avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 336 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donatie-atacabila?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donatie-atacabila?

Bunicul a fost recasatorit,in anul 2005 el impreuna cu sotia lui(decedata acum 2 ani)mi-au donat o garsoniera.Mentionez ca ei nu au avut copil in urma casatoriei,doar bunicul meu a avut un copil(mama mea),dintr-o alta casatorie.Sotia a decedat in urma cu doi ani,nepoata de pe urma fratelui vrea sa revendince o parte din aceasta garsoniera.Are dreptul?
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 06:35, 9 Decembrie 2016
Buna seara,
Daca acea garsoniera a fost cumparata in perioada casatoriei dintre bunic si doamna decedata, daca acea persoana care va ameninta este fiica unui frate al doamnei, atunci ar avea drept sa solicite reportarea donatiei si ar putea, eventual, castiga, dupa un dosar lung si greu, 1/4.
Daca acea doamna este fiica unui frate al bunicului sau acea casa nu e achizitionata in perioada casatoriei cu doamna aceia decedata, atunci nu are nicio sansa.

Sotia a decedat in urma cu doi ani,nepoata de pe urma fratelui vrea sa revendince

Nu are ce revendica acum ca acea casa ( parte din ea) nu mai era in proprietatea bunicii la data decesului sau. Ar trebui sa atace actul de donatie, insa nepoata de frate nu e mostenitor rezervatar, nu se pune problema de vreo incalcare a rezervei succesorale, asa ca nu are motiv sa atace donatia. Ar putea ataca actul pe motiv ca matusa nu mai era intreaga la cap..
Ultima modificare: Vineri, 9 Decembrie 2016
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donatie si drept de succesiune adrian_olaru adrian_olaru Buna ziua, Speta este urmatoarea: o persoana in varsta, cu sotul decedat si fara copii, are doua nepoate, una de la o sora, alta de la un frate. Atat fratele ... (vezi toată discuția)
Mostenire de la o matusa Bogdan Trandafir Bogdan Trandafir Mătușa mea vrea sa imi lase mie apartamentul ei cat mai este in viata, dar ii este frica ca daca mi-o lasa sa nu ramane pe strada ,De aceea intreb daca ... (vezi toată discuția)
Act de donatie / testament aurel1990 aurel1990 Buna ziua. Bunica mea materna traieste , iar bunicul matern a decedat inainte ca eu sa ma nasc (nepoata).Ei (bunicii) au doua fete: eu sunt una dintre nepoate ... (vezi toată discuția)