Buna ziua,
In februarie anul curent am vandut cu contract de vanzare cumaparare,fiului nostru un teren pastrandu-ne clauza uzufructului viager. Pe acest teren se afla un imobil al unei societati comerciale detinuta de noi vanzatorii iar la momentul incheierii actului de vazare cumparare am prelungit contractul de comodat cu inca 40 de ani.
Spre sfarsitul anului firma a castigat un contract de prestari servicii si a trebuit sa garanteze cu o suma de aprox 50 000 Euro astfel ca am fost nevoiti sa ipotecam imobilul dar nu am putut deoarece terenul de sub imobil este detinut de fiul nostru.
Am mers la un notariat pentru ca fiul nostru sa vanda firmei suprafata terenului de sub imobil.
Notarul a facut o adresa catre autoritatea tutelara din cadrul primariei de pe raza domiciliului copilului si a primit acceptul autoritatii tutelare pentru dezmembrarea terenului si vanzarea catre firma comerciala detinuta de parinti.
Dupa incheierea actului de vanzare cumparare am transmis documentele pentru ipotecarea terenului si imobilului iar juristii firmei in favoarea careia vom garanta cu imobilul nu si-au dat acceptul invocand faptul ca este necesara AUTORIZAREA CONTRACTULUI DE VANZARE CUMPARARE de catre INSTANTA DE TUTELA.
Va rog sa-mi spuneti daca am facut ceva gresit si cum se obtine aceasta autorizare de la instanta de tutela?
Da, ati incurcat borcanele unei fiorme cu interesele unui copil. Minune ca v-a dat acordul la dezmembrare.
Ar trebui negociat cu banca, ar trebui introdus dosar in instanta... ar trebui sa va reorientati, vazand ca actele incheiate in acest mod sunt discutabile, se pune problema intereselor minorului inaintea societatii, societatea poate sa dea faliment, nu conteaza pentru legiuitor. Ce interes are minorul sa vanda? De ce nu se putea altfel? Cam asta intereseaza.
Instantele de tutela inca nu au fost infiintate, conform legii, iar unele din atributii sunt date in responsabilitatea Autoritatii Tutelare de pe langa primaria domiciliului celui ocrotit, altele judecatoriei. In cazul dv., chiar daca ati obtinut autorizarea Autoritatii Tutelare, vanzarea unui imobil fiind un act de instrainare ce afecteaza patrimoniul minorului, trebuie ca instanta de judecata sa admita aceasta vanzare.
In actele de dispozitie ar trebui ca instanta de la locuinta copilului sa confirme, sa ratifice autorizarea data de Autoritatea tutelara. Ar trebui, zic eu, numit un curator... discutabil, dar imi pare ca aveti interese contrare cu copilul.