avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 516 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Recuperare prejudiciu produs de spargerea tevii de apa ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Recuperare prejudiciu produs de spargerea tevii de apa pluviala

Buna ziua, va rog sa-mi comunicati modul in care pot recupera prejudiciile provocate de inundarea apartamentului proprietate personala (ataj 5 din 10) din cauza spargerii conductei de apa pluviala care trece prin debaraua apartamentului. Mentionez ca inundatia s-a produs in urma infundarii conductei de apa pluviala si nedesfundarii acesteia de catre cei obligati sa faca acest lucru. De asemenea precizez inundatia a fost de proportii ff mari, ( inaltimea apei atingand cca 10 cm in cateva minute) distrugandu-se iremediabil parchetul laminat si clasic in cele doua camere ale apartamentului. Conducerea asociatiei de proprietari a constat pagubele, a reparat coloana de apa fisurata si a refuzat in mod categoric sa suporte contravaloarea integrala a cheltuielilor generate de schimbarea parchetului (scoatere, turnare si uscare sapa, achizitie si montaj parchet, dislocarea mobilierului in alta locatie) motivand creerea unui precedent. Cui trebuie sa ma adresez pentru recuperarea prejudiciului si de asemenea cui pot face o sesizare privind administrarea partilor comune ale asociatiei. Multumesc
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 10:38, 15 Decembrie 2016
Am avut 3 asemenea intamplari in blocul meu (avem si multe pluviale - 19).
Acestea s-au infundat cu pietris, daca va vine sa credeti, frunze si tot ce mai impinge vantul prin gurile de colectare, ca sitele au zburat, Dumnezeu stie cum!
La un moment dat tevile se sparg si uda peretele. Daca e la vedere, atunci se poate interveni rapid, daca insa sunt ascunse prin debarale, atunci se vede nenorocirea numai cand spartura se mareste.
Totusi apa de 10 cm pe podea mi se pare exegerat. Cat sa ploua ca sa adune pe o singura pluviala atata apa? Ma mir pentru ca am vazut pluviala sparta de-a dreptul, iar apa in bucatarie si hol se putea strange cu niste prosoape mai mari, nu cu galeata.

De vina e proprietarul ca nu a semnalat cand peretele s-a udat (daca pluviala este incastrata in zid) sau nu a sesizat umezeala pe teava, daca e montata la vedere. Nu poate administratorul sa intre in casele oamenilor sa verifice "cuiul lui Pepelea".

Pentru asemenea incidente sunt bune asigurarile facultative.
elga50 a scris:



Acestea s-au infundat cu pietris, daca va vine sa credeti, frunze si tot ce mai impinge vantul prin gurile de colectare, ca sitele au zburat, Dumnezeu stie cum!



@elga ,pe langa factorul vant,care indeparteaza parafrunzarele ,responsabile pentru indepartarea acestora sunt inclusiv pasarile pentru a-si face cuiburi si depoziteaza frunze,
crengi,oase,etc,



elga50 a scris:


Totusi apa de 10 cm pe podea mi se pare exegerat. Cat sa ploua ca sa adune pe o singura pluviala atata apa? Ma mir pentru ca am vazut pluviala sparta de-a dreptul, iar apa in bucatarie si hol se putea strange cu niste prosoape mai mari, nu cu galeata.

De vina e proprietarul ca nu a semnalat cand peretele s-a udat (daca pluviala este incastrata in zid) sau nu a sesizat umezeala pe teava, daca e montata la vedere. Nu poate administratorul sa intre in casele oamenilor sa verifice "cuiul lui Pepelea".

Pentru asemenea incidente sunt bune asigurarile facultative.


Si totusi este adevarat, am poze cu urmele apei pe pereti apartamentului. Firul evenimentelor a fost urmatorul : in seara zilei de 26.09.2016 in timpul unei ploi destul de mari in Bucuresti, s-a auzit o bubuitura mare in debaraua prin care trece aceasta teava ( nici nu stiam ca trece pe acolo fiind acoperita cu o ghena din plasa rabit si mortar), urmata ulterior de un huruit ca de cutremur si de un suvoi mare de apa care a spart ghena si a umplut podele apartamentului in cateva minute. Odata cu aceasta apa au patruns si bucati de moloz si smoala de cca 0,5 - 1 cm. Totul s-a derulat asa de brusc ca nu am avut optiuni de oprire a acestui suvoi de apa. Nu exagerez cu nimic. Tot ce am afirmat este real si poate fi probat cu martori. Singura optiune a fost sa incercam sa scoatem aceasta apa din apartament pe scarile blocului.
Normal ca m-am interesat cu a fost posibil acest lucru. Misterul a fost deslusit ulterior cand acest fenomen s-a intamplat din nou. Asociatia de proprietari a inlocuit teava sparta pe o lungime de cca 3 m cu o alta teava de scurgere gri de polipropilena. Teava initiala ( pe care o am ca proba) are o fisura (spartura) lunga de peste 2,5 m). In decursul lunii octombrie au fost ploi insemnate in Bucuresti si in dimineata zilei de 19 pe la ora 5,30 dupa ce toata noaptea a plouat serios, o bubuitura mare m-a trezit, m-am dus la teava cu pricina si am vazut cu ochii mei (daca imi spunea cineva nu as fi crezut asa ceva) cum noua teava se aplatizeaza in cateva secunde (din 11 cm ajunsese se se turteasca la cca 3-4 cm) de am crezut ca din clipa in clipa se va fisura iar. Norocul meu a fost ca pana sa se sparga teava, s-a auzit un huruit puternic, de scurgere pe teava si ulterior teava si-a revenit cat de cat la dimensiunile normale ( a ramas aplatizata - ovala cu o dunga alba un zona unde s-a turtit - pe o lungime de cca 1 m). Am anuntat Asociatia de Proprietari ca iar a inlocuit teava cu pricina, dar nu a facut nimic ca sa elucideze misterul turtirii tevii. Consider ca acest fenomen s-a produs in urma infundarii teviii pluviale in partea superioara (langa terasa- etajul 9), creandu-se o depresiune puternica in spatele dopului - provocata de scurgerea apei pe coloana inalta de 9 etaje fapt ce a produs turtirea si fisurarea tevii de scurgere exact la mijlocul coloanei de scurgere, adica in dreptul etajului 5 si 6.
Ma adresez moderatoului elga50 : in debaraua prin care trece teava pluviala aveam un dresing folosit ff mult, asa ca pot afirma ca nu au existat pete de umezeala preliminare si consider ca NU AM nici o vina in aceasta privinta. Aceasta intamplare mi-a bulversat viata de cca 2 luni, a trebuit sa scot totul din casa ( haine, mobilier pe care a trebuit sa le duc la un depozit contracost transportul si depozitarea) am decopertat tot parchetul din apartament ca a fost distrus iremediabil (parchet clasic in dormitor, laminat si clasic dedesubt in sufragerie), am scos de sub parchet zeci de placi de rumegus presat ude, pline de mucegai verde albastru cu un miros insuportabil de iti lacrimau ochii si am uscat si strans un strat de 5 cm de nisip aflat pe plca de beton dintre etaje. Dupa decopertare (pe care am facut-o singur) am avut o diferenta de nivel intre holul intermediar si placa de beton de 10 pana la 20 cm (in mijlocul camerelor), diferenta pe care a trebuit sa o umplu cu polistiren extrudat pt a turna o sapa armata flotanta de cca 7 cm, pt a ajunge la cotele initiale. Dupa 2 luni de nebunie in care de abia am gasit o firma dispusa sa faca aceasta lucrat cu acte, in plina perioada de lucrari - toti erau ocupati, se gaseste Comitetul Executiv al Asociatiei de Proprietari sa considere ca am facut cheltuieli exagerate privind refacerea pardoselilor din apartament. Si nu mai pun la socoteala ca am refacut singur ghena pt teava pluviala, fapt ce trebuia facut de Asociatie conform L230/2007 actualizate in 2016 si a Normlor de aplicare - art.17, alin. 1, lit. s - "Comitetul Executiv ia toate masurile pt aducerea la starea dinaintea producerii evenimentului a zonei in care se efectueaza reparatii la partile comune"
In privinta asigurarii apartamentului, posed asigurarea obligatorie care nu acopera inundatia apartamentului dar care ia in considerare alunecarile de teren - pt un apartament de 2 camere situat la etajul 5 intr-un bloc in Bucuresti !!!! . De cativa ani firmele de asigurari refuza sa mai faca asigurare facultativa motivand ca blocul nu a fost expertizat seismic (nu stiu din ce motiv). Blocul este construit in 1967, nu are bulina rosie si este situat in cartierul Berceni - zona considerata dpdv seismic o zona sigura fata de alte zone din Bucuresti. Din acest motiv nu am asigurare facultativa, nu este rea vointa din partea mea ca proprietar de apartament in acel bloc de locuinte.
Ultima modificare: Luni, 12 Decembrie 2016
VirgilW, utilizator
Eu il cred pe VirgilW . Apartamentul parintilor mei a fost inundat in acelasi mod de 3 (trei ) ori in decursul a 8-10 ani , in conditiile in care locuiesc in acel bloc de 35 de ani. Apartamentul este la et 3 din 4 iar teava trece prin camara si nu este acoperita cu nimic gen plasa , zid sau altceva. Dupa ce tot romanul a devenit ,,proprietar" nu-l mai intereseaza ce poate pati vecinul din apartamentul de deasupra sau de dedesupt, el isi face ce il taie capul, prin casa lui. Si DA se poate apa de 10 cm in conditiile in care ploua torential si toata apa din acea teava curge in casa. Daca acest lucru se mai intampla si prin miez de noapte, nu doresc nimanui sa treaca prin asa ceva. :stunned:
Nu se pune problema ca il credem sau nu pe autorul topicului.

Daca tot veni vorba, am sa va povestesc ce am patit noi;
S-a efectuat termoizolarea blocului, astfel ca pe terasa au ramas o multime de gunoaie, de fapt resturi (bucatele) de polistiren expandat, bucatele de polietilena - nu mai vorbesc de frunzele adunate de vant. Baietii care au facut lucrarea, chipurile au maturat pe-acolo, insa, destul de superficial, asa ca la prima ploaie torentiala, apa a carat toate aceste gunoaie, exact peste gurile de colectare a apei pluviale (prevazute cu parafrunzar - asa cum spunea cineva pe-aici).
Ei, in cursul noptii, aceste guri de evacuare - doua la numar, s-au infundat de-a binelea, astfel ca pe terasa nivelul apei era de 15-20 cm. Sigur, cat de buna era hidroizolatia, apa a reusit sa patrunda, astfel ca vecinul de la etajul 10, a venit speriat sa-mi comunice situatia. Cand am mers pe terasa, am constata ca terasa era un lac imens, descoperind si cauza....
In prima instanta, am vrut sa degajam gurile de evacuare infundate, dar am observat ca daca am fi fact acest lucru dintr-o data, pe conductele pluviale ar fi curs o cantitate imensa de apa si in mod logic, cum aceste conducte nici nu sunt lipite intre ele, apa, datorita presiunii foarte mari, ar fi deformat conductele undeva in zona etajului 5-6 si ar fi patruns in unul dintre apartamente - exact cum povesteste @VirgilW.

Din acest motiv, periodic, impreuna cu vecinii de la ultimul etaj, verific starea de curatenie a teraselor, existenta acelor dispozitive din plastic (parafrunzare), pentru ca sa nu se mai produca o acumulare mare de apa pe tersa.
Asadar, daca terasa este curata si conductele de evacuare nu sunt colmatate, apa provenita din ploi - oricat de violente ar fi acestea, curge liber si se evacueaza la canalizare, fara a produce pagube.
Este adevarat ca si aceste conducte (starea lor) ar trebui verificate, macar la 2-3 ani, apoi terasa trebuie maturata periodic de frunze, crengute, bucati de hartie, pentru ca daca acestea se afla pe bloc, apa le conduce exact la intrarea in conductele de evacuare pe care le infunda, astfel incat necazul este garantat!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Solicitarea de plata in vederea izolatiei teraselor de la penthouse mariusvladut78 mariusvladut78 Buna seara, Am rugamintea sa ma ajutati cu urmatorele informatii. Locuiesc la etajul 4 intr-un bloc nou construit in 2009. Blocul este prevazut cu 8 ... (vezi toată discuția)
Costuri reparatie si desfundare coloana pluviala ...cine suporta ? citaro citaro Buna ziua, ma numesc Sandu și locuiesc într-un bloc cu patru etaje și sase scări...de curând la scara noastră a fost reparata terasa...costurile ... (vezi toată discuția)