Buna ziua,
As dori sa stiu daca terenul primit de la stat/primarie de catre un veteran din al 2-lea razboi mondial este bun propriu sau este bun comun al sotilor?
Caz concret:
Veteranul moare, sotia supravietuitoare face o declaratie notariala prin care renunta la succesiune iar mostenitori devin fratii veteranului. In masa succesorala intra tot terenul sau doar jumatate? Daca este bun propriu si totusi in certificatul de mostenitor a fost trecuta eronat la masa succesorala doar jumatate iar cealalta jumatate a fost considerata bun propriu al sotiei supravietuitaore pot rectifica certificatul?
Multumesc.
cyan
Moderator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Art. 340-NCC
Bunurile proprii
Nu sunt bunuri comune, ci bunuri proprii ale fiecărui soţ:
a) bunurile dobândite prin moştenire legală, legat sau donaţie, cu excepţia cazului în care dispunătorul a prevăzut, în mod expres, că ele vor fi comune;
b) bunurile de uz personal;
c) bunurile destinate exercitării profesiei unuia dintre soţi, dacă nu sunt elemente ale unui fond de comerţ care face parte din comunitatea de bunuri;
d) drepturile patrimoniale de proprietate intelectuală asupra creaţiilor sale şi asupra semnelor distinctive pe care le-a înregistrat;
e) bunurile dobândite cu titlu de premiu sau recompensă, manuscrisele ştiinţifice sau literare, schiţele şi proiectele artistice, proiectele de invenţii şi alte asemenea bunuri;
f) indemnizaţia de asigurare şi despăgubirile pentru orice prejudiciu material sau moral adus unuia dintre soţi;
g) bunurile, sumele de bani sau orice valori care înlocuiesc un bun propriu, precum şi bunul dobândit în schimbul acestora;
h) fructele bunurilor proprii.
Poate fi considerat ca fiind bun propriu. Depinde si ce scrie in actul de dobandire.
ContSters338589
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Intra ca bun propriu . Chiar daca s a dat acest teren in timpul casatoriei a fost dat in considerarea calitatii de veteran de razboi al sotului . Sotia nu este veteran de razboi ca doar nu a facut si ea razboiul. e ca si stingma, Madam general....pentru sotia generalului.....
care este procedura pentru modificare unui certificat de mostenitor?
Exista un termen de decadere/prescriptie pentru rectificare?
Certificatul initial este din 1971 si este facut la Brasov. Pot face modificarea la Bucuresti sau trebuie sa merg la un notar din Brasov.
Deciziile de improprietarire erau emise de primarii sau de o autoritate centrala?
Multumesc.
cyan
Moderator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Nu se modifica ci se face o suplimentare a certificatului de mostenire. Nu exista un termen limita pentru suplimentare.
Trebuie facuta la acelasi notar care a emis certificatul de mostenire initial.
Fiind vorba de un certificat emis inainte de 1989 cand exista notariat de stat trebuie sa va interesati la Camera notarilor publici Brasov cine a preluat arhiva si la ce notariat sa solicitati suplimentarea cm.
De regula la notariatul arondat judecatoriei in a carui circumscriptie a avut defunctul ultimul domiciliu.
Partaj divort
Cipone
Sunt casatorit de 25 de ani dar vreau sa divortez. Sotia a dobandit mostenire un apartament acum 3 luni dupa decesul tatalui ei.
Intrebare: in cazul ... (vezi toată discuția)
Partaj
ContSters209571
Buna ziua!
Meseria mea este de instructor auto independent. As dori sa stiu daca masina pe care eu imi desfasor orele de conducere auto face obiectul ... (vezi toată discuția)