile legale (pensie, sanatate, somaj) sunt retinute pe statul de plata si trebuie virate la fondurile respective. Retinerea pe statul de plata si nevirarea lor este infractiune si se pedepseste cu inchisoare sau cu amenda penala, pentru angajator.
4. Asa cum v-a spus si colegul meu, nu semnati nici o cerere de incetare a contractului individual de munca. Lasati pe angajator sa aiba initiativa.
5. Acea instiintare o puteti semna ca ati luat la cunostinta dar sa va dea si dvs. o copie dupa ea.
6. Nu va mai speriati atat de angajator ca nu are ca sa va faca!
7. Ca sa va concedieze pentru necorespundere profesionala este dificil si complicat pentru el.
8. Tineti-ne la curent cu ce se mai intampla si va spunem ce sa faceti!