avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 447 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Partaj
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Partaj

Un imobil a fost cumparat prin credit ipotecar cu suma X (Y+Z).
In actul incheiat la notar scrie ca s-a platit suma Y fostilor proprietari prin credit ipotecar, insa parintii sotului au dat o parte din bani acestuia in preajma incheierii actelor la notar (suma Z) care a fost platita fostilor proprietari in mana. Nu exista inscrisuri pentru suma Z intre parinti si sot si nici martori; doar din auzite de la sot eventual acestia ar putea sa spuna ca stiau despre suma Z daca ar fi citati ca martori.
Instanta va admite constituirea ca parte in procesul de partaj a parintilor sotului sau a altor persoane ca martori, ca sa demonstreze ca apartamentul a fost de fapt cumparat cu suma X? Sau inscrisul (actul de vanzare-cumparare) face inadmisibila proba cu martori?
Ultima modificare: Vineri, 16 Decembrie 2016
phonearena, utilizator
Cel mai recent răspuns: phonearena , utilizator 12:07, 20 Ianuarie 2017
Buna ziua,
Conform prevederilor art.309 alin 2 C.Pr.Civ, nicio suma peste 250 lei nu se poate dovedi decat cu acte.
Art. 309 C.Pr.Civ.
Admisibilitatea probei
(1) Proba cu martori este admisibilă în toate cazurile în care legea nu dispune altfel.
(2) Niciun act juridic nu poate fi dovedit cu martori, dacă valoarea obiectului său este mai mare de 250 lei. Cu toate acestea, se poate face dovada cu martori, contra unui profesionist, a oricărui act juridic, indiferent de valoarea lui, dacă a fost făcut de acesta în exerciţiul activităţii sale profesionale, în afară de cazul în care legea specială cere probă scrisă.
(3) În cazul în care legea cere forma scrisă pentru validitatea unui act juridic, acesta nu poate fi dovedit cu martori.
(4) De asemenea, este inadmisibilă proba cu martori dacă pentru dovedirea unui act juridic legea cere forma scrisă, în afară de cazurile în care:
1. partea s-a aflat în imposibilitate materială sau morală de a-şi întocmi un înscris pentru dovedirea actului juridic;
2. există un început de dovadă scrisă, potrivit prevederilor art. 310;
3. partea a pierdut înscrisul doveditor din pricina unui caz fortuit sau de forţă majoră;
4. părţile convin, fie şi tacit, să folosească această probă, însă numai privitor la drepturile de care ele pot să dispună;
5. actul juridic este atacat pentru fraudă, eroare, dol, violenţă ori este lovit de nulitate absolută pentru cauză ilicită sau imorală, după caz;
6. se cere lămurirea clauzelor actului juridic.
(5) Proba cu martori nu se admite niciodată împotriva sau peste ceea ce cuprinde un înscris şi nici despre ceea ce s-ar pretinde că s-ar fi zis înainte, în timpul sau în urma întocmirii lui, chiar dacă legea nu cere forma scrisă pentru dovedirea actului juridic respectiv, cu excepţia cazurilor prevăzute la alin. (4).

Stiam aceste texte de lege, intrebarea este daca speta se incadreaza la vreuna din exceptiile prevazute de art. 309 alin. (4)? Va putea admite instanta martori peste inscris daca avocatii partii adverse invoca una din aceste exceptii? Spre exemplu, ca parintii nu puteau sa faca un act cu sotul, fiind ceva imposibil moral.
Problema nu e ca nu au facut act cu soțul, ci ca exista act de vânzare cu un preț pe care l-a dat banca.
gi-jane2 a scris:

Problema nu e ca nu au facut act cu soțul, ci ca exista act de vânzare cu un preț pe care l-a dat banca.


Deci, nu ar fi existat motive pentru justificarea acelui imprumut pentru achizitionarea imobilului, din moment ce in actul de V-C scrie un pret mai mic, care a fost achitat integral prin credit ipoteca, gresesc?
Nu are nicio sansa ca instanta sa admita ca are o cota mai mare sau un drept de creanta pt acea suma. Exista un pret pe contract, ala e luat de bun.. altfel avem de-a face cu infactiuni de fals in eclaratii, fraudabancara, evaziune fiscala din partea vanzatorilor.., asa ca nimeni nu o sa admita ca pretul a fost altul. Chiar daca se poate proba ca printii au dat niste bani copilului lor.. poate asta i-a jucat la pacanele.

Alte discuții în legătură

Proba cu martori phonearena phonearena Buna ziua, Daca intr-un contract de V-C imobil achizitionat prin credit ipotecar s-a trecut suma de X euro, exact valoarea creditului contractat trecuta in ... (vezi toată discuția)
Imprumut pentru un prieten care nu vrea sa plateasca bzsuzsa bzsuzsa Buna ziua. Sotul meu a imprumutat un credit de 26000 lei pentru o persoana care nua avea loc de munca ca sa-l ajute spunand ca ne da el banii in fiecare luna ... (vezi toată discuția)
Dovada scrisa ContSters296710 ContSters296710 In NCPC scrie: \\"Art. 309. - (1) Proba cu martori este admisibila in toate cazurile in care legea nu dispune altfel....4) De asemenea, este inadmisibila proba ... (vezi toată discuția)