avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1872 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Proba cu martori
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Proba cu martori

Buna ziua,

Daca intr-un contract de V-C imobil achizitionat prin credit ipotecar s-a trecut suma de X euro, exact valoarea creditului contractat trecuta in contractul notarial, in cazul partajului poate unul din soti aduce martori care sa rastoarne inscrisul cu privire la pretul mai mare (Y euro) care a fost platit pe imobil, cu diferenta de bani aferenta unei donatii de la parinti?
Mentionez ca nu exista niciun inscris autentic pentru donatie, iar valoarea acesteia depaseste 25000 lei.
Cel mai recent răspuns: phonearena , utilizator 14:18, 9 Decembrie 2016
Art. 309 Cod procedură civilă

Admisibilitatea probei

(5) Proba cu martori nu se admite niciodată împotriva sau peste ceea ce cuprinde un înscris şi nici despre ceea ce s-ar pretinde că s-ar fi zis înainte, în timpul sau în urma întocmirii lui, chiar dacă legea nu cere forma scrisă pentru dovedirea actului juridic respectiv, cu excepţia cazurilor prevăzute la alin. (4).


(4) De asemenea, este inadmisibilă proba cu martori dacă pentru dovedirea unui act juridic legea cere forma scrisă, în afară de cazurile în care:

1. partea s-a aflat în imposibilitate materială sau morală de a-şi întocmi un înscris pentru dovedirea actului juridic;

2. există un început de dovadă scrisă, potrivit prevederilor art. 310;

3. partea a pierdut înscrisul doveditor din pricina unui caz fortuit sau de forţă majoră;

4. părţile convin, fie şi tacit, să folosească această probă, însă numai privitor la drepturile de care ele pot să dispună;

5. actul juridic este atacat pentru fraudă, eroare, dol, violenţă ori este lovit de nulitate absolută pentru cauză ilicită sau imorală, după caz;

6. se cere lămurirea clauzelor actului juridic.


Ultima modificare: Vineri, 9 Decembrie 2016
Martonze, utilizator
nîn afară de cazurile în care:nn1. partea s-a aflat în imposibilitate materială sau morală de a-şi întocmi un înscris pentru dovedirea actului juridic;nn
nnSe poate prevala de acest punct, tinand cont ca intre parinti si copii exista o imposibilitate morală de a intocmi un asemenea inscris?
Nu există nici o imposibilitate morală ca un părinte să facă un înscris autentic în favoarea copilului său.
Părerea mea este că cererea dvs. nu este admisibilă.
Motivarea instantei ([ link extern ] ):


Având în vedere raporturile de rudenie dintre părţile înţelegerii secrete, relaţie dintre părinţi şi fiu bazată pe încredere este evidentă imposibilitatea morală de a preconstitui un înscris, situaţie care dă dreptul părţilor, având în vedere dispoziţiile art.1198 Cod civil, să dovedească înţelegerea secretă prin orice mijloc de probă.

Este un caz putin mai diferit dar se poate face analogie, ce ziceti?
Ultima modificare: Vineri, 9 Decembrie 2016
phonearena, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj phonearena phonearena Un imobil a fost cumparat prin credit ipotecar cu suma X (Y+Z). In actul incheiat la notar scrie ca s-a platit suma Y fostilor proprietari prin credit ... (vezi toată discuția)
Imprumut pentru un prieten care nu vrea sa plateasca bzsuzsa bzsuzsa Buna ziua. Sotul meu a imprumutat un credit de 26000 lei pentru o persoana care nua avea loc de munca ca sa-l ajute spunand ca ne da el banii in fiecare luna ... (vezi toată discuția)
Imposibilitatea morala de a preconstitui un inscris louisa louisa As dori urgent practica judiciara in situatia in care ne aflam in imposibilitatea morala de a preconstitui un inscris legat de domeniul imobiliar respectiv o ... (vezi toată discuția)