As dori sa cumpar un teren pe care sa-mi construiesc o casa. Cum un lucru ca acesta il fac poate o singura data in viata si pentru a nu cadea prada infractorilor, as dori, ca inainte de a lua vreo decizie si de a merge la un notar pentru intocmirea tuturor formalitatilor, sa stiu care sunt actele ce trebuie verificate si pe care trebuie sa le aiba vanzatorul, precum si taxele si obligatiile de plata legate de acest tip de tranzactie. Va multumesc. M-ar interesa si pentru varianta intravilan si pentru cea extravilan.
In vederea incheierii unui contract de vanzare cumparare, notarul va solicita urmatorul set de documente:
Actele de proprietate asupra bunului imobil ce face obiectul tranzactiei (titlu de proprietate, contract de vanzare-cumparare,contract de donatie, contract de schimb, certificat de mostenitor, contract de construire si imprumut etc), in original si copie.
Actele de identitate ale partilor, in original si copie.
Certificat fiscal pe numele proprietarului, din care sa rezulte ca este in evidenta Primariei cu imobilul ce face obiectul tranzactiei si ca nu are datorii (impozit pe cladire sau teren, taxa salubritate, amenzi auto etc.)
NOTA: certificatul fiscal se va elibera de catre Agentia Fiscala de care apartine imobilul vandut, functie de strada (aceeasi agentie la care se plateste impozitul anual pentru acel imobil); se va solicita in mod expres eliberarea certificatului pentru tipul de act notarial solicitat.
ATENTIE!!! Certificatul fiscal este valabil pana la sfarsitul lunii in curs.
Documentatia cadastrala a bunului imobil (fisa bunului imobil si planul de amplasament, respective planul Releveu).
Adeverinta – tip de la Asociatia de Proprietari (numai la vanzarea apartamentelor) din care sa rezulte ca nu are nici o datorie fata de asociatie (intretinere, cheltuieli reparatii, cheltuieli comune etc.).
Dvs. cand veti lua legatura cu vanzatorul in vederea studierii actelor aveti grije sa va arate doar documente originale , nu copii legalizate, nu copii xerox, cereti sa vedeti originale.
Alte acte care ar trebui sa existe (dar din pacate nu sunt obligatorii) ar fi avizele de la electrica , gaze si canal ( sa va asigurati ca terenul nu este strabatut de tevi/conducte etc) si un studiu geo al terenului ( in functie de caracteristicile solului costurile constructiei se pot mari cu 30-40% !
-cereti un Certificat de urbanism - se elibereaza de catre Serviciul Urbanism din cadrul Primariei - acest va informeaza daca pe terenul este construibil (CUT, POT) etc ;sa nu aveti surprize ulterior: actele de vanzare sa fie OK, dar terenul cu interdictie de construire :O
iar notarul a trecut In CVC celebra fraza: "cumparatorul a luat la cunostinta de starea terenului bla bla si a fost de acord...".#-o
-cereti sa fie intarusat terenul, nu sa cumparati ceva de genul "cam asta e terenul", in caz contrar veti mai plati pe urma o intarusarel (ANCPI nu mai permite abateri de la suprafete, pana in iunie permiteau 2% din suprafata terenului, in acest caz veti plati si o expertiza topo de rectificare suprafata in momentul intabularii constructiei)
Mergeti la notar si "inainte de intocmirea formalitatilor";cereti-i informatii si detalii despre intocmirea actului de vanzare-cumparare , taxe si onorarii, aratati ce acte ati primit de la vanzator. Notarul si-l alege cumparatorul :D
Dezmembrare teren
GAGIU1982
Buna ziua, am un teren de 1000mp (20 * 50). Am facut dezmembrarea la el in 2 parti egale de cate 10 * 50, in speranta ca voi vinde o jumatate.
Am luat de la ... (vezi toată discuția)
Pv receptie apartament
dever
Zilele acestea vreau sa cumpar un apartament de la o persoana, care l-a cumparat in anul 2002 de la primul proprietar (1977). Am inteles ca PV receptie este ... (vezi toată discuția)