avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 860 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... ANULARE DISPOZITIA PRIMARULUI
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

ANULARE DISPOZITIA PRIMARULUI

Buna ziua!

Ma aflu in fata unei spete destul de interesante.

In anul 2005, primarul a emis o dispozitie de reconstituire a dreptului de proprietate in temeiul legii 10/2001.
Din studiul actelor in baza carora s-a facut reconstituirea se poate observa ca aceasta reconstituire s-a operat pentru un alt imobil decat cel pentru care proprietarii ar fi fost indreptatiti.
Chiriasii doresc sa atace aceasta dispozitie. Aici intervin problemele, in primul rand interesul (desi ei sunt chiriasi si ar dori sa cumpere ei apartamentul de la stat) , in al doilea rand termenul de introducere a actiunii(desi nulitatea absoluta este imprescriptibila se va pune in discutie termenul de 30 zile), instanta competenta(ei au introdus la Judecatorie).

Astept idei, mentiuni, ori indicatii(eventual daca mia scapat ceva) :)
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: rarespopa , utilizator 20:13, 9 Septembrie 2009
Daca prin dispozitia primarului s-a atribuit imobilul in care locuiesc acum chiriasii identificat cu nr. CF si nr. cadastral, iar proprietarul de drept la data emiterii era unitatea administrativ-teritoriala reprezentata de primarul in cauza atunci dispozitia este legala chiar daca nu acesta era imobilul ce le apartinusera fostilor proprietari sau mostenitorilor acestora. Primaria era libera sa retrocedeze in echivalent un alt imobil asa cum v-am spus prin art. 26 din legea 10/2001.

Conform legii 10/2001 daca totusi imobilul care le apartinusera fostilor proprietari putea fi restituit adica apartinea tot unitatii administrativ-teritoriale, nu era de interes public si era liber de sarcini atunci acesta trebuia restituit in natura. Legea 10/2001 prevede ca numai daca nu se poate opera retrocedarea in natura se poate dispune despagubirea in echivalent. Acesta ar putea fi un motiv de nulitate. Simplul fapt ca acesti chiriasi si-ar fi dorit sa cumpere imobilul nu este de natura a impiedica aplicarea art. 26.

Proprietarii au insa obligatia sa reinnoiasca contractul de inchiriere cu chiriasii timp de 5 ani dupa data emiterii dispozitiei de primar conform OUG 40/1999 privind protectia chiriasilor din imobilele retrocedate. Dupa expirarea acestui termen proprietarii pot refuza prelungirea contractului si solicita evacuarea chiriasilor.

Chiriasii mai au dreptul de a fi despagubiti de catre proprietari pentru imbunatatirile aduse imobilului de la data preluarii lui abuzive si pana la expirarea contractului de inchiriere.

Poate alte detalii mai concrete ar putea releva si alte motive de nulitate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea 10/2001 natalias_111 natalias_111 Am o problema mare Ajutati-ma! Locuiesc intr-un bloc nationalizat. Fostii proprietari, printr-un PV au specificat proprietatea asupra apartamentelor si ... (vezi toată discuția)
Retrocedarea caselor cu legea 10 coze coze Cu legea 10 am retrocedat terenul pe care am avut construita casa, dar cand am facut cererea am facut ptr retrocedare teren si contravaloare ptr imobil dar am ... (vezi toată discuția)
O dispozitie emisa conform legii nr. 10/2001 poate fi atacata la judecatorie? bukinst bukinst Iata o speta care o supun atentiei. Un proprietar din Bucuresti a primit Dispozitia de restituire in natura pentru un imobil al carui chirias il cumparase la ... (vezi toată discuția)