Va rog mult sa ma ajutati!
Ca persoana fizica am incheiat un contract de reprezentare cu o societate de intermediere. La rubrica "Partile contractante", societatea respectiva are trecute toate datele (adresa, cui, cont bancar etc), mai putin reprezentantul legal. Nici la sfarsitul contractului, la semnaturi, nu este trecut in clar numele celui care a semnat din partea societatii. Este pusa stampila iar semnatura pare a fi in facsimil. Oricum semnatura nu a fost data in fata mea, mi-au adus contractul gata semnat si stampilat de ei.
Intrebarea mea este daca este valabil un astfel de contract. Multumesc.
teoretic contractul este valabil incheiat, chiar daca semnatura este in copie (nu in original). Atat timp cat societatea nu contesta semnatura reprezentantului sau legal contractul produce efecte juridice.
Chiar daca societatea ar contesta semnatura, contractul ar putea sa produca efecte, fiind semnat de cineva in numele societatii, probabil prin depasirea mandatului acordat. oricum, numai societatea poate contesta semnatura, nu si cealalta parte contractanta. daca dvs va e teama ca societatea ar putea contesta semnatura, puteti sa le trimiteti o notificare prin care sa va confirme ca acest contract este valabil incheiat.
daca dvs doriti sa nu mai continuati desfasurarea contractului, nu puteti invoca dvs lipsa semnaturii (mai ales daca societatea a realizat vreun act de executare a obligatiilor sale contractuale). In aceasta situatie trebuie sa cautati un alt motiv pentru a denunta/rezilia contractul in mod unilateral.
Nu este nicio problema atata vreme cat bunacredinta functioneaza, iar din punct de vedere juridic, daca este si inregistrat la acea societate, iar alaturi exista si facturi si dovada platii efectuate, este clar ca este valabil.
Multumesc mult pentru raspunsuri.
Problema este de fapt mult mai grava, acest contract are un viciu de consimtamant. Reprezentantul societatii respective (intermediarul deci) ne-a mintit si pe mine si pe cel cu care trebuia intermediata tranzactia , obtinand un procent mai mare pentru societate (pentru intermediar). Pretul total al tranzactiei plus comisionul lor a ramas in aceeasi suma, insa in urma unor minciuni, a fost micsorat pretul, diferenta trecand la comisionul lor. Din nefericire, aceste negocieri au fost verbale si prin acelasi intermediar. Noi, vanzatorul si cumparatorul am fost de buna credinta si am respectat conventia sa nu tratam direct tranzactia. La o vreme dupa semnarea actelor s-a ivit o discutie asupra preturilor si comisioanelor si am constat stupefiati ca am fost manipulati si furati de cel pe care l-am platit sa ne reprezinte interesele.
De aceea m-am gandit ca ar putea fi si alte nereguli si am intrebat de valabilitatea contractului.
Evident ca societatea in cauza refuza, evita si amana o noua intrevedere pentru explicatii, mi s-a aruncat in fata ca "am semnat!!" si cu asta basta!
Cam asa sta treaba....
Am citit cu atentie problema dvs si aveti castig de cauza
ART. 953 Cciv
Consimţământul nu este valabil, când este dat prin eroare, smuls prin violenta, sau surprins prin dol.
ART. 983 Cciv
Când este îndoială, convenţia se interpretează în favoarea celui ce se obligă.
Legea 193/2000 b) obligă consumatorul să se supună unor condiţii contractuale despre care nu a avut posibilitatea
reală să ia cunoştinţă la data semnării contractului;
c) obligă consumatorul să îşi îndeplinească obligaţiile contractuale, chiar şi în situaţiile în care
comerciantul nu şi le-a îndeplinit pe ale sale
Deci chiar daca ati semnat sau nu ati avut sa luati la cunostinta de aceste vicii contractul se considera nul.Eu va sfatuiesc sa dati in Judecata pe individ si sa cereti despagubiri morale pentru prejudiciul cauzat.
pentru mai multe lamuriri id meu este gavril_iclodean@yahoo.com