avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 840 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... ANULARE DISPOZITIA PRIMARULUI
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

ANULARE DISPOZITIA PRIMARULUI

Buna ziua!

Ma aflu in fata unei spete destul de interesante.

In anul 2005, primarul a emis o dispozitie de reconstituire a dreptului de proprietate in temeiul legii 10/2001.
Din studiul actelor in baza carora s-a facut reconstituirea se poate observa ca aceasta reconstituire s-a operat pentru un alt imobil decat cel pentru care proprietarii ar fi fost indreptatiti.
Chiriasii doresc sa atace aceasta dispozitie. Aici intervin problemele, in primul rand interesul (desi ei sunt chiriasi si ar dori sa cumpere ei apartamentul de la stat) , in al doilea rand termenul de introducere a actiunii(desi nulitatea absoluta este imprescriptibila se va pune in discutie termenul de 30 zile), instanta competenta(ei au introdus la Judecatorie).

Astept idei, mentiuni, ori indicatii(eventual daca mia scapat ceva) :)
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: rarespopa , utilizator 20:13, 9 Septembrie 2009
Cererea ar trebui adresta n conditiile legii 10/2001 tribunalului iar ternmenul chiar daca s-ar pune in discutie curge de la data cind cei intersati au luiat la cunopstiinta de acea dispozitie
Problema e ca legea 10/2001 nu reglementeaza calea de atac formulata de terti, ci doar de peroana indreptatita(sau care se considera indreptatita). Termenul mentionat este de 30 zile, dar tertilor nu li s-a comunicat niciodata dispozitia respectiva, pt a face dovada faptului ca au luat la cunostiinta(desi ei clar stiu de cativa ani de zile), dar pana la urma se pune problema nulitatii absolute care este imprescriptibila.
multumesc de raspuns.

Astept in continuare sugestii, completari...
Ar trebui vazute si normele metodologice de aplicare a Legii nr.10/2001! Poate acolo veti gasi exact ceea ce va intereseaza! Termenul de 30 de zile curge de la momentul comunicarii acelei dispozitii a Primariei si cum nu s-a cumunicat partilor interesate acel act nici pana in prezent...
Tertii pot ataca dispozitia de primar pentru constatarea nulitatii absolute prin doua metode:
1. In baza legii 10/2001 republicata art. 45 al (2) cu aplicarea termenului prevazut de al (5). Deoarece legea 10/2001 este o lege speciala si derogatorie de la dreptul comun nulitatea absoluta in acest caz este prescriptibila in termenul special de 18 luni. Termenul de 30 de zile este cel prevazut de procedura administrativa a legii 10 care este un instrument rezervat excusiv persoanelor indreptatite. Instanta competenta este tribunalul sectia civila.
2. In baza legii contenciosului administrativ 554/2004 deoarece dispozitia de primar este un act administrativ unilateral individual fara a depasi termenul prevazut de aceasta. Si in acest caz avem dispozitii speciale derogatorii de la dreptul comun deci nulitatea absoluta este prescripribila in termenul special de 1 an. Instanta competenta este tribunalul sectia de contencios administrativ si fiscal.
Pe fondul cauzei parerea mea este ca nu aveti nici o sansa deoarece legea 10/2001 prevede acordarea de despagubiri in echivalent conform art. 26 iar chiriasi nu au nici un temei legal in a se opune deoarece nu sunt proprietari.
Daca doriti putem detalia speta.
Ultima modificare: Marți, 8 Septembrie 2009
rarespopa, utilizator
Buna ziua!

Va multumesc pt raspuns..

Putem detalia putin speta.

Asadar clientii mei au depus o actiune prin care solicita anularea actului administrativ - dispozitia de atribuire a cladirii conform legii 10/2001.
De la data la care noii proprietari au dobandit astfel imobilul, acesta a inceput proces pentru a evacua chiriasii.
Din acel moment pana in prezent intre proprietari si chiriasi au existat peste 20 de procese(evacuari, contestatii la executare, reintegrare in imobil, restabilirea situatiei anterioare).
La un stiudiu mai amanuntit al actelor in baza carora s-a eliberat aceasta dipozitie a primarului, s-au constatat o serie de nereguli, in sensul ca imobilul care a fost proprietatea celor in favoarea carora s-a reconstituit dreptul de proprietate este in fapt altul situat in apropiere de imobilul in speta.
Totodata s-au descoperit cateva diferente in cartea funciara, fapt pt care clientii mei au facut o plangere penala pentru fals, dar parchetul prin rezolutie a dat NUp deoarece nu s-a putut stabili care este autorul falsului.
Eu consider ca aceste persoane sunt indreptatite sa faca o astfel de actiune din mai multe considerente. in primul rand chiar daca ei nu sunt proprietari au fost chiriasi in imobil, iar noii proprietari nu vor sa le prelungeasca contractul de inchiriere, existand chiar si o serie de procese intre acestia. In al doilea rand clientii ar puteat beneficia de cumpararea apartamentului in speta, in cazul in care nu s-ar fi efectuat aceasta transferare a proprietii.
Opinii?

Alte discuții în legătură

Legea 10/2001 natalias_111 natalias_111 Am o problema mare Ajutati-ma! Locuiesc intr-un bloc nationalizat. Fostii proprietari, printr-un PV au specificat proprietatea asupra apartamentelor si ... (vezi toată discuția)
Retrocedarea caselor cu legea 10 coze coze Cu legea 10 am retrocedat terenul pe care am avut construita casa, dar cand am facut cererea am facut ptr retrocedare teren si contravaloare ptr imobil dar am ... (vezi toată discuția)
O dispozitie emisa conform legii nr. 10/2001 poate fi atacata la judecatorie? bukinst bukinst Iata o speta care o supun atentiei. Un proprietar din Bucuresti a primit Dispozitia de restituire in natura pentru un imobil al carui chirias il cumparase la ... (vezi toată discuția)